۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۵۵ : ۰۲
عقیق: نشست «معرفی و بررسی دانشنامه فاطمی(س)» با سخنرانی حجتالاسلام فاضل حسامی از مؤلفان دانشنامه فاطمی و حجتالاسلام اکبر زراعتیان در سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام فاضل حسامی با تشریح برخی بخشهای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و بخش دانشنامهنگاری این پژوهشگاه که در این بخش دانشنامه فاطمی نیز منتشر شده است، توضیح داد: برای نگارش هر بخش این دانشنامه از متخصصان حوزه استفاده شده است، البته مباحث تاریخی در آن وجود ندارد؛ بلکه همه علمی است.
وی با اشاره به بازه زمانی که برای طراحی دانشنامه در نظر گرفته شده بود و طرح اولیه آن در سال 83 تنظیم شد، افزود: شخصیت شناسی حضرت فاطمه(س)، زن و خانواده در این دانشنامه مدنظر قرار گرفت، از سال 88 تا 91 بر مقالات این دانشنامه بازنگری اساسی صورت گرفت.
حجتالاسلام حسامی با تشریح تفاوت بین مقالات معمولی و پژوهشی برای انتخاب در دانشنامه اظهار داشت: یک دانشنامهنگار باید تمام منابع موجود و معتبر را در ذیل موضوع مورد نظر جستجو و تمام مطالب را در یک فرآیند تاریخی نگارش کند، دانشنامهنگاری یک کار منحصر به فرد و پرهزینه است و به همین دلیل اگر دانشنامهای تولید شد، سایرین به دنبال تولید مجدد آن نمیروند، چرا که به احتمال زیاد کاری تکراری خواهد شد.
وی درباره موضوعات مختلف شش جلد دانشنامه فاطمی گفت: حیات، منزلت و شخصیت حضرت فاطمه(س)، حکمت و معارف علمی حضرت فاطمه(س)، زن و خانواده، مباحث حقوقی و مباحث اجتماعی زن و خانواده در این دانشنامه ارائه شده است.
همچنین در این مراسم اکبر زراعتیان مدیر علمی ـ فنی دانشنامه فاطمی(س) با اشاره به جایگاه دانشنامهها در بین اهالی علم گفت: دانشنامهها ابزار جدیدی هستند که با آن گزارشی از علوم مختلف با رعایت جامعیت و آراء ارائه میشود.
وی افزود: دانشنامهها مختص کتاب یا فرق خاصی نیستند که اینها را دانشنامه آزاد یا مطلق میگویند، در مقابلشان هم دانشنامههایی نظیر دانشنامه فاطمی(س) قرار دارد. ساختار مقالات دانشنامهای با مقالات دیگر متفاوت است و به طور مثال برجستهترین ویژگی این گونه دانشنامهها جامعیت آنها است.
منبع:فارس
211008