۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۴۹ : ۰۲
آنان که غذای خود را با آنکه بدان نیاز دارند ، به مسکین و یتیم و اسیر می دهند و می گویند : ما شما را برای خدا اطعام می کنیم و از خدا پاداش و سپاسگذاری نمی خواهیم .
امام صادق (ع) از اجدادش ، از رسول خدا (ص) روایت کرد : بهترین شما کسی است که اطعام کند و سلام را آشکار کند و در حالی که مردمان در خواب اند نماز بگزارد .
اهمیت توجه به مومن از مواردی است که در آیات و روایات ما توصیه فراوانی به آن شده است. آنچه در ادامه می خوانید بخش هایی از کتاب "مفاتیح الحیات" آیت الله جوادی آملی ؛ پیرامون همین مسئله است.
پاداش اطعام مومن
پیامبر (ص) می فرمود : از موجبات مغفرت پروردگار ، اطعام است .
امام صادق (ع) فرمود : هرکس با اطعام خود مؤمنی را سیر کند ، احدی جز خدا پاداش اخروی او را نمی داند ! نه فرشتۀ مقرب الهی و نه پیامبر مرسل . همچنین فرمود : هرکس مؤمن توانگری را غذا دهد پاداش او مانند آن است که برده ای از نسل اسماعیل را از قربانی شدن برهاند و هرکس مؤمن نیازمندی را طعام دهد برایش پاداشی برابر با آن است که صد برده از نسل اسماعیل را از قربانی شدن برهاند .
کیفر ترک اطعام مؤمن
امام سجاد (ع) فرمود : هرکیس با شکم سیر بخوابد در حالیکه نزدیکی او مؤمنی گرسنه باشد خدا می فرماید : ای فرشتگانم ! شما را بر این بنده گواه می گیرم که به وی فرمان دادم ولی نافرمانی کرد و از دیگری فرمان برد ، او را به عملش وا نهادم . به عزّت و جلالم سوگند هرگز او را نمی بخشم .
نکته : اطعام مؤمنان و یاری رساندن به آنان نباید مایۀ خواری و ذلت آنان شود .
سیراب کردن مؤمن
رسول اکرم (ص) فرمود : هرکس مؤمنی را که به آب دسترسی دارد ، آبی بنوشاند خدا در برابر هر جرعه آب ، هفتاد هزار نیکی به او عطا فرماید و اگر به مؤمنی که به آب دسترسی ندارد آبی بنوشاند گویا ه برده از نسل اسماعیل (ع) آزاد کرده است .
امام سجاد (ع) فرمود : هرکس به مؤمن تشنه ای آب بنوشاند خدا به وی در بهشت از نوشیدنی رحیق مختوم می نوشاند .
پاداش تامین لباس مؤمن
رسول خدا (ص) فرمود : هرکس فقیر مسلمانی را از برهنگی بپوشاند یا در تهیۀ بخشی از مواد غذایی مورد نیاز او کمک کند ، خدا هفت هزار فرشته بر او می گمارد تا برای هریک از گناهانش تا روز قیامت طلب مغفرت کنند .
امام صادق (ع) فرمود : هرکس مؤمن برهنه ای را بپوشاند ، خدا جامه ای از دیبای بهشتی بر او بپوشاند و هرکس مؤمن توانگری را بپوشاند ، مادامی که از آن پوشش پارچه ای باقی است ، همواره در پناه و پوشش الهی است .
امام سجاد (ع) دربارۀ کیفر نادیده گرفتن برهنگی مؤمن فرمود : هرکس لباس اضافه ای دارد و می داند مؤمنی که در دسترس اوست به آن نیاز دارد و به وی ندهد ، خدا او را به چهره در آتش افکند .
پیامد جا ندادن به مؤمن
امام صادق (ع) فرمود : هرکس خانه ای دارد که مؤمنی به سکونت در آن نیازمند است و صاحبخانه او را محروم کند ، خدا به فرشتگان می فرماید : ای فرشتگان ! بندۀ من بر بندۀ دیگرم دربارۀ سکونت دنیا بخل ورزید . به عزّتم سوگند هرگز او در بهشت من جای نخواهد داشت .
تزویج مؤمن
امام موسی کاظم (ع) به عمّه اش برای کمک به محمّد بن جعفر برای پرداخت مهریۀ همسرش نوشت : در قیامت برای خدا سایه ای است که زیر آن سایه نمی آرمد ، جز پیامبر یا جانشین پیامبر یا مؤمنی که برده ای مؤمن را آزاد کرده یا مؤمنی که بدهکاری مؤمنی را پرداخته ، یا مؤمنی که مؤمن مجردی را از بی همسری رهانده باشد .
خدمت به مؤمن
امام موسی کاظم (ع) فرمود : در روزی که سایه ای جز سایۀ الهی نیست ، سه دسته از سایۀ عرش خدا بهره می برند : مردی که برادر مسلمان خود را در ازدواج یاری کند یا به وی خدمتی کند یا سرّش را پنهان کند .
هدیه دادن به مؤمن
رسول خدا (ص) فرمود : به یکدیگر هدیه دهید ، تا با هم دوست شوید ، زیرا هدیه کینه ها را از دل می زداید ؛ هم چنین فرمود : هدیه ، دوستی می آورد و برادری را شایسته و زیبنده می کند و کینه را می زداید . به یکدیگر هدیه دهید تا به هم محبت یابید .
پذیرش هدیه
ابراهیم کرخی گوید : از امام صادق پرسیدم : مردی که باغ بزرگی دارد و هرگاه جشن یا نورز می شود مردم برای جلب توجه او ، به طمع آن که از باغ او استفاده کنند ، برایش هدایایی می برند که بر عهدۀ آنان نیست . امام پرسید : آیا آنان نماز می گزارند ؟ گفتم : آری . فرمود پس هدیۀ آن ها را بپذیرد و به آنان پاداش دهد ، زیرا رسول خدا (ص) فرمود : اگر پارچه گوسفندی به من هدیۀ شود می پذیرم و این از دین به شمار می آید ؛ ولی اگر کافر یا منافقی برای من بار شتری هدیه آورد نمی پذیرم و این هم از دین است ، زیرا خدا پذیرش هدیۀ مشرکان و منافقان و غذای آنان را برایم نمی پسندد .
قرض دادن به مسلمان : امام صادق (ع) فرمود : هیچ مسلمانی به قصد خشنودی خدا به مسلمانی دیگر قرض نمی دهد مگر اینکه خدا ثواب صدقه برای او محاسبه می کند تا اینکه مالش به او باز گردد .
مدارا در تجارت با مؤمن
مسلمانان در خرید و فروش با همکیش خود باید برخوردی حمایتی داشته باشند نه سودجویانه و ظالمانه .
امام صادق (ع) فرمود : سود ستاندن مؤمن از مؤمنی رباست ، مگر اینکه بیش از صد درهم ( کنایه از مبلغ فراوان ) بخرد . در این صورت به اندازۀ خوراک روز خودت از وی سود بگیر ، یا اگر به قصد تجارت می خرد ، از آن ها سود بگیر ولی با آنان مدارا کن .
211005