۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۰ : ۲۲
وی افزود: بر این اساس توسعه کمی زیارت ناظر بر امور طبیعی، ظاهری و کالبدی و توسعه کیفی زیارت نیز ناظر به ابعاد محتوایی، ارزشی و معنوی زیارت است.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) با بیان اینکه توسعه کمی، زمینه و بذر توسعه کیفی است، ادامه داد: لازم است ابعاد توسعه کمی زیارت در جهت تحقق ابعاد توسعه کیفی و تحقق مؤلفههای محتوایی، ارزشی و معنوی زیارت ساماندهی شده و با آنها هماهنگ شود.
مهذب مؤلفههای کیفی را شامل شاخصهایی دانست که رعایت آنها منجر به برخورداری از بیشترین آثار زیارت میشود و تاکید کرد: معیارهای توسعه کیفی زیارت باید با استفاده از مستندات موجود در آیات و روایات مرتبط با زیارت ارائه شود تا الگوی زیارت عارفانه ترسیم شود.
وی تصریح کرد: در واقع زیارت عارفانه الگویی است که برنامههای ظاهری زیارت را جان بخشیده و موجب برخورداری زائر از بیشترین آثار مادی و معنوی میشود.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا (ع) از زائر به عنوان نوعی سالک نام برد که برای دستیابی به اهداف معنوی و مقربتر شدن نزد خداوند حرکت میکند و در این میان یکی از نمودهای این تقرب اصلاح نیت زائر از سفر است.
مهذب افزود: زائر حرکتی را آغاز میکند تا کاملتر شود و در تمام مراحلی که در این سفر ظاهری و باطنی میپیماید بر این نیت باقی است.
وی با بیان اینکه زائر حقیقی فقط به انجام ظاهری مناسک و اعمال زیارت نمیپردازد، خاطرنشان کرد: زائر حقیقی سعی و تلاش در کشف باطن و رسیدن به حقیقت آن اعمال را دارد، چرا که به این باور رسیده است که اعمال و مناسک عبادی و زیارتی به منظور ارتقای وجودی و گشایش درهای معرفت برای وی واقع شدهاند.
مدیر مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت با اشاره به اهمیت تولید محتوا جهت زیارت عارفانه، اضافه کرد: یکی از مهمترین نیازهای افراد جامعه امروز آشنایی با متون دینی و معرفتی است تا آنها را از لایههای ظاهری و ابتدایی حرکت داده و به باطن و عمق معرفت دینی برساند.
مهذب ادامه داد: بسیاری از متون دینی معرفتی یا به زبان عربی نگارش یافته یا زبان فارسی به کار رفته در آن بسیار فنی و علمی است به گونهای که برای عموم جامعه حتی نخبگان فرهنگی و اجتماعی قابل استفاده نیست لذا استخراج این مفاهیم اصیل و بازگویی و بیان ساده آنها نیازمند شکلگیری حرکتهای علمی و ایجاد زیرساختهای لازم جهت تولید علم است.
وی از اطلاعرسانی و آگاهسازی زائران به عنوان یکی دیگر از مقولههای مهم برای تحقق زیارت عارفانه نام برد و تصریح کرد: به منظور تعمیق زیارت و دستیابی به معنویت، زیرپوشش قرار دادن مخاطبان و رساندن پیام از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دبیر طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا (ع) با بیان اینکه آشکارترین جلوه زیارت، مشارکت زائران در برنامهها و مراسم دینی است، خاطرنشان کرد: افزایش توجهات جمعی به مسائل عبادی نه تنها برای خود عبادتکنندگان بلکه برای دیگر آحاد جامعه نیز منشأ خیر و برکت است.
مهذب گفت: مراسم جمعی بیانگر لزوم حرکت جمعی و در نتیجه سعادت جمعی است به عبارتی میتوان گفت پررنگ شدن فضای همدلی و یکپارچگی جامعه انسانی از اثرات مشارکت افراد جامعه در مراسم عبادی است.
منبع:فارس