۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۵۵ : ۱۵
عقیق:حاج محسن عربخالقی در ابتدای صحبت در گردهمایی نوحهسرایان کشور به میزبانی کارگاه نوحه خوشدل، با تقدیر از دستاندرکاران برگزاری همایش و بیان اینکه این حرکت، به نوعی نمونهای از اقدامات آتش به اختیار است، گفت: «بارها به آقایان مسئول گفتهام که اگر میخواهید اوضاع مداحی کشور درست شود، چشمه نوحهسرایان هستند؛ نه مداحان. باید برای نوحهسرایان برنامه داشته باشید.»
عربخالقی در ادامه به تاریخچه تصنیفسرایی در ایران اشاره کرد و گفت: «ما چارهای نداریم جز اینکه به غلبۀ محتوا بر فرم برگردیم چون وظیفۀ ما طرح مبانی و معارف آلالله است».
محسن عربخالقی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از رویآوردن به شعار بجای شعر در برخی نوحهها بیان کرد: «شاعر باید از دریچۀ زندگانی و فضائل و مراثی آلالله به مسائل و مفاهیمی همچون استکبارستیزی، تحریم، آتش به اختیار، جهاد تبیین و... بپردازد نه اینکه صرفاً به بیان الفاظ شعارگونه بپردازد و قطعاً بیان غیرمستقیم و شاعرانه اثرگذارتر از شعار است.»
او افزود: «نگاه ناقصیست اینکه برخی میگویند چشم شاعر باید به دهان رهبری باشد؛ شاعر اگر مبانی و معارف را بشناسد قبل از اینکه آقا چیزی بگوید وظیفۀ خود را انجام میدهد و دیگر اصلاً نیازی به تذکر آقا نیست.»
محسن عربخالقی با غیرمنصفانهدانستنِ برخی نقدها به نوحۀ امروز گفت: «چرا میگویند نوحههای قدیم بهتر از الان بوده؟ نوحههای قدیم سرشار از اشکالهای زبانیست. اتفاقات مثبتی که در مضمون، زاویهنگاه و موسیقیِ برخی از نوحههای ۱۰_۱۵ سال اخیر افتاده در تاریخ بیسابقه است».
وی در ادامه در پاسخ به دغدغه برخی از نوحهسراها دربارۀ نوع تعامل مداحان با آنها گفت: «ما اگر نوحۀ خوب بنویسیم زمین نمیماند و مداح خودش دنبال آن میآید. مشکل این است که نوحۀ خوب با زبان سالم، کم داریم . من بارها با مداحان و نهادهای مختلف دربارۀ توجه به نوحهسرایان در بحث معیشتی، رسانهای و... بحث کردهام اما به این نتیجه رسیدهام که چه بخواهیم چه نخواهیم ما نوحهسرایان، محکومیم به تقوا و اخلاص.»