۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۳۳ : ۱۱
میثم مطیعی در این گفتگو بیان داشت که ترجمه کتاب ۴ جلدی «الامام الحسین و اصحابه» اثر گرانقدر مرحوم علامه شیخ فضلعلی قزوینی را آغاز کرده است.
آنچه در ادامه میآید، حاصل گفتگوی مان با ایشان است.
جناب آقای مطیعی برخی شنیدهها از فعالیت علمی شما در باب ترویج فرهنگ عاشورا حکایت دارد، ظاهراً کتاب جدیدی را در دست انتشار دارید. آیا این خبر صحت دارد؟
بله. سالهاست بسیاری از مؤمنان و ارادتمندان به خاندان اهل بیت علیهم السلام بعد از مجالس عزاداری و در مناسبتهای مختلف در مورد مقتلی که به آن مراجعه کنند و از آن بهره ببرند، از من سؤال کرده و میکنند.
الحمدلله مورخان و علمای شیعه در این باره زحمات بسیاری کشیدهاند و مقاتل و آثار علمی در این باره کم نیست. البته هنوز هم احساس میشود ضعفهایی در این زمینه وجود دارد و شایسته است کار علمی در این باره تداوم داشته باشد.
پژوهش و تحقیقی که شما در حال انجام آن هستید درباره کدام کتاب از علمای شیعه است؟
حقیر به همراه آقای دکتر سید مجتبی عزیزی (که از اعضاء هیات علمی دانشگاه امام صادق علیهالسلام و از دوستان فاضل و محقق من هستند)، چندین سال است جلسات منظم مباحثه علمی داریم، بعد از مشورتهای مختلف به این نتیجه رسیدیم که کتاب خوب و تحقیقی علامه شیخ فضلعلی قزوینی را که عنوان اصلی آن «الامام الحسین علیه السلام و اصحابه» است، ترجمه و تحقیق کنیم و در حاشیهی آن اگر مطلبی برای عموم مخاطبان لازم است، به صورت پاورقی به آن اشاره نماییم.
علامه شیخ فضلعلی قزوینی، متولد سال ۱۲۹۰ قمری و متوفای ۱۳۶۷ قمری از عالمان معروف قم و نجف اشرف بوده که از محضر اساتیدی، از جمله حاج میرزا حبیبالله رشتی، سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، مرحوم آخوند خراسانی و ... بهره برده است.
البته کتاب علامه قزوینی قدری تفصیلی است و چاپ عربی آن در چهار مجلد منتشر شده است. الحمدلله به توفیق الهی و با عنایت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام، مدتی است کار ترجمه و تحقیق شروع شده و بخشهایی از کتاب ترجمه شده است. در همینجا از همه عزیزان التماس دعای خیر دارم که این توفیق ادامه یابد و گامی در خدمت به فرهنگ حسینی برداشته باشیم.
کتاب فوق چه بخشهایی دارد و حائز چه ویژگیهایی است که به دنبال ترجمه آن هستید؟
کتاب «الامام الحسین و اصحابه» در ۴ مجلد و سه بخش نگاشته شده است که محتوای بخشهای مختلف آن به شرح زیر است:
بخش اول: مردان حاضر در کربلا از اصحاب امام حسین علیه السلام.
بخش دوم: مقتل حضرت سیدالشهداء علیه السلام.
بخش سوم: زنان اهلبیت و سایر زنانی که در واقعه کربلا حضور داشتند.
در این کتاب به همه مردان و زنان از اصحاب امام حسین علیه السلام پرداخته شده است؛ چه آنانکه شهید شدند و چه آنانکه شهید نشدند. کتاب همچنین به مقتل شخص امام حسین علیه السلام نیز پرداخته و حوادثی که بر آن حضرت گذشت و منزلگاههایی که در این مسیر از آن عبور کردند را بیان کرده و خطبههای آن حضرت از هنگام خروج از مکه تا قتلگاه که در مکانهای مختلف ایراد شده را آورده است. همچنین برخی از حوادث مهم پس از حادثه کربلا را نیز بررسی کرده است.
از ویژگیهای این کتاب می توانیم به دقت نظر، گستردگی و در برداشتن مطالبی است که مورخان نقل کردهاند و همچنین نقد بسیاری از نقلها و استنتاجها آنها اشاره کنیم؛ مرحوم قزوینی تنها به بیان صرف وقایع اکتفا نکرده است و هر حادثه کوچک یا بزرگی را با دقت در جزئیات و حتی بررسی الفاظ و مشتقات آن بررسی کرده است.
به نظر شما ترجمه و تحقیق این مجموعه چه زمانی به پایان میرسد؟
سعیمان بر این است که انشاالله تا سال آینده بتوانیم حجم قابل توجهی از ترجمه را به پایان برسانیم.
منبع:مشرق