۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۴۷ : ۱۸
وی تصریح کرد: دروغ گویی، خلف وعده، حیله گری و نیرنگ ورزی در پیمان با دیگران و جدا شدن از مرز عدالت در دشمنی و مخاصمه کردن چهار خصلتی هستند که نبی مکرم اسلام(ص) برای معرفی منافق به آن ها اشاره می کند.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که انسان باید با دیگران برخورد کریمانه داشته باشد، عنوان داشت: گاهی ممکن است انسان با شخص بی مقداری برخورد کند که بی جهت دشنام می دهد، باید از او گذشت و فکر کرد که منظور و مقصودش ما نیستیم.
خیر دنیا و آخرت در پرتو چهار خصلت انسان
عضو هیات رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه در ادامه به عوامل خیر و عذاب اشاره کرد و گفت: با توجه به روایتی از پیامبراعظم(ص) خیر دنیا و آخرت هرگز به هیچ مومنی داده نمی شود مگر این که به خداوند متعال حسن ظن داشته باشد، به درگاه او امید داشته باشد، حسن خلق داشته باشد و از غیبت کردن در غیاب مومنین پرهیز کند.
وی بیان داشت: در ادامه روایت حضرت رسول(ص) آمده؛ خداوند متعال هیچ مؤمنی را بعد از توبه و استغفار موجب عذاب قرار نمیدهد مگر به دلیل که شخص نسبت به خداوند متعال سوء ظن داشته باشد، از درگاه الهی مایوس و نا امید باشد، بد اخلاق و اهل غیبت کردن باشد.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) در مورد حسن ظن به خداوند متعال، خاطرنشان کرد: حسن ظن به خداوند این است که انسان به غیر از خداوند متعال به کسی امید نداشته باشد و از چیزی نترسد مگر از گناهانی که انجام میدهد.
گناه، توفیق عبادت را سلب می کند
عضو مجلس خبرگان رهبری ابراز داشت: انسانی که به گناه آلوده شود از توفیق های زیادی محروم میشود، مثلاً شیطان او را وسوسه میکند و نمیگذارد شب زودتر از خواب بیدار شود و به عبادت و راز و نیاز با خداوند متعال بپردازد، در روایات هم داریم اگر توفیق عبادت شبانه از شما سلب شد رفتار خود را در طول روز بررسی کنید.
لزوم کنترل و محاسبه اعمال روزانه
وی افزود: انسان باید انسان باید رفتار خودش را در طول شبانه روز کنترل کند، این که در روایات و کلمات بزرگان، چهار مرحله؛ مشارطه، مراقبه، محاسبه و معاتبه مطرح شده به همین علت است؛ در مرحله مشارطه، انسان با خود شرط کند تا از خود سری نفس جلوگیری کند و بعد از اینکه این شرط را گذاشت باید مراقبت داشته باشد تا از توجه به خداوند متعال غافل نشود.
آیت الله حسینی بوشهری ادامه داد: مرحله سوم محاسبه است که انسان اعمال خود را بررسی کند، ببیند چه عملی از او سر زده است و در پایان هم خودش را مورد سرزنش قرار دهد که چرا اعمالی را انجام داده که مورد رضایت خداوند متعال نبوده است.
عامل بسیاری از مشکلات رفتار و عمل خود انسان
است
مدیر
حوزه های علمیه سراسر کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این کلام نورانی
امام هادی(ع) که عامل رخداد بعضی از مسائل را رفتار و عمل خود انسان است، تصریح
کرد: گاهی دلیل اتفاق افتادن برخی مسائل و مشکلات این است که خود انسان پیش زمینههایی
را خراب کرده و موقعی که زمینه کار از بین رفته باشد دیگر نباید انتظاری برای
انجام آن داشت.
وی اظهار داشت :امام هادی(ع) به چند نکته کلیدی اشاره می کند و می فرماید:" اگر با کسی رفتار نیک نکردهای از او انتظار صفا و محبت نداشته باش، او در سختترین شرایط زندگی شما با بیاعتنایی با شما برخورد میکند و در واقع این نتیجه عمل شماست.
قلب ها قلب ها را هدایت می کنند
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: انسان باید مراقب باشد با دیگران چه رفتاری داشته باشد تا دیگران هم متناسب با رفتار او، رفتار مناسب داشته باشند، با توجه به کلام امام هادی(ع) انسان از کسی که به او خیانت کرده نباید انتظار وفاداری داشته باشد.
وی در پایان یادآور شد: انسان نباید در مورد کسی که نسبت به او سوء ظن پیدا کرده انتظار نصیحت و خیرخواهی داشته باشد، امام هادی(ع) نتیجه گیری می کند همانطور که قلب شما نسبت به کسی مخدوش شده طبعا همین ویژگی در قلب او وجود دارد، در روایت دیگری هم داریم که دل ها دل ها را هدایت می کنند.
منبع:شبستان