کد خبر : ۶۳۴۴۸
تاریخ انتشار : ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۷:۱۶
مهدی فضائلی

محرم، درس‌ها و عبرت‌های بزرگ

عاشورا فقط حاوی درس‌های بزرگ نیست و عبرت‌های تکان‌دهنده‌ای را هم در خود دارد؛ عبرت‌هایی مثل چرایی و چگونگی انحراف مرکز جهان اسلام از اصل و راه حقیقی خود پس از 50 سال.
عقیق:آغاز ماه محرم است. ماهی که بقای اسلام مدیون آن است. ماهی که به واسطه واقعه‌ای مشهور به «عاشورا» رنگ و بویی متفاوت پیدا کرد و نه آغاز یک سال که نقطه آغاز یک تاریخ شد. واقعه‌ای که از ابتدا تا انتهای تاریخ، دیگر تکرار نشده و نخواهد شد. واقعه‌ای که حسین بن علی برای نجات انسان‌ها از جهالت و سرگردانی آن را رقم زد. حادثه‌ای که درون خود درس‌ها و عبرت‌های بزرگی دارد.

یکی از بزرگ‌ترین درس‌های واقعه عاشورا، نه مذاکره! بلکه فداکاری در راه قرآن و ایثار و مقاومت حداکثری در برابر ظلم و در مسیر حق است.

از دیگر درس‌های عاشورا، ماجرای حر بن یزید ریاحی و گذشتن از خطا و خطاکار است، هر​چند آن خطا همراهی با یزید و بستن راه خاندان اهل بیت باشد. البته خطایی که مرتکب آن خاکسارانه به خطای خود معترف شود و برای جبران آن تا پای جان و استقبال از شهادت حرکت کند و نه خطاکاری که نه‌تنها خطای خود را قبول ندارد بلکه با وقاحت، دیگران را متهم به خطا می‌کند و بدون هرگونه اظهار ندامتی طلبکارانه خواستار بازگشت است!

درس دیگر عاشورا «نه» گفتن عباس بن علی به امان‌نامه شمر است؛ هرچند ممکن است برخی امروز آن حرکت مردانه و شجاعانه علمدار کربلا را تندروی و اقدامی افراطی قلمداد کنند!

اما عاشورا فقط حاوی درس‌های بزرگ نیست و عبرت‌های تکان‌دهنده‌ای را هم در خود دارد.

عبرت‌هایی مثل چرایی و چگونگی انحراف مرکز جهان اسلام از اصل و راه حقیقی خود پس از 50 سال؟ انحرافی که فداکاریی با چنان عظمت و البته تلخ و سنگینی را برای افشای آن و بازگرداندن اسلام در مسیر درست خود ضرورت بخشید.

عبرت دیگر ماجرای بی‌نظیر عاشورا، چرایی عدم همراهی اکثریت مردم با فرزند رسول خدا بود. آن جامعه، جامعه‌ای مسلمان و اهل نماز و حج بود اما یک ایراد بزرگ داشت و آن نشناختن دشمن و بی‌بصیرتی در تشخیص وظیفه بود.

موضوع دشمنان داخلی و خطر سهمگین آنها از دیگر عبرت‌های واقعه عاشوراست. دوستان دیروز چرا و چگونه به دشمنان امروز تبدیل شدند؟ شمر یاور علی (ع) در جنگ صفین و جانباز اسلام، چرا و چگونه در مقابل فرزند علی ایستاد و سر از بدن او جدا کرد؟ در برخی صحابی پیامبر که علاقه ایشان به امام حسین(ع) را دیده بودند و حقانیت فرزند رسول خدا برای آنها مسلم بود، چه انحرافی به‌وجود آمده بود که دست یاری او را کوتاه کردند و ندای هل من ناصر او را بی‌پاسخ گذاشتند یا حتی در سپاه ابن زیاد قرار گرفتند و دستشان به خون حسین بن علی آغشته شد؟ رفاه زدگی و چرب و شیرین دنیا چگونه مبارزان و مجاهدان صدر اسلام را آلوده کرد تا جایی که حرام و حلال برایشان یکسان شد و دیگر پذیرای سخن حق نبودند؟ و ده‌ها چرا و چگونه دیگر که از فرصت محرم و حضور مردم در مراسم عزاداری سالار شهیدان باید حداکثر استفاده را برای تبیین این موضوعات و پاسخ به این سؤالات برد و اجازه نداد این فرصت بی‌نظیر با حرکت‌هایی صوری و بی‌عمق،کم‌بهره از دست برود.

منبع:فارس

ارسال نظر
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین