۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۷ : ۲۲
عقیق:سال ۹۷ با درگذشت تعدادی از منبریهای معروف کشور همراه شد، منبریهایی که سالها در مجالس مختلف اهلبیت(ع) به ارشاد و راهنمایی مردم پرداخته بودند و از میان ما رفتند و عمرشان به ماه رمضان امسال کفاف نداد.
در این گزارش تلاش شده به یادی از این عزیزان بپردازیم.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدمهدی طباطبایی
سید محمدمهدی طباطبایی شیرازی روز اول فروردین ۱۳۱۵ در شهر رفسنجان به دنیا آمد. پدرش آقا سیدمحمدحسین و نیز برادران ایشان اهل علم و فضل و روحانیت بودند و هستند.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بهعنوان نماینده مشهد و تهران، در دورههای مختلف مجلس شورای اسلامی حضور داشت. مرحوم طباطبایی در دوره سوم مجلس شورای اسلامی، با رأی مردم بهعنوان نماینده حوزه انتخابیه «مشهد مقدس» و در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی، با رأی مردم بهعنوان نماینده حوزه انتخابیه «تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر» انتخاب شد. وی در دوره هفتم در «کمیسیون قضایی و حقوقی» مجلس و نیز گروههای دوستی «ایران و بلغارستان»، «ایران و صربستان»، «ایران و مونتهنگرو» و «ایران و یمن» عضویت داشت.
شهرت اصلی آن فقید بهعنوان «استاد اخلاق» و «خدمتگزار مخلص مردم» بیش از فعالیت سیاسی بود. وی در مناسبتهای گوناگون، در مراسم مذهبی و نیز برنامههای رادیویی و تلویزیونی به بیان احادیث و بحثهای اخلاقی میپرداخت و محبوبیت زیادی در بین مخاطبان داشت.
ازجمله بارزترین خدمات اجتماعی وی «اصلاح ذاتالبین» بود و بسیاری افراد و زوجها که با اختلاف مواجه بودند به دفتر وی مراجعه میکردند و او با صحبت و نصیحت، مشکل آنان را حل میکرد.
اقامه نمازهای جماعت پنجگانه و پرجمعیت در مسجد موسی بن جعفر(ع) در خیابان غیاثی و برگزاری مجالس بسیار معظم در ایام و مناسبتهای مذهبی، گوشهای دیگر از خدمات ایشان بود که یکی از بزرگترین علمای اخلاقی منطقه شرق و مرکز تهران محسوب میشد.
استاد طباطبایی روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ (مصادف با نخستین روز ماه رمضان ۱۴۳۹) درگذشت.
حجتالاسلام سیدعلی اکبر حسینی
وی که زاده ۱۳۱۸ تهران بود، پس از تحصیلات مقدماتی وارد حوزههای علمیه تهران و قم شد و دروس اصول و فقه را فراگرفت و پس از اتمام دروس خارج فقه و اصول از مراجع طراز اول قم و تهران کسب اجتهاد کرد.
حجتالاسلام حسینی، همزمان با قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به رهبری امام خمینی(ره) بهصف انقلابیون پیوست و در کسوت معلمی به مبارزه با رژیم پهلوی روی آورد. برخی اساتید ایشان عبارت بودند از: علامه سید محمدحسین طباطبایی صاحب تفسیر المیزان، سید محمدحسین حسینی طهرانی صاحب کتابهای معادشناسی و امام شناسی، سید محمدحسین بهشتی، آیات عظام جوادی آملی، جعفر سبحانی، خوشوقت و ...
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در دورههای چهارم و پنجم، مدیریت کل آموزش و پرورش استان تهران، ریاست کمیسیون آموزش و پرورش مجلس، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد حوزه و دانشگاه از دیگر مسئولیتهای آن مرحوم بوده است.
مردم این روحانی را با نام «حسینی اخلاق در خانواده» میشناختند؛ چرا که وی در دهه ۶۰ مجری برنامه پرطرفداری بود که از شبکه یک صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش میشد و به مسائل و مشکلات خانوادهها میپرداخت.
مرحوم حسینی همچنین از نظر اخلاق، تعلیم و تربیت و عمل به آنها زبانزد خاص و عام بود.
حجتالاسلام حسینی ۳۱ خرداد ۹۷ درگذشت.
حجتالاسلام سیدابوالقاسم شجاعی
او متولد ۱۳۱۲ در محله مولوی تهران بود و کمتر هیأتی پیدا میشود که با پای منبر و وعظ او ننشسته باشد.
حجتالاسلام شجاعی در طول عمر خود در مقوله روضه و مراسم عزاداری منشأ اثر بود و زحمات ایشان طی سالها باعث زدوده شدن بسیاری از مجعولات از عرصه مداحی شده است.وی همچنین سالها از گردانندگان هیئت فاطمیون از قدیمیترین و اصیلترین هیأتها تهران بود.
حجتالاسلام شجاعی که در جوانی، شیخ رجبعلی خیاط را بهعنوان استاد خود درک کرده است، در شمار آخرین شاگردان بازمانده از مرحوم محمدتقی فلسفی، واعظ سرشناس تهران و مبارز انقلابی قرار میگرفت.
حجتالاسلام شجاعی در ۲۱ مهرماه ۹۷ دار فانی را وداع گفت.
حجتالاسلام مصطفی جاننثاری
وی کارشناس و پژوهشگر حوزه دین بود که سابقه فعالیت در سازمان نیروهای مسلح و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه سراسر کشور به همراه سخنرانی در هیأتها مذهبی تهران را در کارنامه دارد. وی همچنین سخنران حسینیه فاطمیون و حسینیه محبان سیدالشهدا (ع) بود.
مرحوم جاننثاری سخنران حسینیه فاطمیون و حسینیه محبان سیدالشهدا(ع) تهران بود.
حجتالاسلام جاننثاری در ۲۱ آبان ۹۷ در سن ۵۷ سالگی درگذشت.
حجتالاسلام صالحی خوانساری
حجتالاسلام سیدمرتضی صالحی خوانساری، منبری مطرح و از کمیل خوانان کشور، متولد سال ۱۳۱۸ شمسی در شهر خوانسار بود.
او در سن ۱۴ سالگی و در سال ۱۳۳۳ هجری شمسی، پس از اتمام دروس ابتدایی، به حوزه علمیه خوانسار که (مطابق با تاریخ موجود، به همت خانم مریم بیگم صفوی همسر شاهطهماسب صفوی ساختهشده)، وارد شد و تحت نظر آیتالله مرحوم حاج حسین علوی خوانساری، دروس پایه و مقدمات را گذراند.
صالحی خوانساری پس از اتمام مقدمات، برای ادامه تحصیل به قم آمد؛ ولی ضرورت زندگی وی را به تهران کشاند و در مدرسه مرحوم آیتالله مجتهدی ادامه تحصیل داد تا در کنار تحصیل، تدریس نیز داشته و تقریباً اکثر کتابهایی را که خوانده، تدریس کند.
وی، فقه و اصول را نزد استاد حاج شیخ حسین کنی (استاد مرحوم آیتالله مهدوی کنی)، خارج فقه و اصول را به مدت ۷ سال محضر آیتالله میرزاعلی آقا فلسفی و فلسفه را نزد استاد سید رضا صدر گذراند.
این روحانی که از سن ۲۰ سالگی منبر میرفته و در داخل و خارج از کشور به تبلیغ دینی مشغول بوده در سن ۲۳ سالگی توسط ساواک بازداشت شد و بعد از آن، به هر منبری که میرفت، گزارش آن به ساواک میرسید که نتیجه این گزارشها یا دستگیری، یا احضار بود.
راهاندازی کمیته انقلاب اسلامی ایران همراه با مرحوم آیتالله مهدوی کنی، فرماندهی کمیته تهران، نماینده امام(ره) و مسئول عقیدتی سیاسی شهربانی کشور، مسئول جذب، گزینش و استخدام روحانیون سراسر کشور در نیروی انتظامی و یک دوره نمایندگی در مجلس شورای اسلامی، از مسئولیتهای او در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بود.
حجتالاسلام خوانساری در ۱۳ اسفند ۹۷ دار فانی را وداع گفت.
روحشان شاد و یادشان گرامی باد.
منبع:فارس