۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۴ : ۲۰
عقیق:آثار حضور در مساجد آثار و برکات بسیاری به دنبال دارد؛ در یکی از احادیث امیرالمومنان امام علی(ع)، برای حضور در مسجد هشت اثر برشمرده شده است. وی فرموده است: «من اختلف الی المسجد اصاب احدی الثمان؛ اخا مستفادا فی الله، او علما مستطرفا او آیة محکمة او یسمع کلمة تدل علی هدی، او رحمة منتظرة، او کلمة ترده عن ردی، او یترک ذنبا خشیة او حیاء.»(1)
هر کسی که به مسجد رفت و آمد میکند، یکی از منافع هشتگانه نصیب او میشود: برادری مفید و با ارزش در راه خدا، یا علم و دانش نو، یا دلیل و برهان محکم [برای تثبیت عقاید] ، یا کلماتی که موجب هدایت شود [می شنود] ، یا رحمت مورد انتظاری [شامل حال او میشود] ، یا مواعظی که او را از فساد و گناه باز دارد، [می شنود،] یا به خاطر ترس یا حیا و آبروی خود گناهی راترک میکند.
حجت الاسلام مهدی اسماعیلی، مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با ذکر این که در این حدیث فلسفه تاسیس مسجد و موقعیت فرهنگی آن به خوبی بیان شده است، گفت: مسجد چه در صدر اسلام و چه در گذر تاریخ تاکنون، فقط به عنوان محل عبادت فردی صرف نبوده است؛ بلکه مسجد نهادی چند کارکردی است که برخورداری از فضای معنوی و روحانی آن، اثرات بسیاری دارد که می توان به وضوح پی به آن برد.
وی گفت: نخستین مسئله قابل تامل این است که مسجد جایگاه انسان های وارسته و ارزشمند است و کسانی که فسق و فجور دارند به مسجد نمی روند؛ اما انسان مومنی که وارد مسجد می شود با افراد نماز خوان، عالم و نیکوکاری آشنا می شود که می توانند در مسیر پر پیچ و خم زندگی هادی دیگران باشند؛ بنابراین مسجد پایگاه تزکیه و تعالی روح و نفس انسان است.
حجت الاسلام اسماعیلی با بیان این که در مساجد و میان گروه های مسجدی در تمامی دوران ها مباحث علمی تازه مطرح می شود تاکید کرد: با توجه به این که مسجد پایگاه تعلیم و تربیت است و محلی برای تبادل دانش روز و افکار صحیح و علوم جدید، رفت و آمد کنندگان به مسجد می توانند با کمک و همیاری امام جماعت مسجد و فرهیختگان مسجدی به دنبال دانش افزایی، ارتقای آگاهی علمی و مبادلات اطلاعاتی خود باشند.
این کارشناس علوم و حدیث در ادامه گفت: استفاده از سخنان وحی الهی به صورت دقیق و ظریف، از دیگر مسائلی است که برای بهره مندی و هدایت مردم در مساجد باید به شیوه ای درست و صحیح به کار گرفته شود؛ همچنین در این مکان علاوه بر سخنان وحی، مطالبی شنیده می شود که مسیر هدایت را برای فرد حاضر در مسجد هموار می کند و او را به مقصود می رساند.
مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با تاکید بر این مسئله که مسجد یکی از کانون های ارتباط بندگان محتاج و دردمند با خداوند متعال و تقاضای عاجزانه از او برای رفع مشکلات است، تصریح کرد: همه انسان ها در زندگی خود، رنج ها و دردهایی دارند و در مقابل، انتظار رفع مشکلات و سختی های موجود را می کشند؛ در رحمتی که هر بنده ای انتظارش را از جانب خداوند می کشد همواره و در همه حال، به روی بندگان شایسته اش در مساجد باز است.
وی با اشاره به این که در بخشی از این آیه «کلمة تَرده عَن ردی»، واژه ردی به معنای گمراهی است، توضیح داد: اگر بنده مسجدی خداوند تا به حال به بیراهه و کارهای ناشایست می رفته، در محیط مسجد دست از تفکرات شیطانی می کشد؛ چرا که انسان خلافکار در محیط پاک مسجد، شاهد گروه های مختلف مردمی است که مسائل گوناگونی مطرح می کنند؛ بنابراین در جمع این افراد صالح، شاهد تاثیرگذاری خود از انسان های وارسته و بندگان مومن خداوند است.
حجت الاسلام اسماعیلی خاطرنشان کرد: هم نشینی انسان ها با سنخ عبادتگر و نمازگزار در خانه های خدا، می تواند بهترین مددکننده برای انسان های ناقصی باشد که اعتقاد و ایمانی ضعیف دارند و با اخلاق های نادرست خود در جنگ و ستیز هستند.
پی نوشت:
1_ (وسایل الشیعه، ج 3، ص 480)
منبع:شبستان
211008