۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۲۶ : ۱۴
عقیق: سفرهای زیارتی به عتبات ۲ روز پس از اربعین حسینی از سر گرفته شد و سازمان حج و زیارت به منظور اعزام نظاممند زائران، اقدام به ثبتنام از متقاضیان زیارت عتبات کرد. البته با توجه به اینکه بسیاری از عاشقان حسینی در ایام اربعین به زیارت کربلا مشرف شده بودند، تعداد متقاضیان سفر عتبات در روزهای گذشته محدود بود. چرا که با برنامهریزی دولت به منظور تسهیل سفر اربعین، بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی پس از ۲ سال دوری از حرم به دلیل کرونا، توفیق تشرف به عتبات را کسب کرده و به زیارت اربعین حسینی مشرف شدند.
کاهش متقاضیان سفر عتبات پس از اربعین
با این وجود، برخی هم مشتاق سفر به عتبات و زیارت اعتاب مقدسه عراق در خلوتی هستند و با توجه به شلوغی در مرزها همزمان با ایام اربعین و تأکید مسؤولان ستاد مرکزی اربعین برای به تعویق انداختن این سفر، در دور جدید اعزامها برای زیارت حرم امام حسین علیهالسلام برنامهریزی کردهاند. البته امسال نیز همچون سالهای گذشته، پس از اربعین تعداد متقاضیان زیارت عتبات کاهش یافته است.
دور جدید سفرهای زیارتی به عتبات از آبان آغاز میشود
حجتالاسلام صحبتالله رحمانی، معاون عتبات سازمان حج و زیارت با بیان اینکه این دوره از اعزامها تا پایان مهرماه برنامهریزی شده است، میگوید: ظرفیت کاروانهای زیارتی در قالب سفرهای یک هفتهای به صورت زمینی و هوایی تا پایان مهرماه اعلام شده است و متقاضیان این سفر معنوی میتوانند با مراجعه به دفاتر زیارتی در یکی از کاروانها که ظرفیت خالی دارد، ثبتنام کنند. پس از پایان این دوره، دور جدید سفرهای زیارتی به عتبات از اول آبانماه کلید میخورد که هنوز هزینه آن مشخص نیست.
در این دوره از اعزامها هزینه سفر هوایی به عراق ۱۲ میلیون تومان اعلام شد که اکنون هزینه سفر یک هفتهای به عتبات به ۱۳ میلیون تومان هم رسیده است. این امر در حالی است که سال گذشته پس از برقراری اعزامهای رسمی به عتبات، هزینه این سفرها هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود، اما با توجه به نوسان قیمت ارز، اکنون هزینه سفر عتبات نیز بیشتر از قبل شده است.
دلاری بودن بخش قابل توجهی از هزینه سفر عتبات/ هزینههای ارزی ثابت است
بسیاری از افراد هم تصور میکنند که سازمان حج و زیارت درصدد سودجویی یا افزایش هزینه سفرهای زیارتی است. اما به گفته حمیدرضا محمدی، مدیرکل دفتر پذیرش و اعزام زائرین عتبات، هزینه سفرهای زیارتی به عراق بر اساس دینار و دلار به عنوان پول رایج این کشور پیشبینی میشود. بر همین اساس، در صورت بالا رفتن نرخ ارز، هزینه سفر عتبات نیز متناسب با همان، بالا میرود.
وی با بیان اینکه هدف ما کاهش هزینهها و جلب رضایت زائران است، میافزاید: هزینه ارزی سفر عتبات ثابت است و اگر افزایش قیمت در سفر عتبات اتفاق میافتد، به دلیل بالا رفتن قیمت ارز است؛ چرا که نوسان قیمت دلار در کشور موجب تغییرات در قیمت سفر زیارتی به عتبات میشود.
افزایش قیمت سفر عتبات با بالا رفتن نرخ ارز/ صرافیها حاضر به پرداخت ارز متشکل نمیشوند
البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که در کنار هزینه بالای بلیت پروازهای عتبات که به گفته سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت ۶۰ درصد هزینه سفرها را شامل میشود، بخش قابل توجهی از هزینه سفر عتبات همچون اسکان، تغذیه و حمل و نقل در عراق نیز به دینار یا دلار است. حتی بخشی از هزینه پروازها همچون خدمات فرودگاهی به صورت ارزی محاسبه میشود. به همین دلیل هم با بالا رفتن نرخ ارز، افزایش هزینههای سفر نیز دور از انتظار نیست.
در اوایل شهریورماه امسال برای سفر عتبات ارز متشکل ۲۸ هزار تومانی تخصیص پیدا کرد که اکنون این مبلغ به حدود ۳۰ هزار تومان رسیده است. با این وجود، با پیگیریهای خبرنگار فارس و سر زدن به برخی از صرافیها، بسیاری از آنها از پرداخت ارز متشکل امتناع کرده و حتی برخی از صرافیها دلار با نرخ بالاتر از قیمت ارز متشکل عرضه میکنند.
لغو برخی اعزامها با افزایش قیمت سفر عتبات
بر همین اساس، برخی از شرکتهای مجری اعزام زائران به عتبات هم با وجود اعلام هزینه سفر، یا سفر خود را لغو کردند و یا هزینه آن را افزایش دادهاند که این امر موجب نارضایتی زائران شده است.
با این وجود، سازمان حج و زیارت درصدد است تا سفرهای زیارتی را ساماندهی کند و با کاهش برخی از هزینهها و حتی اجاره هتلهای مختلف، اجازه ندهد تا زائران به دلیل مشکل تأمین هزینه سفر، از زیارت عتبات بازمانند. پیگیری برای تخصیص وام سفر زیارتی به عتبات از دیگر اقداماتی است که برای کاهش بار مالی سفرهای زیارتی میتواند اثربخش باشد. اما امسال فقط در ایام نوروز این وام به زائران عتبات اختصاص پیدا کرد. در حالی که دولت به سفرهای زیارتی ارزان و آسان تأکید دارد و حتی اربعین امسال هم ثابت کرد که برای سفرهای زیارتی از هیچ اقدامی فروگذار نخواهد کرد.
به گزارش فارس، سفرهای زیارتی به عتبات به صورت هوایی از آذرماه سال گذشته برقرار شد و از خرداد امسال نیز مرزهای زمینی با عراق باز شد و اکنون سفر به عراق بدون نیاز به صدور ویزا در حال انجام است و سازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزام زائران به عتبات با برنامهریزی مدون سعی در حفظ امنیت، سلامت، کرامت و عزت زائران کشورمان دارد.
منبع:فارس