۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۰۴
با اینحال، کتاب ابومخنف به سبب قدمت تاریخی که داشتهاست، مورد توجه مورخان و محققان قرون بعدی قرار گرفت و بسیاری از ایشان، متن آن را به طرق مختلف در آثار خود آوردهاند.
آیتالله محمدهادی یوسفی غروی در کتاب «وقعة الطف لأبیمخنف» تلاش کرده است با گردآوری و تدوین نقلقولهای موجود در کتاب «تاریخ طبری»، مقتل واقعی ابو مخنف را بازسازی کند. طَفّ نام دیگر سرزمین کربلا، در اصل منطقهای مرتفع در اطراف کوفه و نزدیک فرات است. در ادبیات و مرثیهخوانی برای امام حسین(ع)، از سرزمین طفّ، «یوم الطف» یا کشتگان طف و "طفوف" بسیار یاد شده که کنایه از همان کربلاست.
استاد یوسفى غروى ضمن نشان دادن نادرستى انتساب «مقتل الحسین» به ابومخنف و غلطهاى فاحش آن کتاب، بازسازى صحیحى از اخبار ابومخنف ارائه داده که مبتنى بر گزارشهاى مورخانى چون طبرى از ابومخنف است. محقق کتاب به تفصیل از اشتباهات و اشکالات مقتل منسوب به ابومخنف سخن گفته و مقدمهاى هشتاد صفحهاى در باره این اثر و شخصیت ابومخنف و سلسله اسناد و راویان او بیان مىکند.
روش تألیف
طبرى اخبار مقتل امام حسین علیهالسلام را از افراد دیگرى نیز نقل کرده و ترتیب و نظم خاصى به آنها نداده است اما مؤلف کتاب وقعة الطف خبرهاى ابومخنف را منظم کرده و بر اساس ترتیب تاریخى وقوع جمعآورى و ارائه مىکند. وى همچنین توضیحات زیادى را در پاورقىها بیان کرده و سلسله اسناد روایات را که در مقدمه به تفصیل از آن یاد کرده، در متن نیاورده و فقط در پاورقىها به آنها اشاره مىکند. در عین حال ارجاع به کتاب طبرى نیز در پاورقىها آمده است.
آنچه در این کتاب آمده از هلاکت معاویه و بیعتخواهى یزید از امام حسین علیهالسلام شروع و به بازگشت اهلبیت آن حضرت از شام به مدینه پایان مى یابد.
پی نوشت:
نرمافزار جامع الاحادیث نور