۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۸ : ۱۴
عقیق: شب گذشته دهمین جلسه شرح و تفسیر نهجالبلاغه با حضور محسن اسماعیلی استاد دانشگاه و عضو حقوقدان شورای نگهبان در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برگزار شد.
در این جلسه وی با اشاره به فرمایشات حضرت امیر(ع) گفت: بزرگترین سرمایه خِرد است و بزرگترین فقر نادانی و حماقت است و بالاترین تنهایی و ترس ناشی از خودپسندی است و با ارزشترین فضیلتی که انسان را دارای موقعیت اجتماعی میکند حسن خلق است.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان با تکیه بر حکمت 308 نهج البلاغه اظهار داشت: خویشاوندیها به دوستی نیازمندترند تا دوستیها به خویشاوندی. دوستی مهمتر از خویشاوندی است زیرا خویشاوندی زمانی مهم می شود که همراه با دوستی باشد.
اسماعیلی با بیان اینکه «مصادقت» دوستی و رفاقتی است که بر پایه اعتماد دوطرفه باشد، تأکید کرد: اولین گروهی که امام علی(ع) به امام حسن مجتبی)ع) توصیه کردند با آنان رابطه مصادقت نداشته باشد آدم احمق است.
این استاد دانشگاه با ذکر تقسیم بندی حماقت به حُمق ذاتی و حمق اکتسابی ادامه داد: حضرت علی (ع) حمق را در مقابل فهم به کار می برند. نورانیت درونی و صفای باطن باعث قدرت شناخت درست و سرعت یافتن انتقال میشود.
وی افزود: دلایل زیادی برای اجتناب از مصادقت با احمق ذکر شده است. احمق ذاتی و اکتسابی خوب و بد را نمی فهمد و گرچه میخواهد خوبی کند ولی نمیتواند تشخیص دهد و به دوست خود ضرر میرساند.
اسماعیلی تأکید کرد: در روایتی امیرالمؤمنین میفرمایند: انتخاب دوست سرنوشت سازترین گزینشی است که انسان در زندگی انجام می دهد.
وی با اشاره به اینکه بعضی افراد میگویند با احمق طرح دوستی میریزند تا نجاتشان دهند، گفت: حمق اکتسابی معالجه دارد ولی باید مراقب باشیم برای معالجه احمق اکتسابی با آنان مصادقت نکنیم. این افراد خود را مریض نمیدانند که درمان شوند. معالجه این افراد کار دشواری است و باید قدرتمند باشیم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پایان سخنان خود به اهمیت امر به معروف در جامعه اشاره کرد و گفت: امر به معروف و نهی از منکر در جامعه امری ضروری است اما باید توجه داشت که هدایت دیگران نباید موجب سقوط خودمان شود.
منبع:فارس