۱۶ دی ۱۴۰۳ ۶ رجب ۱۴۴۶ - ۱۳ : ۱۳
نوبت اول / حاج حیدر توکلی
نام محلهی صابونپزخانهی تهران با اسم لوطیها و داشمشتیهایی همچون طیب حاجرضایی گره خوردهاست. شخصیتهایی که درکنار تمام ویژگیهای مخصوص به خودشان، یک وجه مشترک داشتند: عشق امام حسین(ع).
یک سال پس از اعدام طیب حاج رضایی در بهمن ماه سال ۱۳۴۳ نوزادی در این محله به دنیا آمد که امروز سهم بهسزایی در ادبیات هیات و نوحههای عاشورایی دارد. "حیدر توکل" که در کوچهپسکوچههای اطراف بازار تهران قد کشیده است، در هجده سالگی با بچههای باغ فردوس هیاتی به نام "حسینجان" تاسیس و از همان ایام سرودن شعر را آغاز میکند. خودش میگوید مطلع اولین شعری که سرودم این بود:" قربان تو و لطف و صفای تو حسین جان "
اواخر دههی شصت و پس از پایان جنگ ، در حالی که هیاتها یکی از اصلیترین پاتوقهای رزمندگان از جبهه برگشته بود، از طریق حاج مرتضی طاهری با مداح جوان و پرشور آن روزها، حاج محمدرضا طاهری آشنا شد. حالا دو جوان باانگیزه و با استعداد در کنار یکدیگر قرار گرفته بودند. حاج حیدر میسرود و حاج محمد میخواند؛ و این ترکیب در دههی هفتاد اتفاقات عجیب و غریبی رقم زد و پای بسیاری از جوانها را به هیاتهای مذهبی بهویژه حسینیهی مرحوم پنبهچی باز کرد.
حاج حیدر در کنار مثنویها و غزلیات، براساس ملودیهای حاج محمد نوحهها و مولودیهایی میسرود که مانندشان تا قبل از آن شنیده نشده بود. آثاری که در میان هیاتیها همچنان ماندگار است:"ستاره بریزید آمد ماه عالمین، ساقی بده جامی آمد مادر حسین"
حاج حیدر علاوه بر آن، خودش نیز ملودی میساخت و در هیاتها و دستههای بازار تهران روی چارپایه دم میداد. از سالهای دهه هشتاد تا کنون بسیاری دیگر از ذاکران اهل بیت نیز در سراسر کشور به او مراجعه کرده و آثارش را در مجالس سوگ و شادی میخوانند. نوحههایی که معلوم است یک شاعر سروده است.
بیشک یکی از مهمترین ویژگیهای نوحههای حیدر توکل شاعرانگی و بهرهمندی از آرایهها و صنایع ادبی است. با نگاهی به مجموعهی آثار او این نکته را درمییابیم که ادبیات برایش اهمیت دارد و برای ساخت یک نوحه به اندازهی یک غزل وقت و انرژی اختصاص میدهد.