۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۵۶ : ۱۱
عقیق: مداحان و ستایشگران اهلبیت(ع) یکی از تأثیرگذارترین اقشار در شکلدهی عقاید و تفکرات مذهبی یک جامعه هستند و چه نیکوست این تأثیرگذاری در راستای فرمایشات رهبر معظم انقلاب باشد: «خوب است که در این نوحهخوانىها مضامین اسلامى، مضامین انقلابى، مضامین قرآنى گنجانده بشود». ایشان خطاب به جامعه مداحی فرمودند: «کارى است که هیچکس دیگر غیر از شما نمیتواند این کار را بکند؛ یعنى هیچ رسانهاى واقعاً قادر نیست که اینجور معارف الهى را با جسم و جان و فکر و روح و احساس و عقل و مانند اینها آمیخته کند. لذا کار، کار مهمّى است؛ کار بزرگى است و امیدواریم که انشاءالله خداى متعال به شما توفیق بدهد و شما را مأجور بدارد که بتوانید به بهترین وجهى انشاءالله این کار را پیش ببرید».
از این رو هر مداح به مثابه یک رسانه است و این رسانه وقتی خاموش میشود، اگر وظیفه ذاکری خود را به خوبی ادا کرده باشد، هرگز از یادها نمیرود. در ادامه و در آستانه سال جدید از برخی درگذشتگان یک سال گذشته حوزه نغمهسرایی، ذاکری و مداحی یاد میکنیم.
خلیل رضایی که شش دهه در حوزه تعزیهخوانی فعالیت داشت، اردیبهشت ماه دار فانی را وداع گفت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد.
وی که از فرزندان میرزا رحمتالله رضایی، از تعزیهخوانان قدیمی کشور بود، از کودکی فعالیت خود در این حوزه را آغاز کرد و توانست با همکاری هنرمندان باسابقه و بزرگی چون مرحوم فیاض مجالس تعزیه زیادی را اجرا کند.
رضا صفایی از مداحان خوشنام اهل بیت عصمت و طهارت در شهر بوشهر درگذشت. صفایی که به دلیل سکته قلبی در بیمارستان بستری بود، در اردیبهشتماه در 65 سالگی به دعوت حق لبیک گفت.
وی علاوه بر تبحّر در نوحهخوانی و مدیحهسرایی اهل بیت(ع) ادعیه شبهای ماه مبارک رمضان، اذان و دعای سحر را نیز با استادی تمام قرائت میکرد.
در خردادماه سال 92، رضا انصاریان مداح اهلبیت(ع) و
صاحب صوت به یاد ماندنی صلوات خاصه امام علیبن موسیالرضا(ع) بر اثر
عارضه قلبی و در سن 54 سالگی درگذشت. پیکر مرحوم انصاریان که از مداحان سرشناس
کشوری و شهر مشهد مقدس بود، در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.
تیرماه 92 حبیبالله معلمی پیشکسوت دفاعمقدس پس از
مدتی که در بیمارستان نفت اهواز بستری بود، از دنیا رفت. شعر معروف «ای لشگر صاحب
زمان آماده باش» از سرودههای اوست. حبیبالله معلمی زاده 15 بهمن 1305 در رامهرمز بود. در زمان
جنگ همراه با فرزندانش به جبهه رفت و به سرودن شعر میپرداخت و گاه شعرهایش را
صادق آهنگران در جبههها می خواند. از میان شعرهای او که به نوحه درآمده است به اینها
میتوان اشاره کرد: «با نوای کاروان/ بار بندید همرهان»، «شور حسین است چهها میکند»،
«ای لشگر صاحب زمان/ آماده باش آماده باش» و... از میان کتابهای او میتوان به
«خونیننامه عاشقان حسین»، «وادی عشق» و «شفق خونین» اشاره کرد.
حسن کوچکزاده مداح سرشناس اهل قم نیز در مرداد ماه سال 92 پس از 80 سال ذاکری اهل بیت علیهم السلام در حرم حضرت اباعبدالله الحسین به دیدار معبود شتافت. پیکر این مداح و ذاکر اهل بیت، پس از انتقال به ایران در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
حمید مظهری متخلص به «اشک کرمانی» پس از تحمل یک دوره بیماری، در مهرماه امسال سن 75 سالگی درگذشت. وی در ششمین دوره جشنواره امام رضا(ع) به عنوان خادم نمونه فرهنگ رضوی که توسط وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تقدیر قرار گرفت.
برگزاری و دبیری سه دوره کنگره سراسری شعر رضوی، تألیف چند جلد کتاب در موضوع شعر ولایی و کمک به ترویج شعر ولایی از جمله فعالیتهای فرهنگی این شاعر و مدیحهسرای پیشکسوت بود.
قربانعی ارغوان معروف به حاج قربی آبانماه امسال درگذشت.
وی از پیشگامان مبارزه با رژیم ستمشاهی و از پیرغلامان اهلبیت(ع) در همدان بود و در شهرهای اصفهان، مشهد، کردستان، نجف و کربلا نیز چهرهای شناختهشده به جساب میآمد.
در بهمن ماه سال 92 نیز شاعر آئینی و مداح شناختهشده خوزستان ملافاضل سکرانی درگذشت و پیکرش در شهر زادگاهش شادگان تشییع و تدفین شد.
وی اشعار زیادی سروده است و در بسیاری از اوزان شعر، دستی بر آتش داشت اما در وزن و نظم شعر ابوذیه از مهارت خاصی برخوردار بود و به همین دلیل به «عمید الابوذیه» ملقّب بود.
احمد میرکی مشهور به ملاحاجی از ذاکران اهل بیت(ع) بهمنماه امسال در بوشهر درگذشت.
وی به صورت مادرزادی نابینا به دنیا آمد و از نوجوانی شروع به روضهخوانی و مداحی کرد. ملاحاجی فارغالتحصیل حوزه علمیه و امام جماعت مسجد چغادک بود. او بخشهایی از قرآن کریم و ادعیههایی همچون کمیل، زیارت عاشورا، توسل و افتتاح را از بر بود.
حسن میرزاعلی لواسانی نیز از پیشکسوتان مداحی شهر تهران بود که در اسفند ماه سال 92 درگذشت. وی که مسئول شورای تبلیغات جنوب شهر استان تهران، عضو هیئت رئیسه شورای کشور، نماینده شورای کشور در ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، عضو شورای مرکزی ستاد امر به معروف و عضو شورای شهر ستاد ساماندهی مردم نهاد شهر تهران بود، پس از 50 سال ذاکری و ستایشگری اهل بیت(ع) در 60 سالگی به دیدار حق شتافت.
منبع:خبرنامه دعبل
211008
مداح پرآوازه وپیرغلام مخلص وباصفای دربارحضرت ابی عبدالله(ع)فخرالذاکرین شیخ المادحین مرحوم حاج اسماعیل وثاقی باهرکه اهل تبریزهست ایشان هم امسال برای پیوستن به اربابشان رخت ازدنیابربستندلطفاازیشان هم یادکنید.
یاعلی
حاج اقای بهاری هم امسال به رحمت رفتند