۲۰ دی ۱۴۰۳ ۱۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۱ : ۲۱
عقیق:حجتالاسلام قرائتی که بیش از 30 سال به تدرس علوم و معارف قرآنی میپردازد سال گذشته در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم به عنوان محبوبترین چهره قرآنی انتخاب شد بر همین اساس نام «معلم دوست داشتنی قرآن» را برای وی برگزیم و در طرحی با همین عنوان از سال گذشته به بازخوانی بخشی از مطالب ایراد شده در برنامه درسهایی از قرآن حجتالاسلام قرائتی میپردازیم. در ادامه بخشی از این مطالب با موضوع «احکام، اخلاق، عقاید» که در تاریخ 16 تیرماه سال 1361 در برنامه درسهایی از قرآن ایراد شده است تقدیم مخاطبان میشود.
سفیه کیست؟
نکته 1) قرآن میگوید: «وَ لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ أَمْوالَکُمُ»(نساء/5) اموالتان را به آدم سفیه ندهید؛ بعد میگوید: سفیه فقط دیوانه نیست کسی که مشروبات الکلی میخورد یا گناه میکند هم سفیه است.
نکته 2) اگر کسی بدهکار شد ما حق نداریم خانه و زندگی او را بفروشیم. حکومت اسلامی باید از بودجه بیتالمال قرض این افراد را بدهد.
انواع مالیات اسلامی
نکته 3) مالیات اسلامی چند دسته میشود، خدا در سوره توبه میفرماید: «إِنَّمَا الصَّدَقاتُ لِلْفُقَراءِ وَ الْمَساکینِ وَ الْعامِلینَ عَلَیْها وَ الْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَ فِی الرِّقابِ وَ الْغارِمینَ»(توبه/60) یکی میگوید: «وَ الْغارِمینَ» یعنی به کسانی که ورشکسته هستند باید صدقه داد.
کسانی که حکومت اسلامی باید قرضشان را بدهد
نکته 4) دو رقم ورشکسته داریم: بعضیها ورشکسته به ناحق هستند، ولخرجی میکند و ورشکسته میشود اما یک سری افراد واقعا به حق ورشکسته شدهاند. در مواردی که انسان در بیپولیاش مقصر نبوده است، مالیات اسلامی و حکومت اسلامی باید قرضهایشان را بدهد.
نحوه حسابرسی خداوند در روز قیامت
نکته 5) در قرآن درباره روز قیامت دو رقم آیه داریم. بعضیها را خدا شل میگیرد و بعضیها را خدا سفت میگیرد یعنی کسانی که اهل گذشت باشند خدا حساب آنها را به آسانی رسیدگی میکند.
نکته 6) قرآن میگوید:«وَ یَخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ»(رعد/21) مردان باایمان از بد حسابی خدا میترسند و یا در جای دیگر میفرماید: «فَحاسَبْناها حِساباً شَدیداً»(طلاق/8) یک عدهای را خدا به سختی و شدت حساب میکشد و در مقابل در مورد برخی «یُحاسَبُ حِساباً یَسیراً»(انشقاق/8) خداوند به سرعت و آسان از ایشان حساب میکشد.
برای مشاهده متن کامل به اینجا مراجعه کنید.
منبع:فارس
211008