۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۲۳ : ۲۰
عقیق: امروز، 10 ربیع الثانی، مصادف با روز رحلت حضرت فاطمه معصومه(س) است. بدین مناسبن نکاتی بیان می شود:
.1آن بانوی بزرگوار کمتر از یک سال پس از عزیمت امام رضا (ع) به مرو، به قصد زیارت برادر از مدینه کوچ کرد. در ساوه ماموران حکومتی به کاروان حمله ور شدند و 22 نفر از مردان کاروان را به شهادت رساندند. در متون تاریخی هم احتمال مسموم کردن حضرت آمده است و هم احتمال بیماری پس از هجوم به کاروان نقل شده است. حضرت پس از این واقعه به سوی قم که آشیانه شیعیان بوده حرکت میکنند. پس از 17 روز اقامت و عبادت، دعوت حق را لبیک میگویند. محل عبادت وی هم اکنون در قم، خیابان 45 متری عمار یاسر، میدان میر موجود است. این واقعه در سال 201 اتفاق افتاده است، یعنی دو سال قبل از شهادت امام رضا (ع).
.2امام رضا(ع)، لقب معصومه را به ایشان داده است. وی، تنها خواهر مادری امام هشتم است. نجمه خاتون همسر امام کاظم، تنها دو فرزند داشته است؛ امام رضا و حضرت فاطمه معصومه.
حضرت معصومه دختر امام، خواهر امام و عمه امام هستند؛ یعنی ایشان، دختر امام کاظم، خواهر امام رضاو عمه امام جواد است.
ایشان یکی از مهمترین راویان حدیث غدیر خم و حدیث منزلت است. ایشان این دو حدیث مهم را از فاطمه دختر امام صادق(ع) و او از فاطمه دختر امام باقر(ع) و او از فاطمه دختر امام سجاد(ع) و او از فاطمه دختر امام حسین(ع) و او ازام کلثوم دختر حضرت فاطمه زهرا(س) روایت میکند. این سلسله سند در مجموع روایتهای حدیث غدیر به روایت «فواطم» مشهور است.
.3 برخی از بانوان بزرگواری که در جوار حضرت معصومه(س) دفن هستند؛ عبارتند از:
یک. میمونه، دختر موسی مبرقع: میمونه نوة امام جواد ـ علیه السّلام ـ است.
دو.ام محمد دختر موسی مبرقع:ام محمد نوة امام جواد ـ علیه السّلام ـ است.
سه.ام قاسم دختر کوکبی: از نوادگان امام سجاد.
چهار.ام حبیب: کنیز ابوعلی نوة امام رضا ـ علیه السّلام ـ است.
پنج.ام اسحاق: کنیز محمد بن موسی مبرقع است.
گفتنی است، در قرن سوم هجری دو قبّه به جای گنبد بود که در یکی از قبّهها حضرت معصومه(س) و ام محمد وام اسحاق مدفون بودند. در قبّه دومی نیزام حبیب، ام قاسم، و میمونه مدفون بودند که بعداً به صورت یک گنبد درآمده و همه این بزرگواران در زیر گنبد فعلی مدفون هستند.
در مجامع تاریخی، اسامی بانوان بزرگوار دیگری هم آمده که در کنار مضجع شریف ایشان مدفون هستند.
منبع:ابنا