عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۴۹۳۸۷
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۷
داستان پادشاه و پرسشگر زیرک
مکاتب مختلف در دنیا تعاریف گوناگونی نسبت به عوامل خوشبختی ارائه کرده اند. البته همه در این مشترکند که آرامش انسان ریشه و اساس خوشبختی است. اما برخی راه کسب آرامش را از درون خود انسان می دانند و عده ای سرچشمه خوشبختی را در جهان بیرون می دانند.
عقیق:این دیدگاه مادّی مسلک، سعادت را فقط وابسته به عوامل خارجی می داند. یعنی پول و ثروت بیشتر مساوی است با خوشبختی بالاتر.
از منظر اسلام سعادت و خوشبختی در این است که انسان بتواند با رفتار خود در این دنیا عاقبت خوشی را در آخرت برای خویش رقم بزند. لذا دیدگاه مادّیون را رد می کند و می گوید که ثروت نمی تواند عامل خوشبختی باشد.
در آیه ۱۱۶ سوره آل عمران می خوانیم:
«إِنَّ الَّذِینَ كَفَرُواْ لَن تُغْنِيَ عَنْهُمْ أَمْوَالُهُمْ وَلاَ أَوْلاَدُهُم مِّنَ اللّهِ شَيْئًا وَ أُوْلَـئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُون.»
«کافران را اموال و اولادشان هیچ از عذاب خدا نرهاند و جاودانه در جهنم باشند.»

سه نکته:
* رابطه رشد صنعتی و خوشبختی

قرآن با صراحت مى گوید: امتیازهاى مالى و قدرت جمعى، به تنهایى نمى تواند در برابر خداوند، امتیازى محسوب شود، و تكیه كردن بر آنها اشتباه است. جالب اینکه امروز خود غربی ها هم به این موضوع اذعان دارند. لرد ریچارد لیارد، اقتصاددان انگلیسی در کتابی به نام جامعه خوشبخت نشان می دهد که رفاه مادی نمی تواند خوشبختی آدمی را تضمین کند. او اثبات می کند که رشد صنعتی نمی تواند ملاکی برای خوشبختی آدمی باشد.

** خوشبختی واقعی از نگاه امیرالمؤمنین (ع)
روزی شخصی از امام علی (ع) پرسید: خوشبختی چیست؟ حضرت فرمود: «خوشبختی در این نیست كه مال تو فراوان و فرزندان تو بسیار شوند؛ ‌خوشبختی آ‌ن است كه دانش ات افزون و بردباری ات فراوان شود و به پرستش پروردگار مباهات كنی. اگر نیكی كردی شكرش را به جا آوری و اگر بدی کردی، ‌استغفار نمایی. دنیا زیباست اما برای آن كه گناهی كرده و می خواهد با توبه جبران كند و كسی كه با شتاب به كارهای نیك مشغول است.» (میزان الحكمه، حدیث ۸۵۵۰)

*** پادشاه و پرسشگر زیرک
شخص زیرکی نزد پادشاهی رفت و پرسید اگر نتوانید مایعاتی را که خورده اید دفع نمایید حاضرید چقدر از مالتان را بدهید؟ پادشاه گفت: نصف آن را. دوباره از پادشاه پرسید اگر آب نتوانید بخورید چه مقدار از مال خود را می دهید؟ گفت: نضف دیگرش را. شخص زیرک به اطرافیان گفت: مال دنیا به یک آب خوردن و ادرار کردن ارزش دارد!


منبع:تراز


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین