۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۹ : ۰۳
عقیق: معیشت مسألهای است که میتواند در جنبههای مختلف زندگی انسان تأثیر بگذارد و به ویژه زمانی که به رکود یا فقر بیانجامد این تأثیر شدت منفی بیشتری گرفته و حتی به تخریب نیز مبدل میشود. بنابراین باید در کسب درآمد به مهمترین مساله یعنی پاکیزگی و طهارت آن توجه کرد.
پیامبر خدا(ص) درباره کارهایی که یک مسلمان باید در خریدوفروش و کسب درآمد توجه کند، میفرمایند: "کسی که خرید و فروش میکند باید از پنج کار دوری ورزد وگرنه نباید خرید و فروش کند: ربا، سوگند، پوشاندن عیب کالا، تعریف و تبلیغ در موقع فروش و بدگویی از کالا در موقع خرید آن1".
ایشان همچنین فرمودند: "هرگز کسی غذایی بهتر از دسترنج خود، نخورده است2".
رسول خدا(ص) در جایی دیگر میفرمایند: "بهترین درآمد، درآمدِ کارگری است که در کارش صداقت داشته باشد3".
برای یافتن پاسخ درباره این که پاکیزهترین درآمد چه درآمدی است به روایات و احادیث مراجعه میکنیم که پیامبر خدا(ص) در این باره فرمودند: "همانا پاکیزهترین شغل، شغل بازرگانانی است؛ اگرکه سخنی گویند دروغ نگویند و هرگاه امانتی به آنها سپرده شود، خیانت نکنند و هر گاه وعده دهند، خلف وعده نکنند و وقتی چیزی میخرند، از آن نکوهش نکنند و وقتی چیزی میفروشند، تعریف و تبلیغ نکنند و هر گاه بدهکارند (در پرداخت بدهی خود)، تعلل نورزند و هرگاه طلبکار باشند (برای گرفتن طلب خود)، فشار نیاورند4".
آن حضرت همچنین در حدیثی دیگر چنین میفرمایند: "پاکترین درآمدِ مسلمان، تیری است که در راه خدا میاندازد5".
پی نوشت ها:
1- بحارالأنوار: 103 / 95 / 18 منتخب میزانالحکمة: 88
2- کنزالعمّال: 9223 منتخب میزانالحکمة: 490
3- جامع الأحادیث: 76 منتخب میزانالحکمة: 490
4- کنزالعمّال: (9340 9341) منتخب میزانالحکمة: 490
5- کنزالعمّال: 10516 منتخب میزان الحکمة: 490
منبع:ایسنا