۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۹ : ۱۸
عقیق: هفتمین نشست ستارگان محراب، با هدف بزرگداشت و گرامیداشت مقام آیت الله شیخ مرتضی زاهد، امام جماعت مسجد جامع بازار با حضور آیت الله جاودان و آیت الله سید جعفر شببیری زنجانی و حجت الاسلام حاج علی اکبری رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد برگزار شد.
این مراسم با مدیحه سرایی حاج مرتضی طاهری آغاز شد و پس از آن آیت الله جاودان به سخنرانی پرداخت.
آیت الله جاودان در این سخنرانی ضمن اشاره به این که نوه آیت الله مرتضی زاهد است، پیش از آن که در خصوص ویژگی های خلقی شیخ مرتضی زاهد سخنی بگوید به مناسبت میلاد حضرت زین العابدین(ع) سخنانی را پیرامون شرایط سیاسی- اجتماعی آن امام همام و ویژگی های شخصیتی و رفتاری ایشان بیان کرد.
وی اظهار کرد: آینده، تشیع مرهون آن حضرت است و اگر مرحوم شیخ زاهد در عصر امام سجاد(ع) بودند و به عنوان غلام از طرف آن حضرت خریده می شدند افتخار می کردند ولی ما این گونه نیستیم.
وی با اشاره به اینکه حضرت زین العابدین(ع) یک معجزه ای در دوران امامتشان بودند، بیان کرد: با مطالعه زندگانی امیرالمومنین علی(ع) می بینیم که ایشان هزار غلام می خریدند و آزاد می کردند، عین همین هزار غلام در دوران امام سجاد(ع) نیز خریده شدند و آزاد شدند اما دوران این دو امام متفاوت بوده است زیرا دوران امیرالمومنین علی(ع) عصر خلفا و فتوحات بود به این معنا که غنائم بسیاری از جنگ ها به مدینه به عنوان مرکز اسلام می آمد اما حضرت امام سجاد (ع) برده می خریدند و نگه می داشتند و به آنها در طول یکسال تعلیم و تربیت می دادند تقصیرات آنها را گوشزد می کردند و بعد آنها را می بخشیدند اما عصر امیرالمومنین(ع) برای بردگان نبود.
این استاد اخلاق در ادامه در خصوص آیت الله شیخ مرتضی زاهد، وی را فردی بی غرض خطاب کرد و گفت: خداترسی و ترس از پرسش از اعمال همیشه در نظر شیخ زاهد بود و هیچ کاری را به هوای نفس انجام نمی داد.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم حاج غلامحسین عسگری از انسان های پاکدامن و محترم نقل می کردند که قصد تشرف به حج داشتم. مرحوم شیخ مرتضی زاهد به دیدن من آمدند و به من گفتند که وقتی به محضر رسول الله (ص) مشرف شدی پیغام مرا به ایشان برسان و بگو که مرتضی عرض می کند که شما می دانید من هیچ غرضی ندارم آیا راه و رسم من مورد پسند شما هست یا نه؟
مرحوم حاج غلامحسین عسگری می گفت که وقتی تشرف به مدینه حاصل شد یک شب در عالم رویا دیدم که از طرف پیامبر (ص) قرآنی آورده شد و فرمودند: به آقای شیخ مرتضی بدهید تا صفحه اول آن را امضا کند، وقتی قرآن را باز کردم در صفحه اول امضاهای متعددی از بزرگان مشاهده شد و گفته شد که به شیخ زاهد بگویید که بایستی در کنار اسامی آن بزرگان قرآن را امضا کند تعبیر این خواب این بود که رفتار و اعمال ایشان مطابق قرآن کریم بوده است.
آیت الله جاودان به بیان خاطره ای دیگر از ایشان پرداخت و تصریح کرد: وقتی نوحه گری می کردند مردم انتظار داشتند شعر را با وزن بخواند که سینه بزنند و گریه کنند اما وی می کوشید که وزن شعر را خراب کند تا نوحه خالص برای اهل بیت(ع) باشد و خداوند متعال راضی باشد و خوش آمدن مردم برایش مهم نبود.
آیت الله جاودان با اشاره به اینکه ایشان در نهایت سادگی زندگی می کردند، بیان کرد: ایشان از حساب و کتاب قیامت هراس داشتند. یک دانگ و ربع از خانه پدر به ایشان ارث رسیده بود اما ذره ای بر آن نیفزود حتی دیوار اتاق ها را رنگ یا سفید نکرد زیرا از حساب و کتاب قیامت در هراس بود.
این استاد اخلاق با اشاره به دیگر ویژگی های اخلاقی مرحوم شیخ مرتضی زاهد گفت: هر کس با ایشان اندکی معاشرت می کرد به خوبی برایش معلوم می شد این بزرگوار فقط خدا را در نظر داشتند و به دنبال شهرت و عنوان نیست.
وی بیان کرد: من گاهی همراه با ایشان به مجالس سخنرانی شان میرفتم و وقتی مردم از کنارشان عبور می کردند و با ایشان سلام و احوالپرسی می کردند زیر لب می گفتند: خدایا مردم مرا بیش از یک روضه خوان ندانند و نشناسند.
گفتنی است در پایان این سخنرانی مراسم رونمایی از تندیس یادبود آیت الله شیخ مرتضی زاهد توسط حجت الاسلام والمسلمین حاج علی اکبری و آیت الله شبیری زنجانی انجام شد.