۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۳۷ : ۱۲
ایام فاطمیه(س) در نظر آیت الله میرزا جواد تبریزی
یکی از خصوصیات روحی و صفات برجسته و سازنده مرحوم آیت الله تبریزی ارادت خاص او به اهل البیت علیهم السلام و وجود مقدس حضرت صدیقه طاهره(س) بود.به طوریکه حرکت پیاده روی ایشان با پای برهنه از منزل تا حرم حضرت معظومه(س) در سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) و بانوی دو عالم حضرت زهرا(س) زبانزد خاص و عام است.
گفته شده هنگام درس بدون استثناء با خواندن احادیث وقتی نام مقدس ائمه اطهار علیهم السلام را می بردند منقلب گردیده، آهی از دورن می کشید و گاهی اشک از دیدگان مبارکش سرازیر می شد و تعبیر به «روحی له الفداء» با خواندن نام امام باقر و امام صادق علیها السلام اشک در چشمان شان حلقه زده و می فرمودند: «چقدر این ها در تقیه و مظلومیت بودند.» این حالت روحی که مخصوص خود او بود تأثیر بسزایی در سازندگی و انقلاب درونی شاگردان وی داشت.
این ارادت باطنی او به اهل بیت علیهم السلام بزرگترین درس اخلاق برای شاگردانش بود. گرچه درس اخلاق مستقل نداشت ولی در ضمن درس و پاسخ به اشکالات به مطالب اخلاقی اشاره می نمود. خصلت های ارزنده واقعی او بهترین درس اخلاق بود.
وی روز شهادت حضرت زهرا علیها السلام به عنوان عرض ارادت و نشان دادن مظلومیت حضرت فاطمه زهرا علیها السلام با پای پیاده و برهنه با حالتی محزون و گریان، و با فریاد «مادر مادر» از منزل به سوی حرم حضرت معصومه علیها السلام حرکت می کردند.
فرزند مرجع فقید می گوید: به آقا می گفتم: شما در مجلس روضه خیلی بی تابی می کنید! آقا می فرمودند: «این ها کارهای کمی است که ما در حق اهل بیت علیهم السلام انجام می دهیم، ان شاء الله این اعمال ذخیره قبر و قیامت باشد».
چرا قبر حضرت فاطمه علیها السلام مخفی است؟
مرحوم آیت الله میرزا جواد تبریزی رحمه الله در باره ایام فاطمیه می فرمایند:
یکی از ادله قاطع شیعه که امکان خدشه در آن وجود ندارد و کسی نمی تواند آن را نادیده بگیرد، مسایل مربوط به حضرت فاطمه زهرا علیها السلام است زیرا آن حضرت، مقام و منزلت بلندی نزد خداوند دارد. مرحوم کلینی قدس سره در کافی به سند صحیح روایت می کند که: جبرئیل علیله السلام بعد از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله مرتباً بر فاطمه زهراء علیها السلام نازل می شد و از آنچه در آینده بر فرزندان آن حضرت وارد خواهد آمد خبر می داد و علی بن ابی طالب علیه السلام آنها را می نوشت.(1)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله نسبت به دختر عزیزشان سفارشات بسیاری نمودند، چه شد که این دختر 75 یا 95 روز بعد از وفات پدرش از دنیا رفت و او را شبانه غسل دادند و شبانه دفن نمودند؟ چه پیش آمد که باید قبرش مخفی بماند؟ در صورتی که قدر متیقّن از مودت و محبت به اهل بیت علیهم السلام ، فاطمه زهرا علیها السلام است.
اما با تعمق در تمام زوایای این مسأله مهم و اساسی پی می بریم: وصیت آن حضرت به غسل و دفن در شب و عمل علی علیه السلام به این وصیت حکیمانه، برای اقامه یک حجت بزرگ برای نسل های آینده بود تا در این باره تفکر کنند و بپرسند: چرا قبر حضرت فاطمه علیها السلام مخفی است؟
مرحوم کلینی قدس سره روایت صحیحه ای را از امان هفتم حضرت موسی بن جعفر علیه السلام نقل می کند: «انّ فاطمه صدیقه شهیده.»(2)
در روایت دیگری مرحوم کلینی نقل می کند: امیرالمومنین علیه السلام بعد از دفن همسرش فاطمه علیها السلام رو به سمت قبر رسول الله صلی الله علیه و اله کرد و عرضه داشت: یا رسول الله در فراق فاطمه ات، صبر ندارم. آری علی بن ابی طالب علیه السلام که 25 سال صبر کرد و فرمود: «صبرت و فی العین قذی و فی الحق شجی» و در تمام جنگ ها مقاومت نمود، بعد از شهادت همسرش می گوید، صبرم تمام شده است.
سپس به پیامبر صلی الله علیه و اله عرض می کند: دخترت به تو خبر خواهد داد که چگونه امت تو در نابودی او دست و به دست هم دادند. «و ستنبئک ابنتک بتظافر امتک علی هضمها» (3) واژه هضم در اینجا به خود زهرای مرضیه علیها السلام نسبت داده شده است، یعنی همه امت برای از بین بردن آن بانوی بزرگ تلاش کردند و با ضمیمه این جمله به کلام فرزندش حضرت موسی به جعفر علیه السلام که فرمود «فاطمه صدیقه شهیده» نتیجه معلوم خواهد بود.
در ادامه روایت علی علیه السلام رو به قبر پیامبر صلی الله علیه و اله می فرماید: «فاحفها السوال و استخبرها الحال» از مصیبت هایی که از امت تو به وی رسیده است از او بپرس. در دلش، مصائب فراوانی را پنهان کرد و نتوانست حتی به همسرش علی علیه السلام ابراز کند.
در ادامه کلیپی از روضه حضرت زهرا(س) و گریه مرحوم آیتالله شیخ جواد تبریزی را در سالروز شهادت حضرت صدیقه طاهره(س) مشاهده کنید:
دریافتپی نوشت:
1- کافی 241/1 حدیث 5
2- کافی 458/1 حدیث 2
3- کافی 458/1
منبع:تسنیم