۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۸ : ۰۲
طاهریان افزود: تبیین و تعمیق فرهنگ زیارت با محوریت گسترش حریم امام هشتم و امامزادگان و بقاع متبرکه، تأکید بر گسترش گفتمان خدمت کریمانه در عرصههای مختلف اجتماعی، جهتدهی شادی و نشاط عمومی با تأکید بر نشاط و شادی مومنانه، ترویج اهداف و ارزشهای انقلابی همسو با نامگذاری سالهای اخیر توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی و ... از جمله سیاستهای محتوایی این برنامهها به شمار میرود.
وی خاطرنشان کرد: تقویت فضای معنوی و ملهم از آموزههای رضوی در محیطهای علمی و آموزشی با کمک اساتید و دانشجویان، بهرهمندی از ظرفیت حوزههای علمیه سراسر کشور به عنوان مرکز ثقل اصلیترین پایگاه تبلیغ و ترویج معارف اهلبیت (ع)، بهرهمندی از ظرفیتهای امامزادگان و بقاع متبرکه به عنوان قطبهای فرهنگی جامعه در دهه کرامت و ... نیز از اولویتها و برنامههای پیشنهادی در دهه کرامت امسال محسوب میشود.
دبیر اجرایی شورای هماهنگی ستاد بزرگداشت دهه کرامت یادآور شد: افتتاحیه رسمی برنامههای دهه کرامت فردا صبح (یکشنبه ۲۴ تیر) از ساعت حدود ۷:۳۰ صبح در آستان حضرت فاطمه معصومه (س) آغاز میشود که بیانگر افتتاحیه جشنهای دهه کرامت و افتتاحیه جشنواره بینالمللی امام رضا (ع) و همچنین دومین جشنواره مردمی کرامت است.
به گفته طاهریان، دومین جشنواره مردمی کرامت در بخشهای مختلف اعم از «سفیران کریمه»، پویش «لبخند کرامت» که رسیدگی به امور نیازمندان و آزادی زندانیان و ... است. جشن بزرگ کرامت را در استانهای مختلف با محوریت مساجد خواهیم داشت.
وی افزود: افتتاحیه جشنهای دهه کرامت استان تهران فردا از ساعت ۱۶ در آستان حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) برگزار میشود و طبق پیشبینیهای صورت گرفته، بیش از ۳۰ هزار مسجد در این جشنها همکاری خواهند داشت. حدود ۹۰ هزار هیئت مذهبی در سطح کشور ثبت شده که با جلساتی که با رئسای این هیئات داشتهایم، در تلاش هستیم تمامی این هیئات در این فعالیتها به نوعی مشارکت داشته باشند. حدود ۴۰ هزار پایگاه بسیج با محوریت سازمان بسیج مستضعفین اعلام آمادگی برای مشارکت در این جشنها کردند.
درآمد امامزادگان صرف چه اموری میشود؟ / دولت هیچ کمکی به بقاع متبرکه نکرده است
حجتالاسلام سید کاظم موسوی متقی مدیرکل امور فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست خبری تشریح برنامههای دهه کرامت در خبرگزاری تسنیم گفت: با بررسی تاریخ در مییابیم که بیشترین مقصد مهاجرت امامزادگان ایران بوده است. این به معنای عدم وجود بقاع متبرکه در سایر کشورها نیست، چرا که در عراق، افغانستان، ترکیه و سوریه قبور امامزادگان وجود دارد، اما بیشترین تعداد بقاع متبرکه در ایران است.
حجتالاسلام موسوی متقی ادامه داد: برخی از امامزادگان مثل سلطانعلی که در مشهد اردهال مدفون است به دستور امام شیعه به ایران آمدهاند، برخی از آنها از جور حکام عباسی به کوهها و مناطق دوردست در ایران رفتند و در آنجا شهید شدند و یا فوت کردهاند. برخی نیز به شوق دیدن امامرضا(ع) به ایران آمدند و طی درگیری با عمال حکومت عباسی به شهادت رسیدهاند مثل حضرت احمد بن موسی شاهچراغ و یا افراد کاروانی که همراه حضرت معصومه(س) بودند.
مناطق دارای امامزاده مردم متدینتری دارد
وی با بیان اینکه امامزادگان معارف شیعه را با خود به ایران آوردند و به یادگار گذاشتند، خاطرنشان کرد: در هر منطقهای که امامزاده وجود دارد میزان تدین اهالی منطقه بیشتر است طی دیداری که با آیتالله العظمی سبحانی داشتیم معظمله گفتند: «اگر دو روستا را در نظر بگیریم که یکی امامزاده دارد و دیگری نه میفهمیم که نورانیت و تدین مردمی که در جوار امامزاده هستند عیار بالاتری دارند و این مسئله به خاطر تردد مریدان اهلبیت(ع) در آن منطقه است».
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به تجلیل مردم ایران از معصومین و فرزندان آنها طی طول تاریخ، افزود: به همین خاطر روز پنجم ذیالقعده که امسال مصادف با ۲۸ تیرماه است با عنوان روز «تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه» در تقویم ثبت شده است. این روز مناسبت خاصی ندارد و یک روز از میانه دهه کرامت است که ما آن را روز مودت با اهلبیت(ع) میدانیم. طی مراسم این روز در ۳۵۰ بقعه از امامزادگان شاخص در سراسر کشور مراسمی برگزار میشود که طی آن از متولیان و خُدام بقاع تجلیل به عمل میآید.
کمکهای مردمی و مدیریت مردمی
وی درباره مصارف درآمدهای امامزادگان تأکید کرد: درآمد این اماکن غالباً از محل کمکهای مردمی تأمین میشود و همواره دولت هیچ نقشی در کمک به این بقاع نداشته است، اما طی ۴۰ سال پس از انقلاب سازمان اوقاف و امور خیریه نقش برجستهای در سازماندهی این درآمدها و مصارف آنها داشته است. این درآمدها غالباً صرف احیاء و آبادانی و مراسم و فعالیتهای فرهنگی بقاع میشود.
حجتالاسلام موسوی متقی با اشاره به سوالات متداول مردم و شبههافکنی برخی مغرضان درباره نحوه صرف درآمد امامزادهها بیان کرد: تمام حسابهای درآمد بقاع در سامانه جامعی ثبت و ضبط میشود. مسکوکاتی که از غبارروبی ضریح امامزادگان به دست میآید فیالمجلس صورتجلسه و به حساب امامزاده واریز میشود تا برای امور جاری بقاع صرف شود. البته کمکهای مردمی همیشه به صورت نقدی نیست، بلکه کالاهایی همچون مصالح ساختمانی نیز به بقاع اهداء میشود. سازمانهای نظارتی همچون سازمان بازرسی کل کشور و سازمان حسابرسی و نهادهایی همچون دفتر مقام معظم رهبری و دفتر رئیس جمهور همواره بر عملکرد بقاع در صرف درآمدها نظارت داشتهاند. البته سامانه اینترنتی مذکور قابل دسترسی در فضای مجازی نیست، اما هر کسی که درخواست کند گزارش صرف درآمدها به او ارائه میشود. قبل از تاسیس این سامانه نیز تمامی درآمدها در دفاتر کل در ادارات اوقاف ثبت و ضبط میشد، البته سازمان اوقاف در امور بقاع حکم ناظر بیرونی دارد و همه فعالیتها توسط مردم در قالب هیئت امناء مدیریت میشود.
وی درباره ویژهبرنامههای دهه کرامت عنوان کرد: روز چهارشنبه ۲۷ تیرماه مراسمی در امامزاده صالح برگزار میشود. یک کمپین تبلیغاتی نیز در تهران راهاندازی شده است. محصولات فرهنگی همچون پوستر، بنر، نرمافزار موبایلی و کلیپ صوتی مرتبط با دهه کرامت تولید و پخش شده و تعداد ۵۰ کلیپ درباره امامزادگان شاخص تولید شده است. همچنین موشنگرافیکهایی با موضوع پاسخگویی به شبهات مطرحشده درباره امامزادگان تولید شده که طی این مراسم به معرض نمایش عموم درمیآید.
حسین کوچکیانفرد: حلقه مفقوده نشاط را باید با مناسبتهای مذهبی ساماندهی کرد
«حسین کوچکیانفرد» رئیس اداره سرمایه اجتماعی وزارت کشورامروز (شنبه ۲۳ تیرماه) در نشست خبری تشریح برنامههای دهه کرامت که در خبرگزاری تسنیم برگزار شد، با تأکید بر اینکه باید حلقه مفقوده نشاط در جامعه را سامان و ظهور و بروزش را از طریق مناسبتهای مذهبی گسترش دهیم، گفت: جامعه ما شناخت کافی نسبت به مراسمات سوگواری دارد، اما در خصوص مناسبتهای شادیافزا نیاز به توجهات بیشتری داریم و امروزه نیاز است به جامعه آموزشهای لازم در این زمینه داده شود.
کوچکیانفرد افزود: در همین مناسبتها تلاش میکنیم احادیثی را که درباره شادی و نشاط از ائمه معصومین (ع) وجود دارد، به جامعه عرضه کنیم و سیره و روشی را که بزرگان دین در این عرصه داشتند، مورد بررسی قرار دهیم و در نتیجه به جامعه تزریق کنیم.
«یکی از وظایف اصلی وزارت کشور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است»وی با بیان این جمله گفت: اگر بخواهیم بخشی از آسیبها را از جامعه حذف کنیم باید به همان میزان روشها و مناسک مثبت را در جامعه ایجاد کنیم.
رئیس اداره سرمایه اجتماعی وزارت کشور اظهار کرد: استاندارهای و فرمانداریها به عنوان هماهنگکننده دستگاههای اجرایی در استانها جهت همافزایی بیشتر برنامههایی را تدارک دیدند و سعی بر این بوده که سازمانهای مردمنهاد، اصناف و نهادهای مدنی را در این جریان ترغیب کنیم.
کوچکیانفرد یادآور شد: در استانهایی مانند استان خوزستان برنامههای ویژهای را سازمانهای مختلف به همراه مردم اجرا میکنند که فرمانداریها نیز در طی مسیر همکاری لازم را با این برنامهها را خواهند داشت.
به گفته وی، برای روی نخست این دهه که به روز دختر نیز نامگذاری شده، برنامههای ویژهای را در سطح کشور از طریق نمایندگیهای مربوط به بانوان استانداریها پیشبینی کردیم که از طریق نهادهای عمومی مثل شهرداریها و ... به اجرای آنها خواهیم پرداخت.
رئیس اداره سرمایه اجتماعی وزارت کشور اظهار کرد: در طی روزهای این دهه تا روز ولادت امام رضا (ع) برنامههایی ویژه در سطح استانهای کشور تدارک دیده شده است. در حین و پایان اجرا برنامهها نیز همگی آنها، مورد رصد قرار میگیرند تا کیفیت و نحوه اجرای آنها مشخص شود و کم و کاستها را بیابیم و در صدد اصلاح آنها نیز بر آییم.