۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۰ : ۱۴
عقیق:اخیراً ویدئویی کوتاه از حجتالاسلاموالمسلمین رهدار منتشر شده است که در آن گفته شده، ملاک انتخاب آیت الله مجتهدی (ره) برای پذیرش طلبه، زیبایی بوده است. باتوجه به بازنشر آن در فضای مجازی حتی از سوی بهانهجویان مخالف اسلام و حوزه، نکات زیر تقدیم میشود:
ببینید:
۱- آیت الله مجتهدی (ره) عالمی مخلص بود که همه عمرش را صرف تربیت طلاب نمود. حوزههای علمیه تا سالها مدیون زحمات ایشان است. زهد، مردمداری، مقبولیت نزد امامین انقلاب، مراجع عام و علمای بلاد و عموم مردم و بازاریان متدین، شناخت عمیق افراد مستعد برای طلبگی بر اساس تجربه ۶۰ ساله تربیت طلبه از دیگر ویژگی های ایشان است.
۲- تجربه سترگ ایشان و همچنین فارغالتحصیلان موفق حوزه ایشان، میطلبید که تحقیقاتی درباره شیوه تربیتی ایشان صورت گیرد که هنوز انجام نشده است.
۳- ایشان هیچگاه با ملاکهای مادی به دنبال جذب جوانان نبودند و اخلاق و منش و اخلاص ایشان بود که جوانان را از اقصی نقاط کشور به آن حوزه میکشاند.
۴- بزرگترین شاهد بر بطلان نقل قول مطرح شده توسط دوست آقای رهدار، تصاویر نورانی بیش از ۱۱۰ شهید عزیز آن مدرسه - به مثابه پرتوفیقترین فارغالتحصیلان آن- است. با دیدن چهرههای نورانی ایشان، خواهید فهمید که براساس ملاکهای مادی، بسیاری از این عزیزان چهرهای معمولی داشتهاند اگرچه که در ملأاعلی چون ستارگانی میدرخشند. علاوه بر این شهیدان راه اسلام، بزرگانی از شاگردان مرحوم مجتهدی (ره) هستند که اتفاقاً همیشه توسط آن مرحوم، ترویج میشدند و با چشم دنیایی، شاید زیبا خوانده نشوند.
۵- آیت الله مجتهدی پس از اتمام مراحل ابتدایی گزینش، میفرمودند: من هم باید شخص را ببینم. و در صورت تایید نهایی ایشان، فرد را پذیرش میکردند.
۶- اینکه ملاک ایشان چه بود دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. و بعید نیست که مباحث معنوی یا عنایت الهی به ایشان در این امر، سهیم بوده باشد. بالاخره کسی که سالها مخلصانه و با پرهیزکاری زندگی کرده، حتماً مورد محبت الهی قرار خواهد گرفت. یادم نمیرود که آیت الله مصباح یزدی (ره) فرمودند: اگر کسی مدعی شود که امام زمان (علیه السلام) در تشییع آیت الله مجتهدی (ره) شرکت کرده است من تکذیبش نمیکنم.
۷- ایشان بارها میگفتند که من نورانیت برایم مهم است نه زیبایی و لذا اگر کسی با چهره و ویژگیهای بلال حبشی هم بیاید من او را به طلبگی دعوت میکنم.
۸- برخی از تحلیلگران تربیتی علاوه بر علل معنوی این نحوه گزینش میگویند: روحانیت شیعه در طول تاریخ مردمپایه بوده و اصرار بر استقلال از بودجههای دولتی در امرار معاش داشته است. این امر مورد تاکید امامین انقلاب هم بوده است. لذا باید شخص روحانی، جاذبه لازم را برای جذب مردم داشته باشد. آنچه که برای مرحوم مجتهدی (ره) مهم بود و بارها بر آن تاکید میکردند وجود جاذبه شخصی و شخصیتی در داوطلب حوزه بود.
اگرچه که حسن ظاهر میتواند سهمی در این جاذبه داشته باشد ولی یقیناً نمیتوان بصورت یک عامل فرید به آن نگاه کرد.
۹- در دورانی که حوزه و روحانیت مورد انواع هجمهها است لازم است دلسوزان حوزه، دقت بیشتری در بیانات خود داشته باشند.
۱۰- حوزههای علمیه همیشه از مقدسترین نهادها بوده و اساتید و مدیریت حوزه تلاش وافری برای حفظ پاکی و قداست آن داشتهاند.
حجت الاسلام سعید صلح میرزایی
منبع:حوزه