۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۱۳ : ۲۲
بنابراین گزارش، اندیشه بلند سالار شهیدان حضرت حسین بن علی(ع) که در قیام با شکوهش متبلور گشت، نمادها و ظهورات مختلفی دارد. از چهرههای باطن نهضت حسینی تفکر عقلی و عقلانیت نهفته در آن است.
آیت الله جوادی آملی در کتاب گرانقدر «شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی» از این منظر، نهضت حسینی را مورد تحلیل و بررسی قرار دادهاند تا چهره باطنی نهضت که عقل و عقلانیت اصیل و مستحکم و تثبیت شده با مصباح وحی است، وضوح بیشتری یابد.
این کتاب عصاره بحث هایی است که آیت الله جوادی آملی به عنوان «شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی» در ایام محرم ایراد کرده است که پس از تنظیم مباحث و ملاحظه نهایی و اضافات صورت گرفته از سوی مولف تفسیر تسنیم با عنوان یاد شده به جامعه عرضه شده است.
همانطور که از نام کتاب مشخص است، سعی در بیان ویژگی ها و مشخصات نهضت عاشورا دارد که سبب رشد و شکوفایی عقل آدمی میشود. از آنجا که هر انقلابی تبلور اندیشه ها و نظرات رهبران آن انقلاب است، با تفحص و دقت در رفتار حضرت سید الشهداء(ع) و گفتار و کردار آن حضرت(ع) در مسیر نهضت الهیاش، به مطالبی و کلید واژه هایی دست مییابیم که هرکدام دریایی از معارف و علوم است و جاذب هر انسان عقل گرا.
در ابتدای این کتاب آیت الله جوادی آملی سیرهی حضرت سید الشهداء(ع) را بیان میکند که در حقیقت همان سیره رسول الله(ص) و سیرهی عملی قرآن است. سپس به بیان مبانی نهضت آن حضرت(ع) می پردازد و شرایط ایجاد انقلاب در مردم و فعالیت های امام حسین(ع) را در این زمینه مطرح میکند. لازمه ی این انقلاب، تکامل و رشد عقل است. آثار این نهضت و تداوم اثر آن و قیام امام برای شکوفایی عقل مبحث بعدی است که نویسنده به آن پرداخته است.
در پایان مولف به بیان نقش و جایگاه امامزادگان، مراکز مذهبی و عالمان دین در تداوم آثار نهضت حسینی که همان شکوفایی عقل است میپردازد.
این کتاب شامل دو بخش به شرح زیر است:
بخش اول: کلیات، که در فصل نخست به تبیین سیره امام حسین(ع) اشاره و در فصل دوم به پیام نهضت آن حضرت(ع) پرداخته شده است.
بخش دوم: اثر نهضت حسینی که از شش فصل، شکوفایی عقل، رهبران الهی شکوفاگران عقل، اقدامات مخالفان شکوفایی عقل، قیام حسینی برای شکوفایی عقل، اثر قیام حسینی در شکوفایی عقل و تداوم اثر قیام حسینی برای شکوفایی عقل تشکیل شده است.
فصول این کتاب به تفکیک عبارتند از:
بخش اول: کلیات؛ این بخش شامل دو فصل است:
1- فصل اول: سیره حسینی
2- فصل دوم: پیام نهضت حسینی
بخش دوم: اثر نهضت حسینی؛ این بخش شامل 6 فصل است:
1- فصل اول: شکوفایی عقل
2- فصل دوم: شکوفاگران عقل
3- فصل سوم: اقدامات مخالفان شکوفایی عقل
4- فصل چهارم: قیام حسینی برای شکوفایی عقل
5- فصل پنجم: اثر قیام حسینی در شکوفایی عقل
6- فصل ششم: تداوم اثر قیام حسینی برای شکوفایی عقل