۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۹ : ۱۰
عقیق: معاون میراث فرهنگی كشور از ثبت جهانی پرونده قالیشویان مشهد اردهال در هفتمین اجلاس كمیته میراث معنوی در پاریس به عنوان افتخار جهانی دیگری برای میراث فرهنگی ایران خبر داد.
مسعود علویان صدر با اشاره به برگزاری هفتمین اجلاس كمیته میراث معنوی در پاریس با حضور نمایندگانی از كشورهای مختلف افزود: با تلاشهای "سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" ، پیشنهاد كشورمان برای ثبت جهانی مراسم قالیشویان مشهد اردهال در این اجلاس به تصویب رسید.
وی اضافه كرد: در این اجلاس كه در پاریس در حال برگزاری است پرونده مراسم قالیشویان مشهد اردهال از سوی جمهوری اسلامی ایران به این اجلاس ارائه شد كه به ثبت جهانی رسید.
وی یادآور شد: مراسم قالیشویان مشهد اردهال به عنوان دهمین اثر در فهرست جهانی میراث ناملموس به ثبت رسیده است.در این اجلاس 36 اثر فرهنگی برای ثبت جهانی پیشنهاد شده بود كه در این میان پرونده مراسم قالیشویان مشهد اردهال از سوی جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است.
علویان صدر با بیان این كه جمهوری اسلامی ایران یكی از 148 عضو كنوانسیون میراث فرهنگی معنوی یونسكو است كه تاكنون موفق به ثبت 10 اثر فرهنگی معنوی خود در این نهاد بینالمللی شده است خاطرنشان كرد: ثبت جهانی پرونده قالیشویان مشهد اردهال یك موفقیت بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران در حوزه میراث فرهنگی خصوصا میراث فرهنگی معنوی به شمار میآید.
به گفته معاون میراث فرهنگی كشور، در این اجلاس «یداله پرمون» مدیر مركز منطقهای میراث معنوی یونسكو در آسیای مركزی و غربی و «محمدحسن طالبیان» مدیر دفتر تدوین پروندههای ثبت جهانی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران حضور دارند.
هفتمین اجلاس كمیته میراث معنوی از سوم دسامبر در یونسكو آغاز و تا هفتم دسامبر (13 الی 17 آذرماه جاری) در پاریس ادامه خواهد داشت.آئین سنتی مذهبی قالیشویان همزمان با سالروز شهادت حضرت سلطان علی بن امام محمد باقر (ع) در دومین جمعه مهر ماه هر سال با حضور جمع كثیری از دلدادگان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در منطقه مشهد اردهال كاشان برگزار میشود.
آیین سنتی و مذهبی قالی شویان که همه ساله در مشهد اردهال در ۴۲ کیلومتری غرب کاشان برگزار میشود تنها آیین مذهبی اسلامی است که به تقویم خورشیدی برپا میشود. در این مراسم شرکتکنندگان که از اطراف برای برگزاری این مراسم آمدهاند در حالی که چوبهایی به دست دارند، قالیای را به نماد شستن خون حضرت علی بن محمد باقر در چشمه میشویند.