۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۳ : ۲۱
عقیق: با انتشار مقاله توهینآمیز احمد رشیدی نسبت به امام خمینی (ره) در روزنامه اطلاعات مردم شهر قم، قبل از هر جا به این مطالب توهین آمیز واکنش نشان دادند. این واکنش زمینهساز قیام تاریخی قمیها در روز ۱۹ دیماه شد. اما این تظاهرات و قیام چگونه رقم خورد؟
۳ نفری که مدرسین حوزه را از اهانت روزنامه اطلاعات به امام باخبر کردند
حجتالاسلام سیدمصطفی شاکری امام جماعت مسجد رحمتیه خیابان شکوفه در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به علت و چرایی قیام ۱۹ دیماه سال ۵۶ در قم اظهار داشت: در روزنامه اطلاعات مقالهای علیه امام خمینی (ره) نوشتند. همان شب که از فیضیه میآمدند، این روزنامه را دیدم و آن مقاله را خواندم. با حجتالاسلام سیدحسین موسوی برخورد کردم که بعداً دادستان انقلاب شد و حجتالاسلام عبداللهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است، برخورد کردم و به آنها گفتم که این روزنامه اهانتهایی به امام کرده است.
وی افزود: ما با یکدیگر مشورت کردیم و به این نتیجه رسیدیم تا این روزنامه را به مدرسین حوزه نشان دهیم تا تصمیمگیری برای اقدام و اعتراض داشته باشند.
با یک پیکان مدل ۵۳ تمام مدرسان حوزه را در منزل آیتالله نوری همدانی جمع کردیم
شاکری با اشاره به اینکه آن موقع پیکانی مدل ۵۳ داشتم که به اتفاق آقایان موسوی و عبداللهی، اول منزل آیتالله وحید خراسانی رفتیم و روزنامه را به ایشان دادیم. ایشان خواندن بسیار ناراحت شدند. به منزل آیتالله نوری همدانی رفتیم که ایشان گفتند این روزنامه را به همه اساتید نشان دهید تا همگی در منزل ما جمع شوند و به اتفاق تصمیمی بگیریم.
امام جماعت مسجد رحمتیه گفت: با همان ماشین پیکان رفتم و آیتالله مکارم شیرازی، آیتالله وحید خراسانی، آیتالله فاضل لنکرانی و دیگر مدرسان آن زمان را در منزل آیتالله نوری همدانی جمع کردیم. در آنجا بحث کردند و تصمیم شد تا به عنوان اعتراض، فردا درسهای حوزه را تعطیل کنیم و تظاهرات کنیم.
قیام ۱۹ دی قم، جرقهای برای پیروزی انقلاب اسلامی شد
وی افزود: از همان جا با منزل آیتالله گلپایگانی که آن روز از مراجع بودند تماس گرفتند و با ایشان هم موضوع را درمیان گذاشتند. ایشان هم قبول کرد که فردا اعلام شود، درسهای حوزه در اعتراض به اهانت روزنامه اطلاعات به امام خمینی (ره) تعطیل است.
شاکری گفت: فردای آن روز یعنی ۱۹ دیماه درسهای حوزه تعطیل شد و اجتماعی در منزل آیتالله نوری همدانی تشکیل شد. ایشان سخنرانی داغی انجام دادند و بعد از آن تظاهرات شروع شد و مردم قم هم به جمعیت پیوستند و اجتماع عظیمی در مدرسه حجتیه تشکیل شد. در مدرسه تیراندازی شد و یکی از طلبهها به شهادت رسید.
امام جماعت مسجد رحمتیه تصریح کرد: جریان ۱۹ دی، جرقهای برای پیروزی انقلاب اسلامی شد.
فیلم این اظهارات را اینجا مشاهده کنید:
بعد از قیام ۱۹ دیماه سال ۵۶ قم، مردم تبریز در چهلمین روز شهادت مردم قم به خیابان آمدند و به مرور در شهرهای دیگر نیز چهلم به چهلم قیام و تظاهرات شکل گرفت تا در نهایت انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمنماه سال ۵۷ به پیروزی رسید.
امام نیز در واکنش به اقدام رژیم و هتک حرمت علما، طلاب و مردم، در پیامی آن را مصیبتی بزرگ خواندند. در ادامه این پیام، امامخمینی سرکوب قیام ۱۹ دی را نشانه نزدیک بودن پیروزی انقلاب اسلامی و استیصال رژیم شاه تلقی کرد و از فعالان سیاسی خواستند که از طرح بحث لزوم اجرای قانون اساسی خودداری کنند چرا که این امر به مفهوم حفظ نظام سلطنتی خواهد بود درحالی که تمام مشکلات از وجود همان رژیم است و تنها راه باقی مانده سقوط آن است و برای همدردی و جدیت در مبارزه، درسهای خودشان را به مدت یک هفته تعطیل و مهمتر از همه اینکه برای نشان دادن اهمیت مسئله، فریضه مهم نماز جماعت را نیز تعطیل کردند.
منبع:فارس