۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۱۸ : ۰۱
خلیلی در گفتوگویی در توضیح این مقاله گفت: در آیات 34 تا 40 سوره حجر و همچنین آیات 71 تا 85 سوره صاد، به ماجرای سجده نکردن ابلیس بر آدم(ع) که منجر به غضب خداوند و لعنت وی شد، اشاره شده است. ابلیس در عوضِ رانده شدن از درگاه الهی، از خداوند تا روز قیامت مهلت میخواهد تا در این مدت فرزندان آدم را اغوا کند، اما خداوند مهلت او را تا «یومالوقتالمعلوم» قرار داد.
وی با بیان اینکه به طور قطع علم به مصداق «یومالوقتالمعلوم» فقط در انحصار خداوند تبارک و تعالی است، افزود: اما روایاتی وجود دارد که مصداق این روز را ظهور امام زمان(عج) عنوان میکند. بر اساس این روایات تفسیری، گردن زدن ابلیس توسط حضرت (عج) و برپایی حکومت صالح بر روی زمین، در روز وقت معلوم محقق میشود. منشأ اقوال در این زمینه به دو روایت از امام صادق و امام رضا(ع) منتهی میشود که در دو کتاب مهم تفسیری و حدیثی از جوامع روایی متقدم شیعه یعنی تفسیر روایی «عیاشی» و «کمالالدین و تمامالنعمة» صدوق مندرج هستند. همچنین از دیدگاه برخی مفسران از جمله علامه طباطبایی، روز معلوم، زمان رسیدن بشر به سعادت و خیر و صلاح خالص و رهایی مجتمع انسانی از گناه و شر است. طوری که در این زمان بر روی زمین کسی جز خدا پرستش نمیشود، و بساط کفر و فسوق برچیده میشود.
کارشناس علوم قرآنی دانشگاه آمل با شاره به اینکه حکومت صالحان متوقف بر نابودی ابلیس است، گفت: «یومالوقت المعلوم» که همزمان با نابودی شیطان است، زمان حکومت جهان به دست صالحان است و وعده خداوند که میفرماید: «وَ لَقَدْ کَتَبْنَا فىِ الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِىَ الصَّلِحُون؛ در «زبور» بعد از ذکر (تورات) نوشتیم: «بندگان شایستهام وارث (حکومت) زمین خواهند شد» محقّق شده و جامعه بشری طعم شیرین عدالت و حکومت صالح اما معصوم(ع) را خواهد چشید.
جهت مطالعه مقاله را از پیوست ذیل دریافت کنید.