۰۵ آذر ۱۴۰۳ ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۰۹ : ۰۰
عقیق:سید متولی عبدالعال از جمله قاریان سرشناسی است که در دورانی به اوج رسید که این دوران را دوره افول تلاوت در مصر مینامند و در این میان انگشتشمار قاریانی بودند که چراغ هنر تلاوت استادانه در مصر را روشن نگهداشتند و یکی از این افراد سیدمتولی عبدالعال است.
ابداع سبکی خاص در تلاوت در ۱۳ سالگی
این استاد هنر تلاوت با اینکه در کودکی از سبک بزرگانی چون مصطفی اسماعیل و عبدالباسط استفاده میکرد، خیلی زود و در حالی که تنها ۱۳ سال داشت سبکی خاص در تلاوتش بنیان نهاد و به مرور این سبک را بهتر و کاملتر کرد تا در جوانی شهرت تلاوت او در جهان طنینانداز شود.
سیدمتولی عبدالعال در سالهای جوانی
عبدالعال درباره داشتن سبک اختصاصی در تلاوت میگوید: «خداوند سبحان در صوت هر انسان، طنین و آوای خاصی نهاده است و بر این اساس هیچگاه نمیتوان صوتی را به صوتی تشبیه نمود. آن زمان که یک قاری پس از ممارست و پشتکار فراوان میتواند قاری برجستهای شود، بهتر آن است که طریقهای خاص خویش برگزیده و به این ترتیب بر این سبک که نمایانگر شخصیت حقیقی اوست استوار بماند، زیرا الگو ساختن تلاوت خاصی در اوان کودکی و آغاز کار و تقلید از آن شیوهٔ نیکویی است که قاری میتواند به این شکل با پیشرفت خویش، سبک خاص خود را انتخاب کند. تلاوت به سبکی تقلیدی از یک استاد، در واقع سبب معروفیت و شهرت همان استاد است نه فرد تقلیدکننده و من باز توصیه میکنم که هر فردی برای خویش سبکی خاص داشته باشد.
ویژگیهای تلاوت سیدمتولی عبدالعال
داشتن نفس قوی و طولانی، خواندن پرتحریر، صدای شفاف، داشتن مهارتهای صوتی و... از ویژگیهای تلاوت عبدالعال بود، همچنین به جز موضوع تلاوت استادانه، اخلاق نیکو، تواضع و خوشرویی از جمله خصوصیاتی بود که عبدالعال را در قلوب مسلمانان محبوب ساخت.
تجلیل از سید متولی عبدالعال در همایش عمری با قرآن سال ۱۳۹۳
این قاری نامدار در سالهای جوانی از محضر اساتید و بزرگان تلاوت جهان اسلام مانند محمودعلی البناء، عبدالباسط محمد عبدالصمد، مصطفی اسماعیل، حمدی زامل و زناتی تلمذ کرد و شاگردی در محضر این بزرگان سبب شد تا پلههای رشد را خیلی زود طی کند و در برخی از محافل در کنار این ستارگان آسمان تلاوت بر روی جایگاه قرار گرفته و تلاوت کند.
حضور در کنار بزرگان تلاوت مصر سبب گرایش رادیو تلویزیون مصر به وی و پخشتلاوتهای عبدالعال شد و همین امر خیلی زود آواره این استاد قرآن را در سراسر جهان طنینانداز کرد.
حضور در جمهوری اسلامی ایران به منظور قضاوت در مسابقات و تلاوت در محافل
عبدالعال در سالهای عمر با برکتش با قاریان بزرگی مانند، غلوش، شحات انور، طنطاوی، بسیونی، طبلاوی، شعیشع، طاروطی و... به تلاوت پرداخت و به کشورهای مختلف جهان اسلام از جمله جمهوری اسلامی ایران جهت تلاوت، آموزش به جوانان و داوری در مسابقات قرآن سفر کرد.
سیدمتولی عبدالعال در کنار مرحوم غلوش
سید متولی عبدالعال اولینبار سال ۱۳۷۰ برای داوری در مسابقات بینالمللی قرآن کریم به کشورمان سفر کرد و مشاهده عشق و ارادت ایرانیان به قرآن کریم سبب شد وی بارها به کشورمان سفر کند و آخرینبار ماه مبارک رمضان سال ۱۳۹۳ درست یکسال قبل از مرگش به جمهوری اسلامی ایران آمد و در شهرهای مختلف به تلاوت آیات کلامالله مجید پرداخت.
شگفتی استاد از عشق و ارادت ایرانیان به قرآن
این استاد هنر تلاوت همواره علاقه و توجه ایرانیان به تلاوت قرآن را میستود تا جایی که در این باره میگوید: در هیچ جاى دنیا مانند ملت ایران ندیدم و در حد بسیار بالایى در عشق ورزیدن به قرآن و اهمیت دادن به این کتاب آسمانى در سطح عالم، ملت بىنظیری هستند و من این را به چشم خویش مشاهده کردم و مىتوانم بگویم که در کشورهایى که مسافرت داشتم این را به عنوان واقعیت و بدون غلو عرض مىکنم که از این حیث ملت شما بىنظیر است.
سیدمتولی عبدالعال در کنار مرحوم اللیثی
من همانند این مردم با ایمان که دلهاى پاکى دارند را در هیچ جا مشاهده نکردم. آنها به قرآن عشق مىورزند چه جوان و پیر و زن و مرد و حتى کودک و خردسال، و این یک حقیقت است که مىگویم و قصد مبالغه ندارم. حاضرم هر وقت از من دعوت بعمل آید در سالهاى آینده باز هم به کشور ایران مسافرت کنم و از خداوند منان خواستارم که هر سال ما را موفق به دیدار شما عزیزان سازد.
خداوند ان شاء الله به همه ملت ایران رفاه و سعادت و خیر فراوان ارزانى کند و به مسئولین محترم و قاریان خوب شما عزت و افتخار بیشترى نصیب فرماید.
این استاد قرآن کریم ۲۶ تیرماه ۱۳۹۴ در سن ۶۸ سالگی بر اثر سکته قلبی دعوت حق را لبیک گفت و پیکرش در استان الشرقیه زادگاهش آرام گرفت.
تلاوتی از مرحوم سیدمتولی عبدالعال در محضر رهبر معظم انقلاب
منبع:فارس