شرح دعای روز اول ماه رمضان
پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: از روز نخست ماه مبارک رمضان، درهای رحمت الهی باز میشود و هر ساعت و هر ثانیه آن هزاران هزاران نفر کسانی که جرم کردند مورد عنایت و بخشش خداوند قرار میگیرند.
عقیق:در دعای روز اول ماه مبارک رمضان میخوانیم:
اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِیَامِی فِیهِ صِیَامَ الصَّائِمِینَ
وَقِیَامِی فِیهِ قِیَامَ الْقَائِمِینَ
وَنَبِّهْنِی فِیهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِینَ
وَهَبْ لِی جُرْمِی فِیهِ یَا إِلَهَ الْعَالَمِینَ
وَاعْفُ عَنِّی یَا عَافِیاً عَنِ الْمُجْرِمِینَ
خدایا روزه مرا در این روز مانند روزهداران حقیقی قرار ده
و اقامه نمازم را مانند نمازگزاران واقعی مقرر فرما
و مرا از خواب غافلان، هوشیار ساز
و در این روز جرم و گناهم را ببخش، ای خدای عالمیان!
و زشتیهایم را عفو فرما، ای عفو کننده از گناهکاران عالم
*بخشش کثیر در این ماه است/خدای متعال هر لحظه میآمرزد
آیتالله روحالله قرهی مدیر حوزه علمیه امام مهدی(عج) حکیمیه تهران در شرح دعای روز اول ماه مبارک رمضان میگوید:
اولاً دعاهای ماه مبارک رمضان دعاهایی است که برای نزدیک شدن انسان به پروردگار عالم و اعلامِ بندگی است با ساحت خداوند. اولین دعا هم دعایی است که از پروردگار عالم درخواست میکنیم که خدایا روزه من را از روزه روزهداران حقیقی قرار بده؛ «اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِیَامِی فِیهِ صِیَامَ الصَّائِمِینَ».
روزهداران حقیقی فطرتشان این است که فقط دهانش از خوراک و نوشیدنی بسته نیست بلکه اعضا و جوارحشان همه در حال صیاماند، چشمشان، گوششان و یک یک اعضا و جوارحشان گناه نمیکنند، دهان دروغ نمیگوید، روزه است، گوشششان غیبت نمیشنود صائم است و همه اعضا و جوارحشان روزه است، صیام حقیقی اینگونه است، صیامی که بنده را به بندگی خدا نزدیک کند و بشود عبدالله.
خدایا و سحرخیزیام را به عنوان سحرخیزان حقیقی برای من قرار بده؛ «وَ قِیَامِی فِیهِ قِیَامَ الْقَائِمِینَ». جالب است بدانیم گاهی اکثر ما در شبهای ماه مبارک رمضان بیداریم و برای حداقل ساعاتی بلند میشویم برای سحری خوردن در حالی که سحری خوردن یکی از مستحبات ماه مبارک رمضان است و اشکالی هم ندارد ولی اصلِ سحرخیزی به خاطر این است که انسان شبخیزی را تمرین کند، شبخیزی را بندگان صالح خدا که همیشه انجام میدهند و آنها هر شب ساعاتی را بلند میشوند به عبادت و بندگی خدا میپردازند، ما هم تمرین کنیم در ماه مبارک رمضان که آن حال قیامکنندگان خوب و حقیقی را داشته باشیم یعنی ما هم فقط برای خوردن و آشامیدن و به تعبیر عامیانه سحری خوردن بیدار نشویم بلکه برای دعا، برای خواندن نماز شب بیدار شویم، تمرین بسیار خوبی است در ماه مبارک رمضان برای قرآن خواندن.
پس این یکی از خصایصی است که میتواند در ماه مبارک باشد و خدایا من را بیدار کن در این روز از خواب غافلان؛ «وَ نَبِّهْنِی فِیهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِینَ» اتفاقاً در ماه مبارک رمضان جالب است پیامبر عظیمالشان در خطبه جمعه آخر ماه شعبان المعظم بیان فرمودند: ای مردم به استقبال شما میآید، ماهی که رحمت دارد، برکت و مغفرت دارد، بیان فرمودند مطالبی را از جمله اینکه خواب شما در این ماه عبادت است، چون وقتی کسی گناه نکند چشم و گوشش را و اعضا و جوارحش را کنترل کند خواب او هم میشود عبادت ولی اینجا میفرمایند خدایا من را از خواب غفلت بیدار کن نه اینکه من این در ماه مثلاً خوابم کم شود بلکه خواب من خواب غافلین نباشد طوری نباشد که من در خوابِ غفلت باشم ماه رمضان بگذرد و من بنده صالح خدا نشوم.
«وَ هَبْ لِی جُرْمِی فِیهِ یَا إِلَهَ الْعَالَمِینَ»؛ ببخش گناهانم را ای خدای جهانیان، خدای متعال عنایت میکند جرم انسان، گناه انسان را به کرمش میبخشد و ماه مبارک رمضان یکی از خصوصیاتی که ائمه اطهار(ع) و حضرات معصومین(ع) بیان فرمودند این است که بخشش کثیر در این ماه است و خدای متعال هر لحظه میآمرزد در غیر از ماه مبارک رمضان حَسب روایت شریفه گاهی بیان میکنند ایام خاصی است مانند شبهای جمعه درهای رحمت برای همه انسانها باز میشود و آمرزیده میشوند اما ماه مبارک رمضان پیامبر عظیمالشان فرمود از روز نخست دربهای رحمت الهی باز میشود و هر ساعت و هر ثانیه آن هزاران هزاران نفر کسانی که جرم کردند مورد عنایت و بخشش خداوند قرار میگیرد و لذا در دعای روز اول میخوانیم: خدایا عفو کن از من ای کسی عفوکننده از گناهکاران عالمی.
پس خداوند متعال کسی است که میبخشد، میگذرد، عفو میکند، کسی نیست که انتقام بگیرد بخصوص در ماه مبارک رمضان هر کسی گناه کرده، از خدای متعال خاضعانه و خاشعانه با حال صیام و قیام طبعاً خدای متعال او را میآمرزد و از او گذشت میکند، مورد عفو الهی قرار میگیرد، دیدید گاهی رهبر معظم انقلاب بعضی از مجرمین را عفو میکند ماه مبارک رمضان جایگاه عفو و گذشت است حتی برای اموات که بسیاری از اموات در ماه مبارک رمضان از جهنم خلاصی پیدا میکنند و لذا میگویند اموات به کسانی که در این دنیا هستند التماس میکنند که آنها را هم فراموش نکنند و یادآوری کنند.
لذا در یک دعای دیگر میبینیم اولین دعایی که سفارش شده است بعد از هر نماز خوانده شود، این است که: خدایا بر کسانی که از دنیا رفتند بر قبور آنها سرور و شادی مرحمت کن و این نشان میدهد محل عفو و گذشت است و اینجا هم از خدای متعال میخواهیم که خدایا ما را بیامرز. نکتهای میخواهم بگویم و آن این است که این دعا را اولیا و بزرگان ما بیان فرمودند فقط برای روز اول نیست لذا توصیه جدی به همه عزیزان دارم که هر روز و هر ساعت، هر زمانی که یادشان آمد در ماه مبارک رمضان دعای روز اول ماه مبارک را بخوانند.
منبع:فارس