۰۵ آذر ۱۴۰۳ ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۴ : ۰۲
وی با تاکید بر اینکه پنهانماندن خدمات شیعه جای شک ندارد گفت: شیعه و سنی هر دو نسبت به علوم اسلامی خدمات ارزندهای انجام دادهاند اما خدمات شیعه آنچنان که باید روشن نشده است.
این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه پنهان ماندن خدمات شیعه اختصاص به عصر حاضر ندارد تصریح کرد: متفکران شیعی بسیاری در طول تاریخ بر این مساله اذعان کردهاند که نتوانستیم شیعه و خدمات آن را را به درستی معرفی کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از بخشهای فقه، «علم خلاف» است گفت: نخستین کسی که اختلافات بین علما را به صورت فقه مقارن نوشته است مرحوم شیخ مفید است.
آیتالله سبحانی با تاکید بر اینکه تضارب آرا میتواند حقیقت را روشنتر کند اظهار کرد: مرحوم آیتالله بروجردی نخستین کسی است که «علم خلاف» را به زحمت پیدا کرد و توانست چاپ کند؛ اگر ما بخواهیم تقریب فقهی را انجام دهیم بهترین کتاب تذکرةالفقه مرحوم علامه حلی است.
وی گفت: ما باید خود را به درستی معرفی کنیم تا بدانیم که همگی در کنار هم توانستیم دوشادوش خدمتگذار باشیم.
این مرجع تقلید با اشاره به تفاوتهای آیاتالاحکام شیعه و اهل سنت تصریح کرد: فقه مقارن و موسوعههای فقهیه توسط علما و مراجع تقلید در حال تدوین است که میتواند بسیار ارزشمند باشد.
در ادامه آیتالله محمدعلی مدرسی یزدی گفت: سخنان خوب بسیار زیادی در خصوص نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در این کنگره بیان شد و بدون تردید این کنگره آثار و برکات زیادی خواهد داشت.
وی افزود: مسائل مختلف فقهی که به صورت مجزا در سطح مقاله و کتاب برای این کنگره ارسال و نگاشته شده است، اگر جمعآوری شود، تبدیل به یک منبع غنی از فقه مقارن میشود.
عضو شورای نگهبان خاطرنشان کرد: خدمتی که حضرت آیتالله مکارم شیرازی با برگزاری این گنگره به جهان اسلام و اهل بیت(ع) کرد، بسیار بزرگ است چراکه دشمنان در حال حاضر میخواهند در میان مسلمانان تفرقه ایجاد کنند ولی برگزاری اینگونه کنگرهها تاثیر زیادی در حفظ و تقویت وحدت خواهد داشت.
وی گفت: پیش از برگزاری این کنگره بسیاری از بزرگان مذاهب مختلف در خصوص آثار و خدمات شیعیان به علوم اسلامی آگاهی نداشتند اما این کنگره موحب شد که آثار و خدمات شیعیان به علوم اسلامی معرفی شود.
آیتالله مدرسی بیان کرد: امیدواریم برگزاری این کنگره موجب تقویت بیش از پیش وحدت مسلمانان شود و دشمنان در رسیدن به اهداف خود مأیوس شوند.