۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۵ : ۱۶
عقیق: این روزها، در گوشهای از تهران شمیم رضوی به مشام میرسد، گویی پنجره فولاد به تهران آمده تا بار دیگر دلها را روانه حرم یار کند.
در میانههای شهر و در خیابان حجاب، نخستین نمایشگاه دستاوردهای رضوی در کانون پرورش فکری کودک و نوجوان هدیهای پربار برای شهروندان پایتخت به ارمغان آورده است، چرا که این بار زیارت متفاوتی از امام رضا(ع) را نصیب آنها میسازد.
در این زیارت معرفتی امام، دستها بر بلندای ردای امام رئوف حلقه میشود و نفسها گره خورده، منتظر اشاره مسیحایی حضرتش هستند تا دگرگونی قلبها را رقم زند.
در نخستین نمایشگاه جشنواره رضوی که 8 استان فعال کشور در جشنواره حضور دارند، هر یک به نوبه خود سعی میکند گوشهای از ارادت و عشق خویش را به ساحت مقدس ثامن الحجج(ع) نشان دهد، اما نکته جالب اینجاست که این عشقهای رضوی، در هشت استان رنگ و بویی متفاوت دارد.
توران اصل زارع کارشناس فرهنگی کانون فکری کودک و نوجوان استان تهران که مسئولیت هماهنگی و برنامهریزی این نمایشگاه را برعهده دارد، از حضور سه ساله کانونهای هشت استان فارس، قم، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان، مازندران، آذربایجان غربی و تهران در جشنواره خبر میدهد.
حضور کانونهای پرورش فکری کودک و نوجوان 16 استان کشور در جشنواره رضوی سال آینده
وی با اشاره به برگزاری نشستهای تخصصی برای کارشناسان فرهنگی کانونها جهت تبیین و تعمیق اندیشههای رضوی در جشنواره، افزود: آشنایی با روشهای بدیع آموزش تربیت دینی با رویکرد سیره علمی و عملی امام رضا(ع)، آموزش روشهای مناسب جهت انتقال مفاهیم تربیت دینی به کودک و نوجوان به ویژه امام رضا(ع)، آسیبشناسی جشنوارههای رضوی و تأثیر آن در برنامههای مراکز فرهنگی و هنری عناوین نشستهای تخصصی را تشکیل دادند.
اصل زارع همچنین از حضور کانونهای پرورش فکری کودک و نوجوان 16 استان کشور در جشنواره رضوی سال آینده خبر داد.
نشریهنگاری رضوی و استان فارس
بخش نشریهنگاری که مختص استان فارس است، سهمی در جشنواره رضوی از سال 89 تا کنون بر عهده داشته است، در این بخش روزنامههای دیواری که به تعبیر علمی نشریهنگاری میخوانند، در دو قسمت کاغذی و الکترونیکی ارائه شده است.
به گونهای که آمار ارسال نشریهنگاری رضوی در این سه سال حکایت از استقبال بینظیر کودکان و نوجوانان کشور دارد.
برای تهیه نشریهنگاری رضوی گروههای سه تا پنج نفره تشکیل شد تا به نوعی زندگی امام رضا(ع) از تولد تا شهادت، ارتباط امام رضا(ع) با اهل خانه، نماز باران، معرفی شهر مشهد، معرفی معماران حرم امام رضا، معجزات و کرامات امام رضا(ع)، معرفی آداب و رسوم هر منطقه در رابطه با استقبال و بدرقه زائر امام رضا(ع) و همچنین نقش احمد بن موسی(ع) در امامت امام رضا به عنوان امین ولایت به رشته تحریر در آوردند.
نشریه نگاری رضوی در این سه سال (89 تا 91) در دهه کرامت با حضور تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی آیتالله سید محمد مهدی دستغیب در جوار مرقد نورانی شاهچراغ(ع) برگزار شده است.
نام و نشانههای رضوی و استان آذربایجان غربی
بخش «نام و نشانههای رضوی» از بخشهای جذاب و دیدنی نخستین نمایشگاه دستاوردهای رضوی است، چرا که در این بخش نوع نگاه کودکان و نوجوانان به امام رضا(ع) در قاب دوربین و یا کاغذ نقاشی به تصویر کشیده شده است.
این بخش، دو سالی (90-91) است که به همت کانون پرورش فکری کودک و نوجوان آذربایجان غربی برگزار میشود، نام و نشانههایی چون ضریح، کبوتر، گنبد و پنجره فولاد بالاترین نوع نگاهها را به خود اختصاص داده است.
از نکات جالب توجه این بخش میتوان به ارسال 58 تصویر و نقاشی از سوی کودکان لبنانی اشاره کرد.
کتابسازی رضوی و استان سیستان و بلوچستان
بخش مهیج نمایشگاه را غرفه جشنواره کتابسازی رضوی که کانون پرورش فکری کودک و نوجوان سیستان و بلوچستان مسئولیت آن را برعهده دارد.
در بخش کتابسازی، 4 گروه کودک، نوجوان، مربی و شرکت کنندگان آزاد حضوری فعال داشتند، کتابهایی نظیر کتابهای تاشو (آکوردئونی)، کتابهای واشو (پاپو آپ)، کتابهای دریچهای، کتابهای کتیبهای و لوحهای، کتابهای مقوایی و غیره دیده میشود که اهدافی نظیر توسعه، تعمیق و ترویج فرهنگ منور رضوی، توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، تقویت نگرش دینی کودکان و نوجوانان با بهرهگیری از معارف رضوی دارد.
از میان آثار ارسال شده به بخش کتابسازی، کتاب «زائر کوچک» دل
نوشتههایی از یک کودک 11 ساله اصفهانی به نام زهرا یزدی است که مبتلا به
بیماری سختی است که آرزو دارد بار دیگر به زیارت امام رضا(ع) برود، اما...
زهرا یزدی در بخشی از کتاب خود خطاب به امام رئوف(ع) مینویسد: «دکترها میگن دیگه نمیتونم از خونه خارج بشم، چون عضلات ریهام از کار افتاده و مرتب ساکشن میکنم، من خیلی دلم هوایت کرده، تو دلتنگ من نیستی!...دلم برای ضریح طلایی و قشنگت تنگ شده، کاش حالم بهتر بشه تا بازم بتونم به پابوست بیام».
پژوهش رضوی و استان تهران
بخش جشنواره پژوهش رضوی بر عهده استان تهران بود، هر چند که شیوه فعالیت این بخش با سایر بخشهای جشنواره رضوی متفاوت است و بیشتر جنبه علمی دارد و نوجوانان در این بخش حضور فعالی دارند، اما حضور نابینایان، ناشنوایان و معلولین ذهنی و حرکتی در ارائه آثار پژوهشی بسیار جلب توجه میکند، چرا که اثری به عنوان «حضور افراد نابینا در سمت خادمین حرم رضوی» در میان آثار برتر قرار دارد که به دست افراد نابینا نوشته شده است.
در این بخش جشنواره در سال 91، استان تهران با 108 اثر،اردبیل با 73 اثر و اصفهان نیز با 67 اثر بیشترین ارسال مقالههای پژوهشی درباره زندگانی امام رضا(ع) را به خود اختصاص دادند.
کتابخوانی الکترونیک رضوی و استان خوزستان
غرفه کتابخوانی الکترونیک رضوی نیز بر عهده استان خوزستان است که در سال 91 مسئولیت اجرای آن را بر عهده دارد، در سال 90 بخش روابط عمومی و امور بینالملل کانون پرورش فکری کودک و نوجوان این بخش را اجرا کرد.
در این قسمت علاقهمندان با بارگذاری (دانلود) کتاب «سیره علمی و عملی امام رضا(ع)» نوشته عباسعلی زارعی سبزواری، در قسمت مسابقه کتابخوانی شرکت کردند و در حدود 3 دقیقه به 30 سؤال مسابقه جواب دادند. بییش از 4 هزار و 50 نفر به تمام سؤالها پاسخ صحیح دادند و در نهایت از میان 40 نفر برگزیده به قید قرعه به 3 نفر جایزه کمک هزینه سفر به مشهد مقدس اهدا شد.
قصهگویی رضوی و استان مازندران
کانون پرورش فکری کودک و نوجوان استان مازندران از سال 1389 بخش
قصهگویی رضوی جشنواره را بر عهده داشته است که هر یک از قصهگویان رضوی
سعی کردند بخشی از زندگانی حضرت در قالب کلام بیان کنند که در میان 4515
قصه از سراسر کشور، استان مازندران 1293 قصه، استان خوزستان 408 قصه و
استان تهران 405 بالاترین آمارها را به خود اختصاص دادند.
این بخش همچنین شاهد استقبال 10 کشور جهان بود که 57 قصه رضوی از کشورهای لبنان، افغانستان، کنیا، هند، کانادا، پاکستان، روسیه، آلمان، کلمبیا، سوئد، اسپانیا، زیمبابوه، فیلیپین، عراق، چین و قزاقستان به جشنواره قصهگویی رضوی ارسال شد.
بر اساس این گزارش، استان مازنداران در سال آینده بخش مشاعره و شعرخوانی رضوی را برعهده خواهد داشت و بخش قصهگویی رضوی به استان اصفهان کوچ میکند.
نمایشنامه خوانی رضوی و استان خراسان رضوی
یکی از بخشهای جشنواره رضوی که قدمت زیادی در ایران ندارد، بخش نمایشنامهخوانی رضوی است که استان خراسان رضوی مسئولیت اجرای آن را در سالهای 90 - 91 بر عهده داشت.
در این دو سال بیش از 302 اثر نمایشنامهخوانی به استان خراسان رضوی ارسال شد که در سال 91 افزایش 110 درصدی را شاهد بودیم، این بخش تنها بخشی بود که دو استان تهران و خراسان رضوی مشترکاً مقام نخست را کسب کردند.
از نکات جالب توجه این بخش، جهتگیری آثار نمایشنامهخوانی به موضوع رضوی است که در نوع خود بینظیر است، در سال آینده بخش نمایشنامهخوانی جشنواره رضوی به استان همدان واگذار میشود و خراسان رضوی برای نخستین بار در کشور بخش پردهخوانی رضوی را اجرا خواهد کرد.
یک تصویر از یک حدیث رضوی و استان قم
بخش انتهایی نمایشگاه، «یک تصویر از یک حدیث رضوی» که 5200 اثر تصویری به مرکز این بخش در استان قم ارسال شد، این بخش در طول دو سال فعالیت خود 40 حدیث مختلف بر اساس گروه سنی طراحی کرد که کودکان و نوجوانان بر پایه آن به تصویرسازی از حدیث پرداختند.
کانون پرورش فکری و نوجوان استان قم در جشنواره رضوی سال آینده بخش ادبی را بر عهده خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، نخستین نمایشگاه دستاوردهای رضوی امروز در کانون پرورش فکری کودک و نوجوان به کار خود پایان میدهد.
منبع: فارس
211001