۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۷ : ۰۷
وی ضمن ابراز خوشحالی از پیشنهادات حاضران، ابراز داشت: چنین تفکراتی و چنین نگاه عمیقی که در جوانان نسل امروز وجود دارد و از سوی برخی دوستان نیز مطرح شد، یکی از برکتهای انقلاب و تربیت امام راحل(ره) است، که در دو نسل قبل به ندرت یافت می شد و حتی اگر کسی نیز چنین تفکری داشت، او را متهم به ایدهآلیست بودن میکردند.
آیت الله محمدتقی مصباح یزدی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری، اهمیت مسائل بنیادین را یاد آور شد و خاطر نشان کرد: وظیفه ما این است که اسلام را به طور کامل بشناسیم و پیاده کنیم، چون همان گونه که رهبری انقلاب فرمودند، اسلام حداقلی و التقاطی به نفاق می انجامد.
وی با اشاره به این که مقدمه برای شروع کار، شناخت اسلام است، اظهار داشت: هر چند کارهای عملی بسیار مهم است، اما از آن جا که هدف اصلی پیاده کردن اسلام در جامعه است، آن چه در وهله اول اهمیت دارد، شناخت اسلام است.
عضو خبرگان رهبری با تأکید بر این که برای شناخت اسلام هم کمیت و هم کیفیت باید مورد توجه باشد، اظهار داشت: با توجه به اینکه هنوز در بسیاری از مسائل اساسی ابهام وجود دارد، باید ببینیم چه مقدار افراد واجد شرایط برای آموزش اسلام وجود دارند، و نیز کسانی که وظیفه آموزش حقایق اسلام را بر عهده دارند، از لحاظ کیفی تا چه حد به مسائل اسلام آگاه هستند و در صورتی که نیروی کافی برای آموزش دادن حقایق اسلام در سطوح مختلف وجود داشته باشد، هنوز قدم اول برداشته شده است.
وی با اشاره به این که برخی مسائل بنیادین در نگاه اول، بسیار ساده و روشن به نظر میرسند، اما افرادی عالم در آنها دچار ابهام شده و حتی به انحراف کشیده شدهاند، اظهار داشت: همه انحرافات عظیم در عالم از اشتباه یکی دو نفر شروع شده است و لذا باید در کیفیت شناخت نیز بسیار توجه داشته باشیم زیرا گاه یک اشتباه ساده می تواند به انحرافی عظیم بیانجامد و به جای هدایت، سبب انحراف عده ای شود.
آیت الله مصباح با اشاره به این که در خوش بینانه ترین حالت، هنوز یک دهم نیروی واجد شرایط مورد نیاز را در اختیار نداریم، ادامه داد: تأمین این نیاز، برنامهریزی و فعالیتی بسیار سنگین میطلبد بهگونهای که برخی معتقدند با توجه به این مشکلات و کمبودها، تکلیف ساقط است، چرا که قدرت، شرط تکلیف است و ما قادر نیستیم. عده دیگری نیز معتقدند ابتدا باید همه نیروها را برای ترسیم نقشه کامل بسیج کنیم و بعد از آن به فعالیتهای عملی برسیم؛ اما عده دیگری به روش انبیاء عمل می کنند، یعنی با واقع گرایی و در عین حالی که می دانند کار سنگین و دشوار است، اما معتقدند نه باید تنبلی کرد و نه باید منتظر یک نقشه کامل ماند، بلکه باید فاصله تا هدف را مرحلهبندی کرده، در هر مرحله با توجه به امکانات و در حد معقول به فعالیت پرداخت.
عضو خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: در دوران دفاع مقدس نیز همین طور بود؛ چرا که نمیشد هیچ اقدامی نداشت تا نقشه کاملی از ابتدا تا آخر جنگ ترسیم شود و بعد دست به کار شد؛ لذا در عین در نظر داشتن هدف، با توجه به همان امکانات محدود و شرایط هر دوره، برنامهریزی میشد و اقدام لازم صورت می گرفت؛ هم اکنون نیز که در مقابل دنیای کفر در یک جنگ فرهنگی نرم فکری و عقیدتی قرار داریم، که موج آن حتی برخی از داخلیها را نیز گرفته است، باید همانگونه رفتار کنیم. لذا نباید توقع داشت که نقشه دقیقی از ابتدا تا انتها ترسیم شود و بعد دست به کار شد، بلکه باید به صورت معقول و در حد مقدورات با تلاش و کوشش، دورهها و مراحل کوتاه چند ساله تعریف شود و فعالیت صورت گیرد.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به سابقه طرح ولایت اظهار داشت: بخش آموزش در مؤسسه در راه حق برای تربیت نیرو تأسیس شد تا خروجی آن کسانی باشند که اسلام را بشناسند و بتوانند به دیگران هم آموزش بدهند. حدود ۲۰ سال تربیت این نیروها زمان برد؛ و هماکنون نیز ۲۰ سال است که طرح ولایت شروع شده و اجرا می شود، که البته همه ساله تغییرات کمی و کیفی و تحولاتی در آن صورت گرفته است؛ اما بعد از ۴۰ سال کار در این زمینه، اعتراف می کنم که هنوز استاد مطلوب و کافی در حد نیاز نداریم.
وی با اشاره به این که طرح ولایت با کمترین امکانات آغاز شد، اظهار داشت: در سال اول، کلاس آموزشی نداشتیم و کلاسها در فضای باز برگزار می شد و شرکت کنندگان روی زمین می نشستند؛ حتی خوابگاه کافی که افراد بتوانند شب را در آن استراحت کنند، نداشتیم. در آن زمان، کتابی که بر اساس آن تدریس شود، وجود نداشت و در سالهای بعد، جزواتی از مباحث گفته شده در سال اول تهیه شد و کم کم کتاب هایی تألیف شد. اما به لطف خداوند، تا امروز سی هزار دانشجو در این طرح آموزش دیده اند.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که برای رسیدن این کار در زمینه آموزشهای بنیادین به این مرحله، زحمات بسیاری کشیده شده است، اظهار داشت: این طرح حاصل عمر من و سالها تلاش و کوشش افراد مختلف است، و من در عمرم، کاری پر برکت تر از طرح ولایت ندیده ام.
عضو خبرگان رهبری افزود: بعد از تعیین هدف اصلی که همان پیاده کردن اسلام در جامعه است، و مرحله بندی گامهای لازم برای رسیدن به آن را در نظر گرفتیم، باید خودمان را بسنجیم و ببینیم در کدام جایگاه قرار داریم. امروز قطعا با ۲۰ سال پیش فرق دارد و کارهایی صورت گرفته است. لذا باید ببینیم برای آینده چه کتبی باید تدوین شود و چه فعالیتهایی باید صورت بگیرد. باید توجه داشت که قرار نیست فرشته ای از آسمان نازل شود و این کارها را انجام بدهد، بلکه خودمان باید با توجه به داشته ها، در صدد جبران کمبودها برآییم.
این استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به این که هر کار انقلابی خداپسندانه ای بخواهد انجام بگیرد باید دارای سه رکن علمی، مدیریتی و تقوی باشد، اظهار داشت: رکن علمی همان شناخت اسلام است؛ چرا که بدون شناخت اسلام، پیاده کردن آن در جامعه ممکن نخواهد بود؛ اما در عین حال شناخت به تنهایی کافی نیست و چه بسیار افرادی که نسبت به علوم اسلامی، شناخت خوبی داشتند، اما به خاطر عدم مدیریت و عدم بصیرت سیاسی- اجتماعی، سبب ضربه به اسلام شده اند.
وی ادامه داد: نمونه بارز چنین کسانی، فردی است که از نظر فقه، اصول، کلام و فلسفه دارای رتبه خوبی در حوزه علمیه بود، اما به خاطر این که به سادگی تحت تأثیر سخنان اطرافیانش قرار می گرفت، به جایی رسید که امام (ره) با وجود نهایت عطوفت و مهربانی که داشت، به صورت قاطع با او برخورد کردند و او را عزل کردند و حتی قبول نکردند که یک شب، عزل او را به تأخیر بیندازند.
استاد اخلاق حوزه علمیه افزود: این دو عنصر هم کافی نیستند و چه بسا افراد عالمی که از مسائل اجتماعی جامعه نیز شناخت دارند، اما به خاطر عدم خودسازی، و پیروی از هوی و هوس، ضررشان بیش از نفعشان باشد؛ و به همین دلیل، هر سه عنصر باید در کنار یکدیگر باشند تا اثر مطلوب داشته باشند.
وی در پایان با اشاره به وجود همه شرایط در مقام معظم رهبری، اظهار داشت: بنده برای این کشور رهبری بهتر از مقام معظم رهبری نمی شناسم، و باید خداوند را به خاطر وجود چنین شخصی بسیار شکر گفت. سخنان ایشان در جمع خبرگان رهبری یک مجموعه سخنان حکیمانه و حاوی نکات کلیدی بود که ما باید با استفاده از راهنماییهای ایشان، راه پیاده کردن اسلام واقعی در جامعه را فراهم کنیم.
منبع:مهر