۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۵۰ : ۱۵
عقیق: «برنامهریزی کرده بودم تا خانوادگی عرفه کربلا باشیم، اما هر جایی میروم میگویند که کاروان نداریم.» این را متقاضی تشرف به عتبات علیرضا قدمی میگوید.ثبتنام عتبات در خرداد آغاز شده است و بسیاری از زائران تا ۲۰ خرداد در کاروانها ثبتنام کردهاند. مدیر دفتر زیارتی محسن موسوی میگوید که «از ۲۱ تا ۲۸ خرداد کاروان نداریم.» این در حالی است که روز عرفه (۲۷ خرداد)، زیارت امام حسین علیهالسلام سفارش شده است.
سال گذشته با توجه به اینکه هزینه سفر عتبات در عرفه دیر اعلام شد، دفاتر زیارتی ثبتنام را دیرتر کلید زدند؛ تا جایی که بسیاری از زائران مجبور شدند تا با کاروانهای غیرمجاز به عتبات بروند.
اعزام زائران به عتبات که روزانه به بیش از ۵۰ کاروان رسیده، در ایام عرفه محدود شده است. مدیر کاروان عتبات علی مهدوی با بیان اینکه افزایش تقاضا باعث گرانی اسکان در عرفه شده است، میگوید که «هر تخت از شبی ۲۰ دلار به بیش از ۲۸ دلار رسیده است.» یعنی ۴۰ درصد گرانتر! البته امسال زائران سعودی هم بدون ویزا به عراق میروند.
در حالی که حدود ۲ هفته تا آغاز اعزام برای عرفه باقی مانده، بسیاری از دفاتر زیارتی برای ایام عرفه امکان ثبتنام از متقاضیان را ندارند. در ایام نوروز هم برخی از زائران خارج از چارچوب سازمان حج به عتبات رفتند. از طرفی هم کاروانهای غیرمجاز برنامه اعزام عرفه را به همراه وضعیت اسکان نهایی و اعلام کردهاند.
معاون سازمان حج حمیدرضا محمدی با اشاره به احتمال افزایش هزینه سفر عتبات در عرفه، میگوید که «هنوز قیمت این سفر نهایی نشده است.» در مقابل مدیر کاروان عتبات محمد نوری با بیان اینکه قیمتهایی که سازمان به ما داده، با هزینههای عراق همخوانی ندارد، میگوید که «هزینهها اصلاح نشود، اعزام نمیکنیم.»
با توجه به حضور زائران حوزه خلیج فارس و سایر کشورها در ایام عرفه، کارشناسان معتقدند که «سازمان حج باید هزینهها را طوری مدیریت کند تا نه قیمت برای زائران بالا رود و نه اینکه دفاتر مجری متحمل هزینه شوند.» البته «راهاندازی کاروان کوتاه مدت (به جای یک هفته) برای ایام مناسبتی» نیز میتواند در مدیریت هزینهها تأثیرگذار باشد.