مبارز: شاعر انقلابی کم داریم
سیدحسن مبارز با اشاره به مسئله شعر انقلاب گفت: شاعر انقلابی کم داریم، البته شاعر انقلاب داریم، ولی اعتقاد دارم شاعر مصلحت اندیش بسیار داریم کسی که بنا به مصالح و منافع خود شعر میسراید.
عقیق:حجتالاسلام سید حسن مبارز در گفتوگویی درباره شعر انقلاب و شاعر انقلابی گفت: شعر انقلاب حرکت خود را خوب شروع کرد و در یک سالهایی به اعتقاد من دچار فراز و نشیبهایی شد و این بر اساس آنچه که موجود است عنوان میشود.
* بزرگترین مولفه شعر انقلاب ظلمستیزی است
وی افزود: چون میخواهیم در مورد شعر انقلاب قضاوت کنیم ابتدا باید مولفهها و شاخصههای آن را تبیین کنیم و قضاوت بر اساس آن صورت بگیرد. هر چند هرکس برای قضاوت یک سری از این مولفهها را در نظر دارد و اگر سراغ شخص الف بروید و قضاوت او را بخواهید او بر اساس ملاکهای خود شعر انقلاب را قضاوت خواهد کرد.
این شاعر روحانی گفت: لذا من اعتقادم این است که اگر برای شعر انقلاب یک ویژگی پررنگ بیان کنیم و بر اساس آن شعرها را بسنجیم آنگاه قضاوت منصفانه تر خواهد شد. انقلاب در واقع یک تحول و اعتراض به وضع موجود است و بزرگترین مولفه انقلاب ظلمستیزی و مبارزه با استبداد است و اولین وجه این انقلاب همین است.
او اضافه کرد: از این رو وقتی شعرها را بررسی میکنیم این مولفه مبارزه با ظلم و استبداد در آن پررنگ است و در ابتدای انقلاب این ویژگی پررنگ است و خیلی هم پررنگ است که البته طبیعی است ولی جلوتر که میآییم کمرنگتر میشود و خب شور انقلابیگری کمرنگ میشود و شعر به سمت جنگ و شهادت حرکت میکند و انقلابیگری جای خود را به شهادت و ایثار میدهد.
* هر شاعری ظلمستیز بود میتواند انقلابی باشد
مبارز در ادامه به موضوع شاعر انقلابی اشاره کرد و گفت: هر شاعر اندیشمندی و انسان آزادهای در هر جای عالم ظلم ستیز بود، با استبداد مبارزه کرد و مدافع مظلومین بود؛ مهم نیست کجا باشد میتوان او را یک انقلابی نامید، حالا ممکن است در آمریکای جنوبی باشد یا جای دیگر... چون مولفههای انقلابی در اندیشهاش محوریت دارد میتوان او را یک انقلابی نامید.
وی گفت: با این مقدمه این نکته را عنوان کنم نقدی که به برخی از ما شاعران انقلاب وارد است این است که برخی از ما معمولا مطابق یک فضای از پیش تعیین شده حرکت میکنیم. یک شاعر باید خود یک انقلابی باشد و نباید منتظر بماند که نهادها و ارگانها به او خط بدهد. مثلا در برخی حوادث شاهد بودهایم که مثلا در فتنه 88 برخی شاعران هیچ حرکتی نکردند ولی برخی شاعران جوان که هیچ سابقهای در انقلاب نداشتند اعتراض خود را به آن وضع اعلام کردند و حرف خود را زدند و مراد من این است که همین فضا و همین رویکرد در هر حال و هر جا باید باشد.
* تلاش برای موجه نشان دادن وضع موجود یک ضعف است
مبارز گفت: شاعر اگر میخواهد مولفه انقلابیگری را داشته باشد نسبت به وضع موجود نقد داشته باشد و فقط نباید حامی باشد مثلا بگوید این نقد کردن موجب ضعف انقلاب خواهد شد. اگر جایی نقصی دید اعلام کند و اینطور نباشد که تلاش کند بگوید همه چیز درست است و توجیه کند؛ تلاش برای موجه نشان دادن وضع موجود یک ضعف است.
او اضافه کرد: امروز شاعر انقلاب نباید به موضوعات، جناحی و باندی نگاه کند و چون مثلا دولت همسو با نظر من بر سرکار نیست با شعرم او را نقد کنم و فردا از دولت همسو با نظراتم تمام قد دفاع کنم. شاعر قبل از اینکه منتسب به جناح خاص و رویکرد خاصی باشد منتسب به حقیقت و باور است.
* شاعر انقلابی کم و شاعر مصلحتاندیش بسیار داریم
حجتالاسلام مبارز با اشاره به شاعران انقلاب گفت: گاهی اوقات ملاحظات سیاسی اگر باعث شود شاعری حرف حق را نزند و آن شعار انقلابی را بیان نکند این شاعر انقلابی نیست. اساس انقلاب ما بر پایه دین است و حرف دین هم مبارزه با ظالمان و دفاع از مظلومان است.
وی افزود: با این مقدمه میخواهم بگویم شاعر انقلابی کم داریم البته شاعر انقلاب داریم ولی اعتقاد دارم شاعر مصلحت اندیش بسیار داریم کسی که بنا به مصالح و منافع خود شعر میسراید یا مثلا امروز شرایط ایجاب میکند که انقلابی باشد.
* شاعر انقلاب منتظر جشنواره نمیماند
این شاعر انقلابی گفت: کسی که در شرایط سخت هم شاعر انقلاب میماند محل بحث است، شاعر انقلاب نباید منتظر جشنواره بماند یا بر فرض سکهای به او بدهند تا شعر بسراید. اگر واقعا احساس میکند به انقلاب و رهبری و حقیقت ظلم میشود چه لزومی دارد که منتظر جشنواره بماند تا شعر بگوید.
مبارز در پایان گفت: در مسیر گسترش و تقویت شعرهای باورمند موسسه شهرستان ادب قدمهایی برداشته و کارهایی که انجام میشود اتفاقات خوب و مبارکی است و امیدوارم این روند ادامه داشته باشد. تلاش هایی که در بزرگداشت شاعران در سازمان هنری رسانهای اوج و خبرگزاری فارس میشود نیز قابل ستایش است.
منبع:فارس