۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۴۳ : ۱۸
عقیق:حجتالاسلام والمسلمین دکتر رضا غلامی، صاحبنظر دینی و رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا در گفتوگویی افزود: تصمیم ستاد ملی کرونا در خصوص توقف فعالیت مساجد و حرمهای مطهر برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا تصمیم درستی بود و همانطور که همه مشاهده کردند، این تصمیم با همراهی جدی و همدلانه جامعه دینی روبرو شد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر، در هفتههای گذشته متدینین به ویژه مسجدیها نشان دادند در مقابله با این ویروس بیش از سایر اقشار جامعه در صحنه حضور دارند. برای مثال، نه فقط مساجد در توزیع رایگان مواد ضدعفونی بین مردم اقدامات موثری انجام دادند، بلکه خیلی از مسجدیها همراه با نیروهای دیگر در ضدعفونی کردن اماکن عمومی و ... وارد عمل شدند. یکی دیگر از کارهای مهم، تولید صدها هزار ماسک در مساجد و حسینیهها و اهدای آن به مردم و بیمارستانها یا تولید غذا و آب میوه و ارسال آن برای بیمارستانها بود.
حجتالاسلام غلامی خاطرنشان کرد: حتی در قضیه نیاز مبرم کشور به اهدای خون، دیدیم که جمع کثیری از بانوان مسجدی و بسیجی با مراجعه خودجوش به سازمان انتقال خون و اهدای خون، به درخواست آن سازمان پاسخ دادند.
این کارشناس مسائل دینی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب به مناسبت نیمه شعبان گفت: در جای دیگر، بعد از سخنرانی رهبر بزرگوار انقلاب در ۱۵ شعبان و تاکید بر رسیدگی مردم به اقشار ضعیف، باز هم مساجد و هیاتها از هیچ تلاشی دریغ نکردند و تا الآن دهها میلیارد تومان توسط مسجدیها و هیاتیها به منظور تهیه بستههای غذایی برای اقشار ضعیف و آسیبدیده جمعآوری شده است.
وی افزود: از روزهای گذشته شاهد رفع گام به گام و مشروط محدودیتها از سوی ستاد کرونا هستیم. در همین جهت، انتظار جامعه دینی این است که محدودیتهای اعمال شده در اماکن مذهبی هم تدریجاً و البته با رعایت پروتکلهای بهداشتی رفع شود. اینکه در مناطق سفید محدودیت برداشته شود که جزو بدیهیات عقلی است؛ بحث بر سر سایر مناطق است.
دکتر غلامی اضافه کرد: من بارها با این سئوال از سوی برخی روبرو شدم که چطور فعالیت متروی تهران یا پاساژهای بزرگ، عادی شده و ازدحام جمعیت در این اماکن و عدم رعایت فاصله نادیده گرفته میشود، اما وقتی نوبت به شروع کار مشروط اماکن مذهبی و مساجد میرسد و ائمه جماعت رعایت فاصلهگیری و پروتکلهای بهداشتی در مساجد را ممکن و قابل تضمین اعلام میکنند، موضوع جدی گرفته نمیشود.
وی با اشاره به آمارهای رسمی آلودگی محیطهای مختلف اظهار داشت: من شنیدم در یک تحقیق عالمانه که اخیرا توسط یکی از مجموعههای مرتبط با دولت انجام شده است، سهم اماکن مذهبی در گسترش ویروس در شرایط عادی ناچیز معرفی شده است؛ چه رسد به اینکه پروتکلها هم با دقت رعایت شود.
این کارشناس مسائل دینی ادامه داد: روشن است که مساجد و حرمهای مطهر همچنان تابع تصمیم ستاد ملی کرونا هستند و از تصمیمات آن ستاد به هیچ وجه سرپیچی نمیکنند، اما این نقد به ستاد ملی کرونا وارد است که نه تنها درباره نقش مساجد و سایر اماکن مذهبی، بزرگنمایی شده بلکه به پیشنهاد دلسوزان در این عرصه اعتنای لازم صورت نگرفته است.
غلامی تأکید کرد: امروز چندین مدل برای آغاز به کار اماکن مذهبی با رعایت پروتکلها از سوی سازمان تبلیغات یا مرکز امور مساجد و غیره ارائه شده است که باید ستاد کرونا به این مدلها توجه کند. عقیده دارم متدینین و مسجدیها جزو بافرهنگترین و قانونگراترین اقشار محسوب میشوند و اگر ضوابطی تعیین شود، آن را به درستی رعایت میکنند. مثلا میتوان برای حضور محدود مردم در مساجد منتخب با رعایت فاصلهگیریها ثبتنام کرد و جدای از ضدعفونی مرتب مساجد و سنجش تب افراد قبل از ورود، شرط حضور در مساجد را استفاده از ماسک اعلام کرد. از این قبیل مدلها ارائه شده و چنانچه ستاد ملی کرونا به این مدلها توجه کند چه بسا بتوان از نیمه دومماه مبارک رمضان به بعد، امکان بازگشایی بعضی از مساجد و اماکن مذهبی را ـ که قادر به تامین شرایط هستند ـ شاهد بود.
منبع:فارس