۰۳ بهمن ۱۴۰۳ ۲۳ رجب ۱۴۴۶ - ۱۳ : ۰۸
این کتاب گزیده و ترجمه کتاب 100 قصه از زندگی امام علی(ع) نوشته محمدصدیق منشاوی ـ قاری مشهور و بزرگ مصری ـ است؛ نویسنده با اینکه از اهل سنت است، فضایل امیر المؤمنین(ع) را در قالب این کتاب گردآوری کرده است.
در مقدمه این کتاب، محمد صدیق منشاوی، مینویسد: «امیرالمومنین، چهارمین خلیفه، ابوتراب، علی ابن ابیطالب، که نواده کعب بن غالب است، او هاشمی النسب و قریشی الحسب و پسر عموی پیامبر (ص) و دامادش است، اوست همسر فاطمه زهرا؛ محبوبه پیامبر، پدران و اجدادی با عظمت دارد و فرزندانی چون حسنین (علیهما السلام) دو ماه فروزان و جگر گوشههای رسول خدا؛ پدرش ابوطالب سید البطحاء و اهل الثنا و حامل الواست، مرد باعظمتی که سر پیامبر شد، وقتی گرد یتیمی بر چهرهاش نشست، او را پرورش داد و یار و یاور دوران بعثت بود، مادر بزرگوارش فاطمه بنت اسد، زنی پاک دامن و پرهیزکار و مهربان از بنیهاشم که از پیشگامان در اسلام است، رسول اکرم(ص) به دیدار او میرفت و در هنگام مرگ او را در پیراهن خود کفن کرد، سپس با چشمانی اشکبار بر او نماز گذارد و با او وداع کرد.«
او ادامه میدهد: «علی در منزل پیامبر رشد کرد و ایشان خود به تربیتش همت گمارد، لذا متخلّق به اخلاق پیامبر و متصف به صفاتش گشت، دین را از سر چشمه گرفت و سیراب گشت، با فطرتی پاک و بیآلایش و نفسی راضی و مرضی هیچگاه به پرستش بت و سنگ و چوب آلوده نشد و راه شیطان را نپیمود، علی صورتی زیبا و سیرتی ملیح داشت، نه قد بلند و نه کوتاه قامت بود، قلبی محکم و بدنی استوار و قوی، محاسنی پر پشت و قیافه ای بشاش و خوشرو از ویژگی های او بود، چشمانی نافذ و بلند پیشانی می نمود، علی متواضعانه لباس می پوشید و مانند فقراء ردائی کوتاه به تن می کرد«.م
صدیق منشاوی ادامه میدهد: «علی علیه السلام مناقبش بیشمار و خصلتهایش با شکوه، شمایلش نیکو، فضائلش پسندیده، صفاتش زیبا و صاحب کرامات بود، او امام عارفان و قدوه عاملان و پیشوای فصیحان و تاج بلیغان و شیر بیشه خطیبان در شهر علم و کوه حلم است، نور از او میبارد و حکمت از او به سخن میآید، امامی است عادل که حکم نمیکند به باطل و رد نمیکند سائل را، بلند نظر است و بسیار پُرتوان، شجاع شجاعان و پهلوان پهلوانان و شکننده کمر ستمگران است، کسی با او در دنیا در نیاویخت الا اینکه شکست خورد و با او مبارزه نکرد الا اینکه کشته شد.«
مترجم در پاورقی این کتاب مینویسد: وقتی از کتابفروشی که در شهر مکه این کتاب را از او خریدم درباره نویسنده سئوال کردم او گفت همان محمد صدیق منشاوی مشهور، قاری بزرگ قرآن و نویسنده کتابهایی درباره ابوبکر، عمر و عثمان است.
این کتاب شباهتهای اعتقادات و علایق ملت ایران و مصر به امیرالمؤمنین(ع) را به خواننده مشخص میسازد و خدمتی در جهت تقریب مذاهب اسلامی و نزدیکی دو ملت است. روش ترجمه، محتوایی است. این کتاب فاقد فهرست منابع دقیق بوده و لذا مترجم از منابع قدیمی و متقن اهل سنت و شیعه، مصدریابی کرده است. این کتاب از یک مقدمه و 74 روایت داستانی درباره زندگی حضرت علی(ع) تشکیل شده است.
همچنین کتاب «فضائل امام علی(ع) در منابع اهل سنت» نوشته سیدمهدی نوری کیذقانی، عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری و سیدمرتضی حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند از سوی دفتر نشر معارف به چاپ دوم رسید.
در این کتاب میخوانیم: در مورد آیات نازل شده درباره امام علی(ع) کتابهای متعددی از دانشمندان شیعه و سنی نگاشته شده است. خطیب بغدادی در تاریخ خود به نقل از ابنعباس آورده که 300 آیه درباره امام علی(ع) نازل شده است.
در بخش دیگر این اثر آمده است: شبلنجی شافعی از علمای اهل سنت، از ابنعباس نقل کرده که آن مقدار از قرآن که درباره علی(ع) نازل شده، درباره هیچکس نازل نشده است. برخی دیگر تعداد آیهها را به 500 و برخی به 1000 نیز رساندهاند.
این کتاب، فضائل امام علی(ع) را در منابع اهل سنت در سه فصل پیش روی مخاطبان قرار میدهد: امام علی(ع) در قرآن، امام علی(ع) از زبان پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) از منظر بزرگان و اندیشمندان اهل سنت.
منبع:تسنیم