۰۷ آذر ۱۴۰۳ ۲۶ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۷ : ۱۳
مؤسسه پژوهشی فرهنگی مصابیحالهدی، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله مجتبی تهرانی تاکنون چهار دوره از مباحثی را که درباره «تحلیل قیام عاشورا» توسط این مرجع تقلید مورد بررسی قرار گرفته، تحت عنوان «سلوک عاشورایی؛ دفتر اوّل: تعاون و همیاری، دفتر دوم: امر به معروف و نهی از منکر، دفتر سوم: هجرت و مجاهدت و دفتر چهارم: دین و دینداری» آماده کرده است.
بر اساس این گزارش، آیتالله تهرانی از شاگردان مبرّز مکتب فقهی، اصولی، فلسفی، اخلاقی و عرفانی امام خمینی(ره) است و بیش از 30 سال است که کرسی دروس اسلامی وی در حوزه علمیه تهران، طلاب و فضلای اُمّالقرای جهان اسلام را سیراب میسازد.
آیتالله تهرانی از سال 1380 در بیانات ایام دهه اول محرمالحرام و دهه آخر ماه صفر خود، به تشریح ابعاد گوناگونی از قیام و انقلاب حضرت سیّدالشّهداء پرداخته است.
آنچه مجموعه مباحث این استاد اخلاق را ممتاز کرده، نگاه ریشهای به حرکت تاریخی و تاریخساز امام حسین علیهالسلام است؛ نگاهی که این حرکت را به ریشههای اسلام ناب محمّدی پیوند میزند و آن را در امتداد بعثت رسول مکرّم اسلام و بهعنوان عامل حفظ و استمرار آن توجیه و تبیین میکند.
آیتالله تهرانی تلاش کرده است با مروری بر کلمات و جملات امام حسینعلیهالسلام در طول قیام آن حضرت از مدینه تا کربلا، چارچوبی از اهداف و ابعاد این قیام ارائه کرده و ساختار بحث را با تکیه بر منابع و معارف غنی اسلامی، نظیر قرآن کریم و روایات اهلبیت(علیهمالسلام) تکمیل کند تا مراد از هر بعد و هدفی که حضرت سیدالشهداء مطرح کردهاند، به درستی روشن شود.
در حقیقت، شیوه علمی مباحث وی، نوعی «تفسیر روایت به آیات و روایات» است. در این شیوه، جملات کلیدی امام حسین(ع) مبنای «تئوریپردازی علمی» قرار گرفته و سپس به کمک آیاتی از قرآن کریم و سایر روایات اهلبیت علیهمالسلام تبیین میشود.