۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۵ : ۰۵
در این دو دیدار با توجه به اهمیت شعر آیینی و لزوم توجه به این حوزه، رهبر انقلاب نکات مهمی را خاطر نشان کردندکه میتوان آنها را جز مهمترین اولویتهای این حوزه بر شمرد و انتظار از جامعه شعرای آیینی میرود که در جهت محقق شدن این رهنمودها و توصیههای کلیدی قدم بردارند.
مسائل جعلی
رهبر انقلاب در این دیدار با تأکید بر اهمیت محتوای اشعار دینی، فرمودند که مدح و مصیبت ائمه (علیهمالسلام) بخش مهمی از شعر دینی است اما در این بخش باید سخنان معقول، منطقی و برخاسته از نگاه و سلیقهی درست بهکار برده شود و از برداشتهای عامیانه و سطحی، و بیان مسائل جعلی و توهمی پرهیز شود.
رسالت مهم
حضرت آیتالله خامنهای، متصل کردن حوادث صدر اسلام با حوادث امروز را رسالتی مهم برای شعر و شاعران دینی خواندند و افزودند: پیغمبر اکرم و ائمه معصومین (صلواتاللهعلیهم) همگی اهل مبارزهی شدید و مؤثر با ظلم، طاغوت، کفر، نفاق و فسق بودند و به همین علت نیز بهدست حاکمان جابر و جائر به شهادت رسیدند.
مبارزه ظالم
رهبر انقلاب در مورد مبازه با ظالمان فرمودند: مبارزه با ظالمان منحصر به مبارزه با شمشیر نیست و امروز تبلیغات در دنیا حرف اول را میزند که میتوان با ابزار بیان و شعر با ظالمان مبارزه کرد و در سالهای اخیر نیز نمونههای بسیار خوب و امیدوارکنندهای دراینخصوص تولید شده است.
مضامین مناجاتی
رهبر انقلاب اسلامی دعای عرفه حضرت سیدالشهدا(ع) و دعای ابوحمزه امام
سجاد(ع) را از دیگر منابع مضمونسازی برای شعر مناجاتی و زیارت جامعه کبیره
را زمینه بسیار خوبی برای بیان مناقب ائمه اطهار علیهمالسلام برشمردند و
خاطرنشان کردند: شعر آئینی دامنه وسیعی برای اثرگذاری در اذهان مخاطبان خود
دارد و یک شاعر ممتاز با استفاده از معارف بلند اسلامی و توحیدی در قرآن و
نهج البلاغه، روح و جان مخاطب خود را از زلال معرفت سیراب میکند.
حضرت آیتالله خامنهای، مناجات را عرصه دیگری برای خلق شعر آئینی دانستند و تصریح کردند: بهترین مضمون برای مناجات از دل ادعیه مانند صحیفه سجادیه قابل استخراج است و اگر قریحه شاعرانِ خوش ذوقِ جوان کشور با آنها انس پیدا کند، مضامین شعری ناب خلق خواهد شد.
سبک زندگی
«مسئلهی
سبک زندگی و وظیفهی شاعران دینی در قبال آن» نکتهی دیگری بود که رهبر
انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و افزودند: امروز در اروپا و آمریکا مراکز
و دستگاههایی با هدف مشخص و اعلامشده برای تغییر سبک زندگی در کشورهای
غیرغربی بهویژه ایران اسلامی وجود دارد.
حضرت آیتالله خامنهای،
هدف از هجمه به سبک زندگی اسلامی را ایجاد عزم، اراده و حرکتی مطابق با میل
دستگاههای غربی خواندند و خاطرنشان کردند: در مقابل این هجمه، دفاع کردن و
دور خود حصار کشیدن کافی نیست، بلکه میتوان با تبیین سبک زندگی اسلامی و
بیان مفاهیم و مبانی اخلاقی، سیاسی و فرهنگی در قالب شعر به وظیفهی خود
عمل کرد.
نیاز امروز
ایشان همچنین با اظهار خرسندی از پیشرفت شعر دینی و افزایش شاعران فعال در سرودن شعر دینی، افزودند: شعر خوب، بسیار تأثیرگذار و ماندگار است و ما امروز به شاعرانی احتیاج داریم که از لحاظ تراز شعری همچون حافظ، سعدی و صائب تبریزی باشند که این هدف با کار، تلاش، مطالعه، خواندن شعرهای بزرگان و بهکار بردن الفاظ خوب در اشعار، دستیافتنی است.
مرثیه
ایشان توجه به مضمون آموزنده اخلاقیات در خلال نوحه و شعر احساسی را از دیگر وظایف شاعران آئینی برشمردند و خاطرنشان کردند: در مرثیه و بیان زبان حال علاوه بر هنرمندی بیان وقایع میتوان با ظرافت، به تبیین شخصیت و عظمت اهلبیت هم پرداخت.
نکات کلیدی
رهبر انقلاب در این دیدار چند توصیه هم به شاعران عرصه شعر آئینی داشتند. مضمونسازی قوی برای بیان یک حقیقت به شکل هنرمندانه، ترکیبسازی و واژهگزینی های نو، رعایت اصول و موازین زبان و ادبیات و اهتمام بیشتر برای ورود به مسائل انقلاب از جمله جنگ و دفاع مقدس از جمله این توصیهها بود.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به ضرورت استمرار فکری حماسه دفاع مقدس و انگیزههای خالصانه آن شعرا از جمله امانتدارانی هستند که باید آن اخلاص و معنویت را حفظ و منتقل کنند ضمن آنکه برخی حوادث نو به نو مانند شهادت جانبازان، خود موضوع ویژه ای برای شعر است.
برای دریافت سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید