۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۸ : ۱۶
عقیق:حجتالاسلام «محسن قرائتی» استاد تفسیر قرآن کریم که بیش از 32 سال است به تدریس معارف قرآن و اهلبیت(ع) میپردازد، سال گذشته در نظرسنجی مردمی به عنوان محبوبترین چهره قرآنی انتخاب شد به همین جهت نام «معلم دوست داشتنی» را برای وی برگزیده است.
در طرحی با عنوان درسهای قرآن «معلم دوست داشتنی» از سال گذشته به بازخوانی بخشی از مطالب ارزشمند ایراد شده توسط استاد قرائتی در برنامه درسهایی از قرآنی میپردازد تا با تکرار معارف قرآنی و یادآوری آن برای مخاطبان، گامی در جهت ارتقای سبک زندگی قرآنی و رسیدن به مطالبه مقام معظم رهبری برداشته باشد.
در ادامه، بخشی از این مطالب با موضوع «داستان بنیاسرائیل» که در 14 اردیبهشتماه سال 1360 در برنامه درسهایی از قرآن ایراد شده است تقدیم مخاطبان خبرگزاری فارس میشود.
شیوه دشمنان برای جذب افراد
نکته 1) وقتی خواستند یوسف را ببرند، با لحن مهربان گفتند«وَ إِنَّا لَهُ لَناصِحُونَ» (یوسف/11) ما نصیحتش میکنیم «إِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ» (یوسف/12) ما یوسف را حفظ میکنیم. شما را هم به عنوان دلسوزی فریب میدهند پس «وکذلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنینَ»(یوسف/22) خیال نکنی قصه برای گذشته بود و تمام شد بلکه حالا هم دشمنان اینگونه مسلمانان را فریب میدهند.
نکته 2) خدا به حضرت موسی(ع) میگوید: «اذْهَبْ إِلى فِرْعَوْنَ»(طه/24) به سراغ فرعون برو. فرعون چه کاره است؟ «إِنَّهُ طَغى»(طه/24) به درستی که فرعون طغیان کرده است؛ مشخص میشود که پیغمبران آمدهاند تا جلوی یاغی را بگیرند.
نکته 3) گاهی خودمان هم دست کمی از فرعون نداریم. فرعون میگفت: «ما أُریکُمْ إِلاَّ ما أَرى»(غافر/29) برای شما چیزی نمیبینم به جز آن چیزی که خودم رأی میدهم.
نهی استبداد در قرآن
نکته 4) پیغمبر(ص) بسیار عاقل بود اما خدا به او میگوید: «وَ شاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ»(آل عمران/159) تو که عقل کل هستی باز هم باید مشورت کنی! بنابراین استبداد نهی شده است.
نکته 5) «آمَنْتُمْ بِهِ قَبْلَ أَنْ آذَنَ لَکُمْ»(اعراف/123) آیا ایمان آوردید قبل از اینکه من به شما اجازه بدهم؟ اصلاً کسی در مملکت من، حق ایمان آوردن ندارد. این فرد در خفقان که همان استبداد است قرار دارد.
نکته 6) یکی از صفات فرعون منتگذاری است. موسی آمد و گفت: فرعون! تو طاغوتی هستی و ادعای خدایی میکنی «أَنَا رَبُّکُمُ الْأَعْلى»(نازعات/24) میگویی و مردم را به بردگی و استثمار کشیدی.
گناه کسانی که مضاعف محاسبه میشود
نکته 7) خدا از آدم جاهل هفتاد گناه را میبخشد اما یک گناه را از آدم عالم نمیبخشد؛ «یا نِساءَ النَّبِیِّ مَنْ یَأْتِ مِنْکُنَّ بِفاحِشَةٍ مُبَیِّنَةٍ یُضاعَفْ لَهَا الْعَذابُ ضِعْفَیْن»(احزاب/30) زن پیغمبر با آن موقعیت اجتماعی که دارد، اگر گناه کند، مضاعف است.
نکته 8) تمام انبیا که میآمدند کلمه اولشان «أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ»(نحل/36) بندگی خدا و مبارزه با طاغوت بود.
متن کامل این برنامه را از اینجا ببینید.
منبع:فارس
211008