عقیق: محلهای که امروز مهدیه تهران در آن قرار دارد، پر از مغازههای مشروبفروشی بود. اما حضور علما و در راس آنها شهید احمد کافی با همت و تلاشهای مردمی به خصوص چهار نفر از متمولان و خوشنامان آن روزگار تهران، این منطقه را به مرکزی مذهبی تبدیل کرد. در این میان، شهید شیخ احمد کافی نقش کلیدی و اثرگذار داشت و توانست با همکاری افراد متدین، ازجمله مرحوم حسین سلیم شهشهانی، فضا را تغییر دهد و محیطی پاک و مذهبی ایجاد کند.
استقبال گسترده مردم از جلسات سخنرانی مرحوم کافى و مراسم دعای کمیل و ندبه با عنوان جلسات المهدی در خانه این واعظ شهیر در خیابان امیریه کوچه حمام درخشان باعث شد که وی ساخت مهدیه در تهران را پیریزی کند. او با فروش منزل خود و کمک افرادی، در سال ۱۳۴۸ قطعه زمینی حدود ۴ هزار متری در خیابان ولی عصر، خریداری کرد و به این ترتیب بهرغم تصور و باور خیلیها اولین مهدیه تهران در این مکان شکل گرفت.
این مرکز فقط برای دعا و سخنرانی نبود بلکه کمک به خانوادههای بیبضاعت، لوله کشی آب در منطقه فقیر نشین تهران، تأسیس صندوق قرض الحسنه، ارائه خدمات درمانی، ایجاد داروخانه، کمک به توسعه مسجد جمکران، تأسیس درمانگاه «خاتم الأنبیاء» در مشهد، ساخت چندین حمام، مدرسه، مهدیه، حوزه علمیه و موارد متعدد دیگر در سراسر کشور به نام حضرت مهدی(عج) انجام میشد.
یکی از بانیان ماندگار مهدیه
یکی از نامهایی که در تاریخ شکلگیری مهدیه تهران ماندگار شده، مرحوم حسین سلیم شهشهانی است. او یکی از نفرات اولیهای بود که در خرید مغازههای اطراف مهدیه و گسترش این مکان مذهبی در کنار شهید کافی نقش داشت. به گفته محمد فرزند این مرحوم، پدرش همراه با حاج آقای پورقدیری و نفرات دیگر، با سختیهای فراوان، مغازههای مشروبفروشی را شناسایی کرده و برای خرید آنها اقدام کردند. این فرآیند، علاوه بر مشکلات مالی، به دلیل فشارهای حکومت شاهنشاهی، با موانع سیاسی و اداری نیز روبهرو بود.
با وجود این چالشها، این گروه با پشتیبانی شهید کافی موفق شدند زمینها و مغازههای بیشتری را خریداری کرده و به مهدیه اضافه کنند. در این مسیر، مرحوم شهشهانی نهتنها از لحاظ مالی، بلکه در مدیریت و توسعه این مکان نیز نقش پررنگی داشت. محمد درباره پدرش میگوید: «پدرم جزو کسانی بود که پایههای اولیه مهدیه را بنا کرد. او همواره اعتقاد داشت که پولش باید در راه خیر صرف شود و به همین دلیل، کمکهای مالی فراوانی به این خانه امام زمان(عج) داشت.»
مهدیه، پلی به سوی اسلام
پسر مرحوم شهشهانی تأکید دارد که شناخت و علاقه جدی او به اسلام در سنین کودکی، بیش از هر چیز، از طریق مهدیه تهران شکل گرفته است. او در کودکی همراه پدرش روزهای جمعه به مهدیه میرفت و این محیط مذهبی تأثیر عمیقی بر او گذاشت.
این تغییرات، برای محمد که در چنین فضایی رشد کرده بود، فرصتی فراهم آورد تا با تعالیم اسلامی و مفاهیم مرتبط با حضرت مهدی(عج) آشنا شود. او میگوید: «از ابتدا، دین و شناخت حضرت مهدی(عج) را از طریق مهدیه یاد گرفتم. فضای آنجا و سخنان آقای کافی تأثیر عمیقی بر من گذاشت و باعث شد که علاقهام به اسلام روزبهروز بیشتر شود.»
ادامه مسیر خیرخواهانه
پس از انقلاب اسلامی، مدیریت مهدیه به آیتالله یزدی و حسن کافی برادر شهید کافی سپرده شد. خانواده شهشهانی نیز در طول این سالها، در ساخت مساجد در مناطق محروم نقش داشتند. ازجمله اقدامات مهم آنها، ساخت مسجدی در منطقه بشاگرد است که به گفته محمد، از مناطق محروم کشور محسوب میشود و آنها تلاش کردند تا با ساخت این مسجد، فضایی برای رشد دینی مردم منطقه فراهم آورند.
همچنین، آنها در ساخت و تجهیز مدارس و بیمارستانها، ازجمله بخشهایی از بیمارستان شهید رجایی کرج، مشارکت داشتهاند. این روحیه خیرخواهانه محمد و برادرش، ادامهدهنده راه پدرشان بوده که همیشه تلاش داشت داراییهایش را در مسیر کمک به مردم صرف کند. بررسی تاریخ پرافتخارمهدیه تهران، نشان میدهد که این مکان مذهبی نهتنها مرکزی برای عبادت، بلکه نقطه عطفی برای تربیت و رشد معنوی و فرهنگی بسیاری از افراد بوده است. برای محمد سلیم شهشهانی و بسیاری افراد دیگر، مهدیه صرفاً یک مکان نبود، بلکه مدرسهای بود که او را با اسلام و مفاهیم مهدوی و فرهنگ کار خِیر آشنا کرد.
درعینحال، نقش افرادی مانند مرحوم شهشهانی در ساخت و توسعه این مکان، نشاندهنده فداکاریهایی است که در مسیر تقویت باورهای دینی جامعه انجام شده است. امروز، نام این افراد در تاریخ مهدیه ماندگار شده و اقدامات خیرخواهانه آنها همچنان ادامه دارد. مهدیه تهران، یادگاری از اراده و تلاش مردمانی است که با وجود موانع، راهی برای زنده نگهداشتن فرهنگ مهدوی یافتند.
شاید هنوز هم، این مکان نیاز به توجه و حمایت بیشتری دارد تا بتواند نقش مؤثر خود را در آشنایی نسلهای آینده با امام زمان(عج) حفظ کند.حسین سلیم شهشهانی در سال ۱۳۱۱ دیده به دنیا گشود و تابستان سال ۱۳۹۹ دارفانی را وداع گفت و در حرم امام رضا(ع) خاکسپاری شد.
منبع:فارس