۰۷ آذر ۱۴۰۳ ۲۶ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۶ : ۱۶
عقیق: حجتالاسلام و المسلمين يدالله مقدسی، پژوهشگر پژوهشكده تاريخ و سيره پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، از در دست انتشار بودن كتابش با عنوان «بازپژوهی در تاريخ ولادت و شهادت معصومان(ع)» خبر داد و گفت: اين كتاب شامل بررسی علمی تاريخ ولادتها و شهادتهای 14 معصوم(ع) است و در آن نقلها و گزارشهای مختلف مورد تحليل و ارزيابی قرار گرفته است.
مقدسی با اشاره به تشتت آرای ذكر شده در زمينه تاريخ ولادت و شهادت معصومان(ع) گفت: ما نه در زبان فارسی و نه در زبان عربی، يك نوشته منسجم و تحقيقی در اين موضوع نداشتيم، بلكه تاريخ ولادتها و شهادتهای ائمه(ع) به صورت جسته و گريخته در كتابهای مختلف آمده است. بنابراين و با لحاظ اين كه در جامعه شيعی به اين زمانها و تأثيرات آنها توجه ويژه میشود، لازم بود كه پراكندگی موجود در نقل اقوال سامان داده شود، كه اين كار در پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) به سامان رسيده و به زودی منتشر خواهد شد.
وی در مورد كار انجام شده در قالب اين كتاب بيان كرد: با توجه به اين كه كتابهای متأخر، مطالب خود را از كتابهای متقدم دريافت كردهاند، ما تأكيد خود را بيشتر بر كتب و منابع متقدم قرار دادهايم؛ هرچند به كتابهای متأخر نيز مراجعه شده است. با اين مبنا گزارشهای و اقوال مختلف بررسی شده و طبعاً قولی كه قابل استدلال و ترجيح بود، مورد تأييد و تأكيد قرار گرفته است.
اين محقق و پژوهشگر در مورد شيوه پژوهش خود بيان كرد: ما در اين پژوهش به شيوهای بين رشتهای عمل كردهايم؛ يعنی گاه از روش تحقيقی فقهی و اصولی استفاده كردهايم؛ چرا كه گاهی برخی از اين نقلها، رواياتی بوده است كه از ائمه(ع) نقل شده است، و هم از روشها و فنون پژوهش تاريخی بهره بردهايم.
وی با بيان اين كه اين اثر پس از ارزيابی متخصصان و صاحبنظران و انتقادها و پيشنهادات، مورد بررسی مجدد قرار گرفت و اصلاحات لازم در آن لحاظ شد، اضافه كرد: میتوان گفت اين كتاب، كتابی بیرقيب در زمينه تاريخ ولادت و شهادت معصومين(ع) است.
مقدسی همچنين با اشاره به نقطه آغاز اين پژوهش گفت: آن چه سبب انجام اين پژوهش شد، درخواست مقام معظم رهبری بود كه حدود 10 سال پيش از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خواستند كه شخصی درباره شهادت امام حسن مجتبی(ع) تحقيقی انجام دهد تا مشخص شود كه از ميان نقلهای موجود بر كداميك میتوان تكيه كرد. در آن زمان تصدی آن پژوهش به من سپرده شد كه با همكاری برخی از دوستان انجام و نتيجه اجمالی بحث برای مقام معظم رهبری ارسال شد.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری پس از آن توصيه كرده بودند كه خوب است اين كار برای ساير معصومان(ع) نيز انجام شود و لذا به دنبال اين قضيه، پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) بر آن شد كه اين كار انجام گيرد و اين پژوهش نيز به بنده سپرده شد و ما بعد از پنج سال توانستيم با بررسی منابع بیشماری، اين پژوهش را به سرانجام برسانيم و اميدواريم كه خداوند متعال و ارواح بزرگ معصومان(ع) از اين اثر راضی و خشنود باشند.
منبع: خبرگزاری ایکنا
211007
الله اعلم...