۰۵ آذر ۱۴۰۳ ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۲ : ۱۲
عقیق: در
طب اسلامی کاهو جزء بهترین و موثرترین عامل ها برای هضم غذا محسوب مى شود.کاهو
بویژه نوعی از آن که دارای برگ های زرد است، غذایی زودهضم است و خواب آرامی را به
دنبال دارد. از این رو به نقل از رسول خدا(ص) آمده است که: انه یورث النعاس و یهضم
الطعام؛ کاهو، خواب آور و برای هضم غذا مفید است. (1)
محققان
دریافتهاند که خوردن مرتب این سبزی از بروز بیماریهای قلبی- عروقی و سکته
جلوگیری میکند و از مؤثرترین و طبیعی ترین درمان های کم خونی است. کاهو به علت
دادا بودن منیزیم در تولید انرژی از منابع غذایی دریافت شده، تنظیم انقباض سلولهای
ماهیچهای و قلب، گشادکردن شریانهای قلبی و عروقی و نهایتاً شرکت در ساختمان
استخوانها و دندانها به منظور استحکام آنها بسیار مفید است. در میان سبزیجات
کاهو مملو از نمک های معدنی است و خاصیت قلیایی دارد. از این رو مصرف آن تأثیر
اعجاب گونه ای در تصفیه خون دارد. در همین زمینه امام رضا(ع) توصیه میفرمودند: تا
میتوانید کاهو بخورید، زیرا کاهو رقت خون را از بین میبرد و بهتر از سایر سبزی
ها، خون را تصفیه مینماید. کاهو خوابآور و آرامبخش است. بنابراین برای اشخاص عصبانی
و کسانی که مبتلا به بیخوابی هستند، مفید است.
داشتن
خون تمیز و صالح یک آرزوى همگانى و قدیمى بشر است ، زیرا اولین شرط داشتن یک مزاج متعادل
دارا بودن یک خون پاکیزه غیر فاسد است . کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب
است و در روایات اسلامی گیاهى بسیار مفید شناخته شده و مهمترین خاصیت آن را از بین
بردن امراض دموى و صاف کردن خون و نیز ایجاد خون هاى تازه بیان فرموده اند. در
روایتی آمده است که: علیکم بالخس فانه یطفى (یصفى) الدم ؛ کاهو بخورید زیرا خون را پاک می سازد. (2)
کارشناسان
درباره کاهو معتقدند که مغزهاى خسته را تسکین مى دهد و معده هاى تنبل را تقویت مى نماید،
کبدهاى بیمار را معالجه مى کند یبوست و رماتیسم را علاج مى کند. در روایتی دیگر
امام رضا علیه السلام در تأیید خواص اعجاب انگیز کاهو می فرماید: فِی البُقولِ: أفضَلُهَا
. . . الهِندَباءُ ، وَالخَسُّ ؛ «بهترینِ سبزی ها؛ کاسنى و کاهو است .(3)