۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۳ : ۰۵
تاریخچه روابط
از سال 1967 تا اواسط دهه 2000 عربستان از بزرگترین حامیان فلسطین در عرصه بین الملل بود. اما طی چند سال اخیر این کشور از مواضع سابق خود تا حدود زیادی عقب نشینی کرده و حتی مذاکرات دوستانه ای را با رژیم اشغالگر قدس آغاز کرده است .
در سال 2002 ملک عبدالله پیشنهاد جدیدی برای حل و فصل موضوع فلسطین ارایه کرد اما اسراییل هیچ واکنشی به آن نشان نداد . در سال 2007 عربستان مجددا پیشنهاد دیگری برای حل و فصل مناقشه اعراب و اسراییل مطرح کرد که این پیشنهاد با واکنش منفی رژیم صهیونیستی مواجه شد .
در سال 2000 مسئولان عربستانی اعلام کردند با توجه به عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی WTO تحریم کالاها و خدمات اسراییل از سوی دولت این کشور لغو می باشد، با این وجود تحریم کالا و خدمات اسراییلی تا سال 2006 در این کشور ادامه داشت .
با وجود عدم ارتباطات دیپلماتیک بین طرفین، سازمانهای اطلاعاتی عربستان و اسراییل همکاریهای گسترده ای در زمینه جاسوسی از مراکز نظامی و اتمی ایران در دستور کار مشترک قرار دادند؛ بر این اساس در سال 2007 انور العشقی ژنرال بازنشسته سازمان اطلاعات عربستان با «دور گولد Dore Gold » از عناصر اطلاعاتی اسراییل و یکی از دوستان نزدیک بنیامین نتانیاهو در واشنگتن دیدار کرده، و در زمینه جاسوسی از مراکز مهم ایران گفتگو میکنند .
در سال 2014 و در جریان جنگ غزه David Hearst با نوشتن مقاله ای در Middle East Eye اعلام کرد که عربستان از حمله رژیم صهیونیستی به غزه حمایت کرده است و روابط نزدیکی بین عناصر سازمان امنیت این کشور و موساد وجود دارد؛ در واکنش به این مقاله محمد بن نایف عبدالعزیز سفیر سابق عربستان در لندن اعلام کرد عربستان هیچ حمایتی از اسراییل نکرده و بلکه این رژیم را به عنوان جنایتکار جنگی می شناسد .
بن سلطان معمار روابط عربستان و رژیم صهیونیستی
بندر بن سلطان شاهزاده سعودی به مدت 23 سال سفیر عربستان در آمریکا بوده و در این مدت ارتباطات گسترده ای با نو محافظه کاران آمریکایی و لابی صهیونیسم در این کشور برقرار کرده بود و یکی از ستونهای اصلی برقراری ارتباط بین عربستان و رژیم صهیونیستی می باشد .
جنایتکاران تاریخ نیز با هم عکس یادگاری می گیرند
در سال 2006 اولین جرقه برقراری ارتباط بین دو طرف زده شد و طی آن بندر بن سلطان مشاور وقت امنیت ملی عربستان با ایهود اولمرت نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی در امان پایتخت اردن دیدار میکند. این دیدار بخشی از تلاش جرج بوش برای حمایت از اولمرت پس از مصائب شکست رژیم صهیونیستی در جنگ علیه حزب الله محسوب می شد. لازم به ذکر است که این دیدار نتیجه رایزن های مئیر دوگان ژنرال بازنشسته و رییس سابق موساد با ملک عبدالله شاه اردن بوده است.
بدین ترتیب بن سلطان با تکیه بر استراتژی دیپلماسی پنهان پروژه رابطه سری با رژیم صهیونیستی بویژه سرویس های امنیتی آن را کلید زد . بن سلطان به عنوان رییس شورای ملی عربستان در آغاز، این روابط را با توجیه نزدیکی به تل آویو به منظور ایجاد تعادل در سیاست آمریکا نسبت به ریاض کلید زد ، اما با روند تحولات منطقه بویژه در دو حوزه ایران هراسی و تقابل با محور مقاومت این روند افزایشی تصاعدی یافت.
این روند تا جایی پیش رفت که دولت سعودی و شخص بندر بن سلطان هیچ ابایی از ابراز و علنی شدن رابطه با اسراییل نداشتند .
ابراز ارادت صهیونیست ها به دژخیمان آل سعود
تحکیم روابط عربستان و رژیم صهیونیستی
در سال 1391 خبری منتشر شد که نشان دهنده اوج روابط رژیم صهیونیستی و عربستان بود. تولید نفت عربستان با فناوری رژیم صهیونیستی نشانه ای از تحکیم روابط بود . بر اساس گزارش روزنامه یدیعوت آحانورث ، بزرگترین شرکت نفت عربستان که تحت مدیریت شیخ عبدالعزیز الغاید می باشد ، اقدام به خرید برنامه مدیریت رایانه ای از یک شرکت اسراییلی کرده بود. این شرکت سعودی علاوه بر خریداری برنامه موسوم به TMB که قیمت آن 700 هزار شیکل « واحد پول اسراییل » بود ، کارکنان خود را مجبور به آموزش تحت نظر کادر 18 نفره از متخصصان صهیونیستی شرکت « دارونت »کرد .
یدیعوت آحارنوث تیتری با عنوان نفت سعودی با دستان ما تولید می شود منتشر کرد و در ادامه نوشت« فضای آموزشهای ارایه شده از سوی متخصصان اسراییلی به کارکنان شرکت سعودی بسیار صمیمی و مناسب بود ».
درسال 1392 و پیش از برگزاری مراسم حج در عربستان خبری بر روی تلکس خبرگزاریهای منطقه رفت که در نوع خود کم نظیر بود؛ بر اساس این گزارش دولت عربستان امنیت حجاج در زمان برگزاری مراسم حج را به شرکت اسراییلی G4S سپرده بود، بدین ترتیب این شرکت به طور پنهانی برای تضمین امنیت و سلامت حجاج و اماکن مقدسه این کشور فعالیت خود را آغاز کرد.
جنایتکاران نیز یکدیگر را دوست دارند
شرکت «جی فور اس »که یک شرکت امنیتی و بین المللی مشهور می باشد، خدمات دهی خود به دولت عربستان از سال 2010، شروع کرد، و شهر ساحلی جده را که در 80 کیلومتری مکه قرار دارد را به عنوان مقر خود انتخاب کرده بود .
اردیبهشت 1393 یک روزنامه صهیونیستی اعلام کرد اسراییل روابط اقتصادی گسترده ای با عربستان و اعراب خلیج فارس دارد. روزنامه دی مارکر، تکنولوژی پیچیده، مواد نفتی ، پلاستیک و همچنین تجهیزات امنیتی را عمده ترین اقلام مبادلاتی بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان اعلام کرد . موادی چون پلی اتیلن و پلی پروفیلین که از نفت خام به دست می آید به صورت غیر مستقیم و از طریق واسطه راهی اسراییل می شود . موضوع جالب توجه در این است که مواد خام پس از تبدیل به پلاستیک دوباره به عربستان و سایر کشورهای عربی صادر می شوند .
تعامل از حوزه ی اقتصاد تا امنیت
در اواخر بهمن ماه 93 پایگاه خبری الوقت گزارش داد گروهی از کارشناسان مبارزه با تروریسم در ارتش اسراییل وارد ریاض شدند؛ بر این اساس سرویس اطلاعاتی عربستان یک همایش سه روزه پیرامون تحولات امنیتی منطقه در ریاض و با حضور کارشناسان امنیتی کشورهای امارات ، اردن و رژیم صهیونیستی برگزار کرد. در این همایش وضعیت امنیتی منطقه و راهکارهای مقابله با آنها مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت . گفته شده در پایان این نشست طرحی نظیر دکترین مهار دوجانبه تدوین شده توسط تیم اسراییلی به مسئولین ارشد سازمان اطلاعاتی عربستان ارایه شد .
در اواخر فروردین ماه 94 یک وبگاه آمریکایی در گزارشی به افشای روابط نزدیک و محکم عربستان و رژیم صهیونیستی از جمله کمک 16 میلیارد دلاری ریاض به تل آویو پرده برداشت . رابرت باردی سردبیر این وبگاه آمریکایی در مقاله ای به روابط میان عربستان و اسراییل پرداخت و اعلام کرد این روابط عجیب روز به روز در حال گسترش است .
5اردیبهشت 94 مسئول سابق موساد اعلام کرد« عربستانی ها دوستان اسراییل هستند» . مناحیم ناحیک نفوت معاون سابق موساد که از دهه 60 در این سمت خدمت کرده و ریاست شعبه غیر رسمی موساد با کشورهای عربی را بر عهده داشت گفت:« من با پیوستن به موساد توانستم به کشورهای عربی زیادی سفر و در آنجا دوستان زیادی پیدا کنم ، در واقع عربستانی ها دشمن اسراییل نیستند بلکه دوستان ما و برای برقراری ارتباط با ما ارزش قایل اند؛ و ذهنیتی که در خصوص کشورهای عربی وجود دارد و مبنی بر اینکه این کشورها خواهان نابودی اسراییل می باشند ، ذهنیتی کاملا اشتباه است» .
10 اردبیهشت 94 روزنامه المنار نوشت : «حضور زیر دریایی های رژیم صهیونیستی مجهز به سلاح های هسته ای در سواحل سعودی برای کمک به آل سعود مهر تاییدی بر ائتلاف بین آل سعود و اسراییلی ها می باشد» .این منبع خبری افزود :« نظام سعودی در جنگ خصمانه خود با یمن به تعدادی از منابع اطلاعاتی متکی است که اسراییل از مهم ترین این منابع است و این جنگ نیز (روابط ائتلافی ) بین ریاض و تل آویو را برملا کرد».
در نیمه اردیبهشت ماه ،پایگاه صهیونیستی( واللا) در گزارشی با تاکید بر اهداف مشترک آل سعود و رژیم صهیونیستی در یمن ، باب المندب و دریای سرخ نوشت :تجاوز نظامی عربستان علیه یمن با هدف بازماندن تنگه باب المندب ، اقدامی حیاتی برای اسراییل است .
در اواخر خرداد ماه نیز رسانه های اسراییلی از درخواست عربستان از رژیم صهیونیستی برای تاسیس سفارت در تل آویو خبر دادند .بر این اساس بعد از علنی شدن دیدار مقام های ریاض و تل آویو ، رسانه های رژیم صهیونیستی از درخواست هایی از سوی عربستان برای تاسیس سفارت در تل آویو خبر دادند .
در همین راستا پایگاه خبری العهد گزارش داد، دحام العنزی از مطرح ترین روزنامه نگارهای سعودی تمایل خود را به عنوان تصدی سفارت عربستان که در تل آویو تاسیس خواهد شد ، اعلام کرده است.
این روزنامه نگار سعودی در صفحه کاربری خود در توئیتر نوشته بود : «من علاقمند به تاسیس سفارت سعودی در تل آویو هستم و بسیار مایلم انور العشقی نخستین سفیر عربستان در اسراییل شود و بعد از وی من عهده دار این منصب شوم ».
در خرداد ماه سال جاری و با گسترده شدن جنگ عربستان علیه مردم بی دفاع یمن ، رژیم صهیونیستی پیشنهاد فروش سامانه ضد موشکی گنبد آهنین را به مقامات عربستانی ارایه کرد .
بر این اساس در حاشیه دیدارهای مشورتی در سفارتخانه آمریکا در امان پایتخت اردن مقامات صهیونیست به مقامات عربستانی اعلام کردند می توانند امکان انتقال سامانه گنبد آهنین را برای حفاظت از مرزهای جنوبی این کشور بویژه در منطقه جازان در نزدیکی مرزهای یمن را فراهم آورند .
این موارد و موارد دیگری از این دست نشان داد که چطور تابوی رابطه با اسراییل برای مقامات عربستانی شکسته شده و این کشوری که حرم امن اللهی در آن واقع شده به یکی از مهم ترین همپیمانان اسراییل جهانخوار تبدیل شده است .
فرجام سخن
عربستان سعودی که یکی از مهم ترین کشورهای جهان عرب و ثروتمند ترین کشور خاورمیانه می باشد تا یک دهه قبل از جمله حامیان مردم مظلوم و بی دفاع فلسطین در صحنه بین الملل محسوب می شد ، اما سیاستهای غلط حکام سعودی باعث شد تا این کشور مهم و تاثیر گذار به آلت دست آمریکا و اسراییل غاصب مبدل شود .
تا پیش از این حاکمان این کشور خود را خادم حرمین الشریفین و حامی مسلمانان معرفی می کردند اما با سست شدن پایه های حکومتشان به یکی از بی رحم ترین دولتها در کشتار مسلمان تبدیل شده اند ، حمایت عربستان از اسراییل در جریان جنگ 33 روزه و جنگ 22 روزه غزه ، حمایت از اقدامات وحشیانه تروریست های داعش ، حمله به مردم بی دفاع یمین و دست آخر بی مبالاتی در به شهادت رسیدن تعداد زیادی از حجاج بیت الله الحرام نشان از خو وحشیانه آل سعود می باشد.
پی نوشت:
1-www. Wikipedai.org.israel-saudi Arabia relation
2-farsnews. داستان بندربنسلطان و «چهار شاهزاده» موساد
3-www. Gerdab.ir تولید نفت عربستان با فناوری رژیم صهیونیستی
4- قرارداد آل سعود با یک شرکت صهیونیستی برای مدیریت امنیتی حج 5/7/1392
5-www. Farsnews. اسراییل روابط اقتصادی گسترده ای با عربستان دارد 19/2/1393
6-www. Farsnews.7/11/93سفر کارشناسان اسراییلی به ریاض
7-www.tik.irباج 16 میلیارد دلاری عربستان به رژِیم صهیونیستی 30/1/1394
8-www.khabaronline.irمسئول سابق موساد : عربستانی ها دوستان اسراییل هستند 5/2/1394
9-www. Tabnak .irزیر دریایی رژیم صهیونیسیتی در سواحل عربستان6/2/1394
10-www. Irna.irاعتراف رسانه صهیونیستی به اهداف و منافع مشترک اسراییل و سعودی ها در دریای سرخ
11-www.tasnimnews.درخواست عربستان از رژیم صهیونیستی برای تاسیس سفارت در تل آویو26/3/1394
12-irna.irپیشنهاد رژیم صهیونیستی به عربستان برای فروش سامانه موشکی گنبد آهنین 1/3/1394