۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۹ : ۲۳
این موضوع در مهمترین و مشهورترین ادعیه و زیارتنامههای صادره از اهلبیت(ع) مثل دعای عهد، زیارت جامعه کبیره و زیارت آلیس به صورتهای مختلف وارد شده است. مثلاً در زیارت آلیس بعد از نامبردن اسامی ائمه، شهادت میدهیم: «إنَّ رَجْعَتَکُمْ حَقٌّ لا شَکَّ فیها؛ رجعت شما بدون شک واقع خواهد شد.» و همچنین در زیارت جامعه میخوانیم: «وَ یَکِرُّ فی رَجْعَتِکُم؛ خدایا ما را از کسانی قرار ده که در رجعت ائمه باز میگردند.»
همان طور که اشاره شد، مسأله رجعت و بازگشت اهلبیت(ع) محدود به این بزرگواران نیست بلکه این مسأله در مورد شیعیان نیز صدق میکند. به عنوان نمونه امام صادق(ع) در زیارتنامه حضرت عباس(ع) در فرازهایی فرمودند:
[اى پسر امیرالمؤمنین به نزدت آمدهام در حالى که از سفر آمدم، دلم تسلیم شماست، و خودم تابع و پیرو شما بوده، ام براى یارى شما آماده «تا خدا حکم کند و او بهترین حکمکنندگان استی(یونس109»، پس آن کس که با شما است حتماً با شما بوده نه با دشمنانتان، من به شما و رجعت شما ایمان دارم؛ وَ بِإِیَابِکُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِین]
این در حالی است که در برخی روایات اشاره شده است که امام حسین(ع) در مقطعی از دوران آخرالزمان و ظهور به دنیا بازخواهد گشت و زمینه را برای حکومت حقه خداوند در آخرالزمان فراهم میکنند. امام باقر(ع) در بخشی از روایتی فرمودند امام حسین (علیهالسلام) قبل شهادتشان به اصحاب گفت:
فَأَکُونُ أَوَّلَ مَنْ تَنْشَقُّ عَنْهُ الْأَرْضُ؛اول کسى که زمین برایش شکافته و او خارج مى شود من خواهم بود. من با حضرت امیرالمومنین(ع) و قیام حضرت قائم و زنده بودن پیامبر خدا(ص) خارج خواهم شد.» (مختصرالبصائر، ص139)
و نیز امام صادق(ع) در تأویل آیات «یَوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَة؛ تَتْبَعُهَا الرَّادِفَة؛آن روز که لرزنده بلرزد، و از پى آن لرزهاى [دگر] افتد» فرمود:
لرزاننده حسین بن علی(ع) و حادثه دومین، علی بن ابی طالب(ع) است. نخستین فردی که قبر او شکافته شده (و از آن بیرون میآید) و خاک را از سر میزداید، حسین بن علی(ع) است» (فضائل و سیره امام حسین(ع) در کلام بزرگان، ص69)
همچنین درباره بازگشت امام حسین(ع) با اصحابشان عیاشی در تفسیر خود از امام صادق(ع) روایت کرده است:
«اول کسی که به دنیا بر میگردد امام حسین(ع) است و اصحاب او و یزید و اصحاب او، پس همه ایشان را بکشد مثل آن که ایشان را کشتهاند»
بنابراین جا دارد بر مسأله رجعت بیشتر تدبر و تفکر شود و به موضوعاتی مانند کیفیت رجعت، مراحل رجعت، مقاطع زمانی رجعت، چرایی رجعت و ... کارهای مطالعاتی دقیقی صورت گیرد.