۰۴ آذر ۱۴۰۳ ۲۳ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۸ : ۰۶
در ادامه گفتوگوی ما با آخوند ناصر قزل از روحانیون اهل سنت استان گلستان را مطالعه میکنید:
لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید مشغول چه فعالیتهایی هستید؟
بنده ناصر محمد آخوند قزل از استان گلستان هستم. مدیر و مسئول حوزه علمیه و امام جمعه دهستان قازنقایه می باشم. همچنین تدریس اصول، فقه و تفسیر و حدیث نیز دارم. در خارج از حوزه علمیه نیز شبهای یکشنبه تفسیر مقارن قرآن برای دوستانی که از اطراف به اینجا می آیند داریم و در خدمت مردم این منطقه انجام وظیفه میکنیم.
امام رضا (ع) نزد شما اهل سنت ترکمن چه جایگاه و منزلتی دارد؟
یکی از نعمتهایی که خداوند به ما ایرانیها داده است وجود مقدس امام رضا (ع) است که در استان خراسان رضوی به عنوان یک مرکز نور و برکت قرار دارند. ایشان میان اهل سنت جایگاه بسیار بلندی دارند و از آنجایی که ایشان فرزند رسول الله (ص) هستند و جایگاه معنوی بسیار بالایی نیز دارند، احادیث فراوانی که از ایشان در کتب موجود است همه صحیح و مستند هستند.
البته برخی مانند ابن تیمیه و کسانی که از افکار وی پیروی می کنند احادیث حضرت رضا(ع) را تضعیف کرده اند اما قاطبه اهل سنت احادیث و کلام ایشان را همان کلام رسول الله(ص) می دانند. محبتی که اهل سنت به امام رضا(ع) دارند تجلیاش در نامگذاری فرزندانشان به رضا، علیرضا، محمد رضا و... است که در طول تاریخ بین مردم ترکمن بوده و نشان دهنده این است که آنها از ته دل و صمیم قلب آن حضرت را دوست دارند. همچنین در اشعار شعرای بزرگ ترکمن مثل مختوم قلی این محبت و عشق به امام رضا کاملا مشهود و قابل توجه است.
زیارت امام رضا «ع» از منظر اهل سنت چگونه است؟
در شرع مقدس اسلام زیارت همه اهل قبور مستحب است ولی زیارت امام رضا(ع) که منبع نور و معنویت هستند دیگر از حد استحباب بالاتر رفته و به لزوم و وجوب میرسد. لزوم آن هم به این خاطر است که ما برای جلای قلب و صفای باطن خودمان نیاز ضروری به استفاده و بهره از نور و معنویت امام رضا(ع) داریم تا بتوانیم با این جلای قلب به حقایقی برسیم و ببینیم که قبلا ندیده و نرسیده بودیم.
اهل سنت ترکمن چه آدابی هنگام زیارت امام رضا(ع) دارند؟
ما به زیارت امام رضا(ع) که می رویم، با ادب و احترام وارد حرم می شویم و ابتدا سلام و تحیت خدمت امام عرض می کنیم. سپس قرائت فاتحه می کنیم و سوره ملک و یس را به روح آن بزرگوار هدیه می کنیم. پس از این در جوار حضرت رضا(ع) دعا می خوانیم و حضرت را به عنوان اینکه فرزند رسول الله و مقرب درگاه الهی و واسطه قبولی دعا هستند خطاب می کنیم و به ایشان توسل می کنیم. سپس دو رکعت نماز خوانده و ثواب آن را هدیه به امام رضا(ع) میکنیم.
بنده یکبار با استاد بزرگوارم یار محمد آخوند نظری که پیر و مرشد تمامی ترکمنهای این منطقه هستند به زیارت امام رضا(ع) مشرف شدم. ایشان نزدیک ضریح مشغول خواندن دعا بودند و پس از فارغ شدن از دعا نزد ایشان عرضه داشتم: به نظر شما الان نور و برکت و فیوضاتی که دارد به این مرقد وارد می شود چگونه است؟( زیرا ما معتقدیم که باطن ایشان منور است و این چیزها را می بینند) ایشان فرمودند: اگر شما تمام ایران را در نظر بگیرید نوری که در اینجا نازل می شود بیشترین نور در همه ایران است.
آیا شما در ایام و یا مناسبتهای خاصی به زیارت امام رضا(ع) می روید؟
زیارت امام رضا(ع) را برای ایام خاصی نمیدانیم و هر زمان که مقدور باشد به زیارت آن حضرت می رویم. اما معمولا در منطقه ما افراد قبل از اینکه به مکه و مدینه مشرف شوند به زیارت امام رضا(ع) می روند. مثلا پدر بنده وقتی می خواستند به مکه بروند گفتند باید قبل از سفر مکه به زیارت امام رضا(ع) بروم. بنده گفتم حالا چه لزومی دارد که این همه راه را به مشهد بروید؟ همین جا هم امامزادگانی هستند و می توانید به زیارت شان بروید.
ایشان گفتند: اگر من به زیارت رسول الله (ص) بروم و ایشان بفرمایند که فرزندم را زیارت کردی یا نه؟ و من نتوانم سلام امام رضا(ع) را به جدشان برسانم خجالت زده خواهم شد! پس باید به زیارت امام رضا(ع) بروم تا بتوانم سلام شان را به رسول الله(ص) برسانم.
همچنین در اینجا کسانی که عروسی می کنند اولین سفری که می روند حتما به مشهد و زیارت امام رضا(ع) است.
آیا شما از امام رضا (ع) طلب حاجت و شفا هم می کنید؟ و تا به حال حاجتی از امام گرفته اید؟
بله! بنده خودم 15 سال پیش عارضه چشمی پیدا کردم و چشمانم به شدت التهاب پیدا کرده بود. دیدم بسیار کم شده بود و هنگام درس دادن و سایر امور با مشکل مواجه میشدم. به مشهد برای مداوا پیش یک دکتر فوق تخصص رفتم اما ایشان گفتند علت عارضه نامشخص است و امکان تشدید آن هم خیلی زیاد است. سپس به من دارویی دادند و گفتند مصرف کن، شاید التهاب از بین برود و شاید هم نرود! در این هنگام وحشت و ناراحتی فراوانی مرا گرفت زیرا احساس نابینا شدن برایم بسیار گران و غیرقابل تحمل بود، نابینایی واقعا عارضه دردناکی است. با همین ناراحتی و دلهره و عجز به زیارت امام رضا(ع) رفتم و گفتم : یا امام رضا(ع) همه درها به روی من بسته شده است و من از شما میخواهم مرا شفا بدهید چراکه دکترها میگویند کور خواهم شد! با گریه و زاری حاجت خودم را از امام خواستم... قبل از زیارت انقدر چشمانم ضعیف شده بود که حتی افرادی که با من دست می دادند را به خوبی تشخیص نمی دادم اما پس از زیارت، هنگامی که داشتم برمی گشتم، وضعیت چشمانم رفته رفته بهتر می شد تا جایی که وقتی به بجنورد رسیده بودم میتوانستم شماره ماشین ها را بخوانم و به این ترتیب بدون مراجعه به پزشک و مصرف دارو الحمدلله بهبود کامل یافتم.
ما هنگام زیارت و طلب حاجت از امام، ایشان را وسیله ارتباط با خداوند قرار می دهیم و میگوییم یا امام رضا(ع) تو محبوب ترین شخص نزد خداوند و رسول الله(ص) هستی و مقرب درگاه خداوند هستی. از شما می خواهیم که حاجت مارا از خداوند بخواهی تا خداوند بواسطه شما به ما عنایتی کند.
به نظر شما امام رضا(ع) چگونه می توانند محور وحدت و تقریب بین مذاهب اسلامی قرار گیرند؟
امام رضا(ع) از اهل بیت پیامبر(ص) هستند و ایشان در کشوری واقع شده اند که هم شیعه دارد و هم سنی و هم محبوب شیعه است و هم سنی. به همین دلیل میتواند محوری باشد که هردویمان حول این محور اتحاد و برادری و محبت نسبت به یکدیگر داشته باشیم، چرا که محبوب هردویمان یک نفر است. وقتی که این محبت بینمان ایجاد شد تقریب حاصل می شود. همچنین با نگاه به سیره عملی آن حضرت و تمسک به آن می توانیم درکنار هم برادرانه و بامحبت و وحدت زندگی کنیم.
سخن پایانی؟
ما از تمامی مردم ایران که الان نمونه و الگوی وحدت بین فرق مختلف اسلامی هستند میخواهیم که این وحدتی را که زیر سایه و با توجهات رهبری معظم و معزز انقلاب وجود دارد حفظ کنند، که ایشان پدرانه این وحدت را بوجود آوردند و حتی در راستای ایجاد آن گاهی به برخی شیعیان هم تذکر و تنبهی دادهاند. ما باید نمونهای باشیم برای سایر کشورهای اسلامی که بصورت عملی توانستهایم در کنار همدیگر برادرانه و با محبت و بدون مشکلی زندگی کنیم و آسایش و امنیت و عدالت را برقرار کنیم.
--------------------