۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۲ : ۲۱
محتواى سوره مبارکه مریم
این سوره از نظر محتوا داراى چندین بخش مهم است:
۱ - مهمترین بخش این سوره را قسمتى از سرگذشت زکریا و مریم و حضرت مسیح و یحیى و ابراهیم قهرمان توحید و فرزندش اسماعیل و ادریس و بعضى دیگر از پیامبران بزرگ الهى تشکیل مىدهد که داراى نکات تربیتى خاصى است.
۲ - قسمت دیگرى از این سوره که بعد از بخش نخست، مهمترین بخش آن را تشکیل مىدهد مسائل مربوط به قیامت و چگونگى رستاخیز و سرنوشت مجرمان و پاداش پرهیزکاران و مانند آن است.
۳ - بخش دیگر مواعظ و نصایحى است که در واقع مکمل بخشهاى گذشته است.
۴ - بالاخره آخرین بخش، اشارات مربوط به قرآن و نفى فرزند از خداوند و مسئله شفاعت است که مجموعاً برنامه تربیتى مؤثرى را براى سوق نفوس انسانى به ایمان و پاکى و تقوا تشکیل مىدهد.
فضیلت سوره مریم
از پیامبر اکرم (ص) چنین نقل شده است که هر کس این سوره را بخواند به تعداد کسانى که زکریا را تصدیق یا تکذیب کردند و همچنین یحیى و مریم و عیسى و موسى و هارون و ابراهیم و اسحاق و یعقوب و اسماعیل، آرى به تعداد هر یک از آنها خداوند ده حسنه به او مى دهد، همچنین به تعداد کسانى که (به دروغ و تهمت) براى خدا فرزندى قائل شدند و نیز به تعداد کسانى که فرزند قائل نشدند.
در حقیقت این حدیث دعوت به تلاش و کوشش در دو خط مختلف میکند: خط حمایت از پیامبران و پاکان و نیکان، و خط مبارزه با مشرکان و منحرفان و آلودگان، زیرا مىدانیم این ثوابهاى بزرگ را به کسانى نمىدهند که تنها الفاظ را بخوانند و عملى بر طبق آن انجام ندهند، بلکه این الفاظ مقدس مقدم هاى است براى عمل.
در حدیث دیگرى از امام صادق (ع) مى خوانیم هر کس مداومت به خواندن این سوره کند از دنیا نخواهد رفت مگر اینکه خدا به برکت این سوره او را از نظر جان و مال و فرزند بى نیاز مى کند.
این غنا وبی نیازى مسلماً بازتابى است از پیاده شدن محتواى سوره در درون جان انسان و انعکاسش در خلال اعمال و رفتار و گفتار او.
محتواى سوره مبارکه طه
در بخش اول: این سوره اشاره کوتاهى به عظمت قرآن و بخشى از صفات جلال و جمال پروردگار است.
بخش دوم: که بیش از هشتاد آیه را در برمىگیرد از داستان موسى (ع) سخن مىگوید از آن زمان که به نبوت مبعوث شد و سپس با فرعون جبار به مبارزه برخاست و پس از درگیریهاى فراوان او با دستگاه فرعونیان و مبارزه با ساحران و ایمان آوردن آنها خداوند به صورت اعجاز آمیز فرعون و فرعونیان را در دریا غرق کرد و موسى و مؤمنان را رهایى بخشید.
بعد ماجراى گوساله پرستى بنى اسرائیل و درگیرى هارون و موسى را با آنها بیان مىکند.
در سومین بخش: بخشهایى در باره معاد و قسمتى از خصوصیات رستاخیز آمده است.
در بخش چهارم: سخن از قرآن و عظمت آن است.
و در بخش پنجم: سرگذشت آدم و حوا را در بهشت و سپس ماجراى وسوسه ابلیس و سرانجام هبوط آنها را در زمین، توصیف مىکند.
و بالاخره در آخرین قسمت، نصیحت و اندرزهاى بیدار کنندهاى براى همه مؤمنان بیان مىدارد که روى سخن در بسیارى از آن به پیامبر اسلام (ص) است.
فضیلت سوره طه
روایات متعددى در باره عظمت و اهمیت این سوره در منابع اسلامى وارد شده است.
از پیامبر اکرم (ص) مىخوانیم خداوند سوره طه و یس را قبل از آفرینش آدم به دو هزار سال براى فرشتگان بازگو کرده هنگامى که فرشتگان این بخش از قرآن را شنیدند گفتند: خوشا به حال امتى که این سورهها بر آنها نازل مىشود، خوشا به دلهایى که این آیات را در خود پذیرا مىشود و خوشا به زبانهایى که این آیات بر آن جارى مى شود.
در حدیث دیگرى از امام صادق (ع) آمده است: تلاوت سوره طه را ترک نکنید چرا که خدا آن را دوست مىدارد و دوست مىدارد کسانى را که آن را تلاوت کنند، هر کس تلاوت آن را ادامه دهد خداوند در روز قیامت نامه اعمالش را به دست راستش مىسپارد و بدون حساب به بهشت مىرود و در آخرت آنقدر پاداش به او مىدهد که راضى شود.
منبع: فارس
211001