۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۴۹ : ۱۷
عقیق:از ابتدا تاکنون ۳ نوع سنگ بر روی مضجع شریف حضرت علی بن موسی الرضا(ع) قرار گرفته و سنگ های قدیمی تر پس از تعویض برای مشاهده عموم به موزه آستان تحویل داده شده است.
قدیمی ترین سنگ مرقد امام رضا(ع)، سنگ مرمری با ابعاد ۴۰ ۳۰ و قطر ۶ سانتی متر است که در اوایل قرن ششم بر مزار امام(علیه السلام) نصب شد.
این سنگ از نفایس بسیار ارزشمند موزه آستان قدس رضوی، از نظر تاریخی است و اهمیت فوق العاده ای دارد. سه کتیبه در حاشیه سنگ و یک کتیبه در سطح محرابی شکل آن به خط کوفی شکسته نقش بسته است .
دومین سنگ مرقد امام(علیه السلام)، به ظاهر سنگی از جنس مونسار(مرمر سفید آهکی) است که به جای سنگ قبلی بر مزار امام(علیه السلام) جای داشته و آگاهی چندانی از چگونگی آن به دست نیامده است .
سومین سنگ مزار حضرت، سنگی مرمر بسیار ممتاز از معدن توران پشت یزد است. این سنگ به رنگ سبز چمنی با ابعاد ۲۰/۲ در ۱۰/۱ و قطر یک متر و وزن ۳۶۰۰ کیلوگرم است که همزمان با تعویض و نصب ضریح پنجم در سال ۱۳۷۹ هجری قمری در حرم مطهر، درون ضریح بر مرقد امام(علیه السلام) نصب شد.
سنگ پیشین مضجع شریف امام(علیه السلام) به لحاظ قدمت و آسیب دیدگی، همزمان با تعویض و نصب ضریح جدید با حضور مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای(مد ظله العالی) تعویض و به جای آن سنگ جدید با محتوای الهام بخش هنری و آیات الهی بر مضجع نورانی امام(علیه السلام) نصب شد .بر سطح این سنگ جدید، علاوه بر کلمات مقدس و الهام بخش، تاریخ ولادت و شهادت امام هشتم(علیه السلام) نقش بسته است.
متن کتیبه سنگ مضجع شریف امام رضا(ع)
آنچه بر سطح سنگ جدید مرقد امام رضا(علیه السلام) حک شده، بدین شرح است:
«هذا هو المرقد الشریف للامام التقی النقی الصدیق الشهید، وارث الانبیاء والمرسلین، ثامن الائمه المعصومین من اهل بیت رسول رب العالمین، حجه الله علی الخلق اجمعین، سیدنا و مولانا ابی الحسن الرضا علی بن موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین. ولد بالمدینه فی الحادی عشر من ذی القعده عام ۱۴۸ و استشهد بطوس فی آخر صفر سنه ۲۰۳ من الهجره النبویه و قد جدّد هذا المضجع المطهر عام ۱۴۱۸ ه .ق»
ترجمه متن کتیبه
«این مرقد شریف امام پرهیزگار، پاک، راستگو، شهید و وارث پیامبران و فرستادگان پروردگار، هشتمین فرد از امامان معصوم اهل بیت پیامبر خدای جهانیان، حجت خدا بر تمام موجودات عالم، آقا و مولای ما ابوالحسن رضا، علی بن موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب(علیه السلام)، که سلام و درود خداوند بر تمام آنان باد. در روز ۱۱ ذی العقده سال ۱۴۸ هجری قمری در مدینه متولد و در آخر ماه صفر سال ۲۰۳ از هجرت پیامبر، در شهر توس شهید شد و این مرقد مطهر در سال ۱۴۱۸ هجری قمری بازسازی شد».
اشعار حک شده بر سنگ مضجع
دو بیت زیر نیز از اشعاری است که حضرت به قصیده دعبل ملحق فرموده اند و بر سنگ مضجع حک شده است:
و قبر بطوس یا لها من مصیبه الحت علی الاحشاء بالزّفرات الی الحشر حتی یبعث الله قائماً یفرّجُ عنا الغمّ و الکربات
«قبری در طوس است، چه عجب مصیبتی است، مصیبت آن با ناله های دردناک، آتش حسرت را تا روز قیامت در درون می افروزد تا اینکه خداوند قائمی را برانگیزد و اندوه و سختی ها را از ما برطرف سازد».
آیات حک شده بر سنگ مضجع
علاوه بر موارد ذکر شده آیاتی نیز از کلام الله مجید نیز زینت بخش سنگ شده است:
بالای سر مبارک: «یَا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِی إِلَیٰ رَبِّکِ رَاضِیَةً مَرْضِیَّةً فَادْخُلِی فِی عِبَادِی وَادْخُلِی جَنَّتِی»
پیش روی مبارک: «إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا»
پشت سر مبارک: «سَلَامٌ عَلَیٰ إِلْ یَاسِینَ إِنَّا کَذَٰلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُؤْمِنِینَ»
پایین پای مبارک: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ»
زیر خط های کتیبه نوشته شده است:
«سلام علی آل طه و یس سلام علی آل خیر النبیین
سلام علی روضه حل فیها* امام یباهی به الملک و الدین»
منبع: پایگاه آستان قدس رضوی