۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۰ : ۱۷
حجتالاسلام بیات در خصوص اینکه کمکهای مردمی تا چه اندازه میتواند در رفع مشکلات اقتصادی مردم کمک کند، تصریح کرد: خدا رحمت کند امام خمینی(ره) را که فرمودند مسجد سنگر است واقعاً مسجد باید سنگر بودن و محور بودنِ خودش را حفظ کند.
وی با اشاره به اینکه طبیعتاً مسجد پایگاهِ تمام کارهای خیرِ اجتماعی محله میتواند باشد. مسجد شهید چمران از دیرباز اینگونه بوده است. ما حتی توانستیم با همین کمکهای مردمی یک نفر را از زندان آزاد کنیم. همچنین این مسجد تاکنون توانسته است دو جهیزیه با کمکهای مردمی جمعآوری کند.
امام جماعت مسجد شهید چمران با تأکید بر اینکه این نوع کارها در مسجد سبقه دارد و ما هم مردم را توجیه کردیم و مردم نیز همواره در امور مسجد مشارکت دارند، تصریح کرد: قالب کمکهای مردم اعم از نقدی و غیر نقدی است و ما با بعضی از نمازگزاران و معتمدین به درب منزل نیازمندان میرویم و کمکهای مردمی را به آنها میدهیم.
وی در خصوص نحوه اعتمادسازی در مسجد گفت: اغلب کمکهای مردمی که برای مسجد صورت میگیرد، در معرض عموم قرار میدهیم تا همگان در جریان هزینهکرد مسجد قرار گیرند تا شبهات احتمالی برطرف شود.
حجتالاسلام بیات با اشاره موضوعی دیگر درباره اعتمادسازی میان مردم و مسجد گفت: من به عنوان امام جماعت مانند سایر ائمه جماعت محترم دیگر در میان مردم هستم و مردم هم ما را میشناسند و اعتماد میکنند، ضمن اینکه من هر باری که گفتم کمک کنیم، اول از همه خودم در صندوق پول انداختم؛ یعنی مردم دیدند همانطور که امام جماعتشان در صف نماز اول میایستد در کمک کردن هم اول از همه است و پیشقدم میشود و به تبع مردم نیز تشویق میشوند.
وی ادامه داد: درست است که کار خیر و صدقات باید پنهانی باشد، اما گاهی هم به لحاظ آموزشی و هم از این نظر که مردم تصور نکنند ما خودمان را از این امر مستثنی کردیم و خودمان کمک نمیکنیم، حتی برنامههایی که شب جمعه داریم، من اول از همه خودم کمک میکنم و بعد سایر مردم کمک میکنند. ضمن اینکه اگر تاکنون نیازمندی وارد مسجد شد تا آنجایی که توانستیم به او کمک کردیم و به لطف خدا مردم احساس میکنند که کمکهایشان دست کسانی که مستحق هستند میرسد.
امام جماعت مسجد شهید چمران در پاسخ به این سوال که استفاده از چه روشهایی میتواند باعث افزایش کارکردهای اجتماعی مسجد شود، خاطرنشان کرد: اگر به تاریخ نگاه کنیم کارکرد مسجد از زمانی که پیامبر(ص) مسجد را ساختند و مسجد محلِ اجتماع مسلمین شد، روز به روز افزایش یافت. به عنوان نمونه در مورد جنگ خندق و احزاب پیامبر(ص) از مردم مشورت خواستند که سلمان فارسی در آنجا پیشنهاد حفر خندق داد و همه این تصمیمات و برنامهها در مسجد صورت میگرفت. به همین خاطر مسجد باید محلِ رجوع و پایگاه اجتماعی باشد.
وی با بیان اینکه فلسفه مسجد این است که مردم برای انجام کارهای گوناگون به مسجد رجوع کنند، گفت: مسجد تنها برای نماز خواندن نیست بلکه از وجهی باید محلی برای رفع و رجوع مشکلات مردم باشد.
حجتالاسلام بیات درباره بخش دیگری از فعالیتهای مسجد شهید چمران گفت: ما هم در بخش خواهران و هم در بخش برادران فعالیتهای فرهنگی داریم و برای کودکان نیز فعالیتهای اجتماعی داریم؛ از این جهت فقط نماز و دعای توسل سهشنبهها و دعای کمیل شب جمعهها نیست. ما دوشنبهها کلاس شرح صحیفه سجادیه برگزار میکنیم، شنبهها هم نهجالبلاغه داریم و هر شب که بحث آزاد داشته باشیم، تفسیر قرآن داریم. تمام اینها ضمن داستانهای قرآنی و تفسیر قرآن در بیان معصومین(ع) این مطالب اجتماعی گوشزد میشود.
امام جماعت مسجد شهید چمران با اشاره به سایر فعالیتهای مسجد شهید چمران گفت: در مسجد شهید چمران، یکی از وکیلهای دادگستری برای خدمترسانی به مردم در مسجد حضور دارد، همچنین من از شاگردانم که الان وکیل شدند یا حتی پزشک شدند دعوت کردم تا دو سه جلسه برای مردم صحبت کنند.
وی با بیان اینکه در ایام امتحانات دانشآموزان درب مسجد برای مطالعه روی ایشان باز است، گفت: تلاش ما همواره پیوند مسجد و مدارس بوده است از این رو در ایام امتحانات برنامهای تدارک دیدیم که دانشآموزان ضمن مطالعه در محیط مسجد مسائلشان رفع اشکال میشود.
مسجد شهید چمران در بزرگراه شهید چمران زیر پل مدیریت اسلام آباد بالا، 12 متری محمدی واقع شده است .