۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۰۹
عقیق: سفرهای زیارتی به عتبات و تشرف به حرم امام حسین علیهالسلام آن هم در شبهای قدر که سرنوشت یک سال افراد نوشته و تثبیت میشود، همواره مورد توجه قرار داشته است.
امسال هم بعد از بیش از سه سال سفر زمینی به عتبات در شبهای قدر برقرار شده است، بسیاری از ایرانیان به صورت گروهی و انفرادی به کربلا مشرف میشوند تا بتوانند مراسم احیای شبهای قدر را در جوار حرم سیدالشهدا علیهالسلام برگزار و از خداوند طلب مغفرت کنند.
سفرهای انفرادی عتبات در ایام مناسبتی بیش از اعزامهای کاروانی است
با وجود اینکه سازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزام زائران به عتبات، کاروانهایی را به صورت زمینی و هوایی به عراق اعزام میکند و حتی به دلیل تقاضای بالای زائران، ظرفیتهای جدیدی را باز کرده است، اما همچنان سفرهای انفرادی عتبات در این ایام بیش از سفرهای کاروانی است. یکی از دلایل این امر هم نبود بستههای زیارتی متنوع و البته کوتاه مدت است.
این امر در حالی است که در سالهای اخیر پیشبینی میشد تنوع بستههای زیارتی اجرایی شود تا افراد با هر سلیقه و توان مالی امکان تشرف به عتبات را داشته باشند. به ویژه در ایام مناسبتی که ممکن است کمتر کسی فرصت تشرف یک هفتهای به عتبات داشته باشد.
نبود اعزامهای کوتاه مدت عتبات، سفرهای انفرادی را افزایش داده است
حسینزاده، یکی از زائران تهرانی که برای تشرف به عتبات در شبهای قدر برنامهریزی کرده است، میگوید: ما تلاش زیادی کردیم که به صورت کاروانی و زیر نظر سازمان حج و زیارت به عتبات مشرف شویم. اما هرچه بررسی کردیم هیچ کاروانی نبود که سه یا حتی پنج شب اعزام داشته باشد و ما بتوانیم شبهای قدر را در حرمهای مطهر باشیم. برای همین هم تصمیم گرفتیم با دوستان به صورت زمینی به مرز مهران رفته و از آنجا به کربلا بریم و مراسم شبهای قدر را در کنار حرم امام حسین علیهالسلام برگزار کنیم.
سفرهای کاروانی به عتبات در جنوب کشور چندان طرفدار ندارد
یکی دیگر از زائران کربلا در شبهای قدر که از استان خوزستان قصد تشرف به حرم امام حسین علیهالسلام را دارد، نیز میگوید: ما خوزستانیها فاصله زیادی تا کربلا نداریم. اما تعداد کاروانها در خوزستان بسیار محدود است و بیشتر مردم جنوب کشور به صورت انفرادی و البته عازم عتبات میشوند. همین ایام نوروز و حتی ماه رمضان هم تعداد قابل توجهی از مردم به صورت انفرادی عازم زیارت شدند که البته فقط نبود کاروان مناسب و متنوع دلیل استقبال از سفرهای انفرادی نیست. بسیاری از مردم خوزستان با عراقیها ارتباط صمیمانه و دوستانه برقرار کردهاند و به جای هتل به منازل آنها میروند. برای همین هم سفرهای کاروانی که هفت روز هم درنظر گرفته میشود، در خوزستان چندان طرفدار ندارد.
با وجود اینکه شیوه اعزام زائران به عتبات پس از برقراری سفرها در زمان کرونا متحول شد و دیگر یک شرکت فقط مسؤولیت اعزام را بر عهده ندارد و دفاتر زیارتی هم میتوانند اقدام به اعزام زائران کنند، اما همچنان نحوه اعزام و زمان سفر همچون گذشته است و همه دفاتر زیارتی در قالب سفرهای یک هفتهای برنامهریزی میکنند.
در حالی که رئیس اسبق سازمان حج و زیارت پس از بازگشایی مرزهای هوایی عتبات در سال ۱۴۰۰، از طراحی و اجرای بستههای متنوع زیارتی خبر داد که البته این امر همچنان با تغییر ۲ رئیس در این سازمان اجرایی نشده و راهاندازی سفرهای کوتاه مدت عتبات همچنان در هالهای از ابهام است و به همین دلیل هم برخی به صورت انفرادی عازم عتبات میشوند.
ساماندهی اسکان مانع اصلی در اجرا نشدن سفرهای کوتاه مدت عتبات
به گفته مدیر یکی از دفاتر زیارتی که روزانه حدود ۹ کاروان به عتبات اعزام میکند و برای شبهای قدر هم ظرفیتهای بسیاری ایجاد کرده است، سفرهای کوتاه مدت به دلیل مشکل در اسکان تاکنون اجرایی نشده است و دفاتر زیارتی چون برنامهریزی برای سفر کوتاه مدت نکردهاند، قالب خاصی برای آن ندارند و همین امر باعث شده تا سفر کوتاه مدت مثلا سه یا چهار روزه هنوز اجرا نشود. البته ما سفرهای ۶ و ۷ روزه را داریم که متناسب با درخواست زائران از آنها برای تشرف به عتبات در این بستههای زیارتی اقدام میکنیم.
اجرایی شدن سفرهای کوتاه مدت عتبات با تداوم حمایت دولت از سفرهای زیارتی
با توجه به تقاضای سفرهای کوتاه مدت به ویژه در ایام خاص و مناسبتی، به نظر میرسد که سازمان حج و زیارت هم درصدد است تا با برنامهریزی بهتر برای این نوع اعزامها دستورالعملی را تدوین کند تا مشتاقان سفر عتبات بتوانند به جای سفر انفرادی، در قالب کاروان حج و زیارت سفرهای خوبی را تجربه کنند؛ تا جایی که به گفته یک منبع آگاه، در صورت تداوم حمایت دولت از سفرهای زیارتی عتبات و اختصاص ارز با قیمت مناسب به دفاتر زیارتی، سفرهای کوتاه مدت عتبات نیز در تابستان امسال اجرایی خواهد شد
به گزارش فارس، سفرهای زیارتی به عتبات هماکنون با ارز ۳۴ هزار تومانی در حال انجام است. هزینه سفر زمینی عتبات از حدود پنج میلیون تومان تا ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و هزینه سفر هوایی نیز از ۱۱ میلیون و ۸۰۰ تا حدود ۱۵ میلیون تومان برای یک هفته است.