عقیق: کمیته صیانت از ستایشگری و مداحی که مدتها حرف راهاندازی آن از زبان مسوولان این عرصه در رسانهها مطرح میشد و حتی مصوبه شورای عالی ستایشگری را هم داشت؛ بالاخره اولین جلسه خود را سهشنبه ۱۸ دیماه با موضوع بررسی مداحی وحدتشکن تشکیل داد.
آنچه برای بسیاری از ستایشگران، فعالان و اهالی رسانه حوزه ستایشگری بیش از همه تعجبآور شد، تشکیل دیرهنگام این جلسه بود. مداحی مذکور فاطمیه اجرا شده بود و بیش از ۱۰ روز در فضای مجازی چرخیده بود. از فرد مدنظر که این کار وحدتشکن را خواند، شکایت شد و بازداشت هم شد.
همه این رویدادها در زمان خود، حواشی بسیاری در جامعه ستایشگری داشت اما خبری از فعالیت کمیته صیانت نبود. در نهایت بعد از اینکه همه این رویدادها استحاله شد، این کمیته تشکیل جلسه داد.
مداحی هیچ مجوزی نمیخواهد
امیر عباسی مداح اهلبیت میگوید:«به قول یکی از دوستان، مایی که همه عمرمان پای نفس پاک و روضه و مناجاتهای استاد گرانقدر حاج منصور ارضی بودیم، نشدیم آنچه باید میشدیم. حالا وای به حال نوجوانانی که در اکسپلور اینستاگرام دنبال امام حسین علیهالسلام میگردند.
سالها فریاد زدیم که بیمتولیترین مقوله فرهنگی کشور، موضوع مداحی ست. اگر بخواهید در یک زیر پله اقلام دخانیاتی بفروشید باید از مکانهای مربوطه مجوز بگیرید. ولی مداحی هیچ مجوزی نمیخواهد، سالها فریاد زدیم و کسی توجه نکرد. حالا که دیگر کار از کار گذشته و بعضی از آقایان مداح هیچ خدایی را بنده نیستند آمدهاند و کمیته صیانت از مداحی راه انداختهاند.»
آئیننامه انضباطی مداحان به زودی ابلاغ میشود
حسین هوشیار رئیس مرکز ستایشگری سازمان هیأت و تشکلهای دینی درباره علت این تاخیر میگوید: « تمام اقدامات و پیگیریهای کمیته صیانت درخصوص این موضوع، تنها برگزاری جلسه روز گذشته نبود. از همان ابتدا کارگروههای این کمیته و افراد عضو آن پیگیر موضوع بودند.
برای راهاندازی کمیته صیانت، بیش از یکسال کار کارشناسی صورت گرفت و جلسات متعددی با مسوولان زیربط به خصوص دادستان کل کشور برگزار شد تا این کمیته با قدرت و ضمانت اجرایی تشکل شود. هماکنون پیشنویس آئیننامه انضباطی مداحان آماده شده و درحال بررسیهای نهایی است تا ابلاغ شود. تصمیم بر این بود تا بعد از ابلاغ این آئیننامه، کمیته تشکل شود اما به دلیل موضوع اخیر که اهمیت بالایی داشت، کمیته بدوی تشکیل جلسه داد.»
مقابله با انحرافات مداحی، هزینه دارد
امیر عباسی میگوید: ما تا به حال افتتاح ارگانهای زیادی برای مداحی دیدیم و واقعیت این است که آن خروجی که باید از آنها بیرون بیاید، نیامد. اکثراً مشغول فعالیتهایی شدند که فایدهای برای پیشرفت مداحی کشور نداشت و شاید بعضاً نتیجه بلعکس داشت. سالها فریاد زدیم که باید مقابل انحرافات ایستاد. ولی چون هزینه داشت کسی دنبال این موضوع نرفت و آن شد که نباید میشد.
بار همه این زحماتی که باید ارگانهای مداحی انجام میدادند به دوش دوستان نهادهای امنیتیمان افتاد وَ سختی این کار را آنها متحمّل شدند.»
اولویت اول این کمیته حمایت از ستایشگری است
ماجرای کمیته صیانت مداحی از سال ۱۴۰۱ توسط مسوولان سازمان تبلیغات اسلامی سرزبانها افتاد. مطالبهای که از سوی بزرگان عرصه مداحی مطرح بود که نیاز است، کمیتهای با حضور مداحان و بزرگترهای این عرصه برپا شود و با ضمانت اجرایی درباره موضوعات مبتلابه جریان ستایشگری تصمیمگیری کند.
حسین هوشیار درباره اهداف و اولویتهای این کمیته میگوید: «اولویت اول این کمیته، صیانت از ستایشگری و حفاظت از این جامعه در برابر توطئهها و دسیسههای دشمنان است. رویکرد اول این کمیته حمایتی است. در گام دوم اگر تخلفی هم صورت گیرد، طبق آئیننامه انضباطی برخورد خواهد شد. بخش اول این برخورد هم ارشاد است.»
کمیته صیانت دو بخش دارد
هوشیار درباره روند بررسی موضوعات در این کمیته میگوید: «کمیته صیانت از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول کمیته بدوی است که متشکل از پیرغلامان، نهادهای فعال عرصه ستایشگری مانند بسیج مداحان، خانه مداحان، هیأت رزمندگان اسلام، کانون مداحان و ... است و کمیته نهایی هم متشکل از همین اقشار به اضافه نهادهای نظارتی و امنیتی است. در کمیته بدوی رویکرد ارشادی و ایجابی داریم. اول فرد خاطی دعوت میشود و توسط پیشکسوتان تذکر دریافت میکند و اگر موضوع تکرار شد، به تشخیص کمیته بدوی، برای بررسی و تصمیم به کمیته نهایی ارجاع میشود.»
صفحات مجازی عرصه مداحی زیر ذرهبین کمیته صیانت
رئیس مرکز ستایشگری سازمان هیأت و تشکلهای دینی ادامه میدهد: «یکی از مهمترین اقدامات کمیته بدوی، بررسی و رصد فضای مجازی است و محتواهای منتشر شده در این فضاست. متاسفانه قسمت عمده مشکلات حوزه مداحی و همچنین بستری برای تشویق و دیده شدن مداحان جوان و جویای نام، این فضاست.
وی میافزاید: «صفحات زردی این روزها در فضای مجازی مشغول به کار هستند که موجب انحراف در جریان ستایشگری هستند. کمیته صیانت ابتدا درخصوص ای اقدامات به صاحبان صفحات تذکر خواهد داد و درصورت تکرار طبق هماهنگی با نهادهای زیربط، موضوع برای اقدام قانونی ارجاع خواهد شد.»
به معنای واقعی کلمه مقابل انحرافات ایستادگی کنند
امیر عباسی هم میگوید: «با اینکه خیلی دیر هست، ولی باز هم از دوستان تشکر میکنیم که این شورای نظارتی را راه انداختند. امیدواریم در این شورا دیگر رفیق و رفیقبازی جای قانون و صیانت حقیقی را نگیرد. امیدوارم آقایان حضرت زهرا سلام الله علیها و امام و شهدا را ناظر کار خود بدانند وَ نه دیگران را. امیدوارم به معنای واقعی کلمه مقابل انحرافات ایستادگی کنند.»وی میافزاید: «هر چند راهاندازی این شورا حدود ۲۵ سال با تأخیر انجام شد؛ ولی باز هم از دوستان قدردانی میکنیم.»
بیانیه دیرهنگام کمیته صیانت
اولین جلسه کمیته صیانت روز سهشنبه ۱۸ دیماه برگزار شد. موضوع این جلسه بررسی مداحی وحدتشکنی بود که این روزها در فضای مجازی بسیار حاشیهساز شد. خروجی این نشست و بخشی از آن که اطلاعرسانی شد که در قالب یک بیانیه بود، موجب تعجب و اعتراض برخی از مداحان و پیرغلامان شد. طبق اعلام کانال رسمی سازمان هیأت و تشکلهای دینی، صبح روز گذشته سهشنبه ۱۸ دی، نشست کمیته صیانت مرکز ستایشگری در سازمان هیأت و تشکل های دینی برگزار شد و در ساعت ۲۰:۲۶ بیانیه آنها منتشر شد.
صدور بیانیه کار کمیته صیانت نیست
محمود تاری نایب رئیس خانه مداحان میگوید: «بیانیه صادر کردن کار کمیته صیانت نیست و این کار را هر فرد و نهاد دیگری میتواند انجام دهد. نفس تشکیل کمیته صیانت، لازم و ضروری است اما نحوه عملکرد آنها جامعه ستایشگری را به نقد واداشت. این افراد باید بدانند که گزینشی کار کردن، تأثیری ندارد. یکی از مداحان در برهههای مختلف توئیت منتشر کرد و به انقلاب و مسوولان کشور توهین کرد اما کمیته صیانت تشکیل جلسه نداد.»
کمیته صیانت شفاف عمل کند
این مداح اهل بیت میافزاید: «بیانیه صادر شده هم جان لازم را نداشت و ضعیف بود. اقدامات کمیته صیانت باید شفاف باشد. افراد خوبی عضو کمیته هستند که حاشیه هم ندارند اما باید رفیقبازی و مصلحتاندیشی را کنار بگذارند و سراغ افراد رده بالای مداحی هم بروند و اگر خطایی دیدند برخورد کنند.»
فراجناحی عمل کنید
در بیانیه کمیته صاینت آمده بود که کمیته مرکزی صیانت چند روزی است که با جدیت موضوع تخلف انجام شده را دنبال کرده و تا پایان اثرات این واقعه تلخ به وظایف خود عمل میکند. سپس در یک بند آورده است: «جامعه ستایشگری و کمیته صیانت با جدیت، دقت و در چارچوب قانون با متخلفانی که با هر انگیزهای، آب به آسیاب دشمن میریزند، برخورد کرده و برای آنها محدودیتهای قانونی و صنفی ایجاد خواهد کرد.»محمود تاری میگوید: «این کمیته باید قدرت اجرایی داشته باشد تا بتواند جلوی انحرافات مداحی را بگیرد. باید همچون نگاه رهبر انقلاب فراجناحی باشند.»
منبع:فارس