۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۵ : ۰۳
عقیق:با آنكه وضع خاص سياسي زمان پيشواي
هفتم به ويژه در دوران حكومت هارون، براي فعاليت گستردة علمي و اجتماعي امام كاظم(ع) مساعد نبود، و زمينه براي ادامه نهضت علمي و توسعه دانشگاه بزرگي
كه به وسيلة امام صادق(ع) بنيانگذاري شده بود، آمادگي نداشت، اما پيشواي
هفتم در همان شرايط نامساعد و زير فشار حكومت عباسي، دست از فعاليت علمي نكشيده،
بلكه برنامه عالي پدر را در رهبري علمي جامعه و نشر و گسترش فرهنگ اسلامي ـ منتها
در محدودۀ كوچك ـ ادامه داد.
اين نكته از اين نظر يادآوري گرديد كه
از يك سو عظمت و شعاع وسيع دانشگاه بزرگ جعفري، فعاليت علمي امام كاظم(ع) را تحت الشعاع قرار داده و از سوي ديگر، با نگاه كوتاه به وضع سياسي خاص
آن زمان در بدو نظر، چنين فعاليت علمي بعيد مينمايد.
ولي آن حضرت علي رغم مشكلات فراواني
كه در پيش داشت گامهاي بزرگي در جهت حفظ و اشاعة مباني تشيّع و گسترش دامنة فرهنگ اسلامي
و پرورش شاگردان بزرگ برداشت، كه به شرح حال برخي از آنان اختصاراً اشاره ميشود.
1ـ علي بن يقطين بن موسي بغدادي، از موالي بني اسد، از جمله شخصيتها و بزرگان و شاگردان برجسته پيشواي هفتم بود، علي، شخصيتي پاك و گرانقدر بود و در محضر امام هفتم از موقعيت ويژهاي برخوردار بود. او در جهان تشيّع داراي احترام و ارزش فوقالعادهاي است. وي در سال (124 هـ ق) در شهر كوفه مصادف با اواخر دولت اموي بود و عاقبت در سن 57 سالگي در سال (182 هـ ق) در مدينة الاسلام (بغداد) به سراي آخرت انتقال يافت و وليعهد هارون(محمّد امين) بر جنازة او نماز خواند و امام كاظم(ع) در آن زمان ميان سياهچالهاي زندان بود.
2ـ
محمد بن ابي عمير ازدي، اهل بغداد و ساكن بغداد است و يكي از شاگردان بزرگ و برجسته
مكتب پيشواي هفتم و از مشهورترين دانشمندان و از راويان برجسته شيعه است، اصحاب
روايت بر درستي تمام آنچه را كه او صحيح دانسته، اجماع دارند و احاديث مرسل او را در
حد مسند، شمردهاند، وي معاصر امام موسي كاظم(ع) و امام رضا(ع) و امام جواد(ع) بوده است وي در سال 217 هـ ق رحلت كرد.
3ـ
ابو محمّد عبد الله بن المغيره بجلي كوفي از فقهاي اصحاب و ثقه است و كسي از
جهت جلالت دين و تقوا با او قابل قياس نيست، شيخ كشّي از امام كاظم(ع) روايت كرده كه او واقفي بوده و به حق رجوع كرده است و در محضر امام رضا(ع) بدين صورت شهادت داده است كه: شهادت ميدهم كه تو حجت خدائي بر من و
امين الله بر خلق هستي. و ايشان داراي تأليفات زيادي در مسائل فقهي ميباشند.
4ـ مفضّل بن عمر كوفي جعفي ابو محمد هشام بن الحكم: وي از بزرگان علم كلام و از پاكترين علماي عصر خويش است و هميشه به افكار صادقه و انظار صائبه، تهذيب مطالب كلاميّه و ترويج مذهب اماميّه مينمود. از حضرت امام صادق(ع) و امام كاظم(ع) روايت كرده است، شيخ طوسي فرمود كه هشام بن حكم از خواص امام كاظم(ع) است و در اصول دين و غيره مباحثۀ بسيار با مخالفين كرده است. هشام كتابهائي در موضوعات مختلف از جمله: توحيد، امامت، ردّ برزنادقه، و معتزله و... تأليف كرده است. شيخ مفيد فرموده كه هشام بن حكم از بزرگان اصحاب امام صادق(ع) است و فقيه بوده و احاديث بسياري را روايت كرده است و مصاحبت با امام صادق(ع) و امام كاظم(ع) را كرده است و مكنّي به ابو محمّد و ابو الحكم است و مقامش در نزد امام صادق(ع) به مرتبۀ بالايي رسيده كه امام صادق(ع) در يك مجلس عالمانهای خطاب به ايشان فرمود: «هذا ناصرُنا بقلبِهِ و لسانِهِ و يَدهِ» و از هشام نقل شده كه گفته: و الله هيچ كس در مباحث توحيد مرا مقهور و مغلوب نساخته تا امروز كه در اين مقام ايستادهام.
5ـ
ابان بن عثمان معروف به بجلي: وي ساكن شهرهاي كوفه و بصره بود، و از
امام صادق(ع) و امام كاظم(ع) روايت كرده است، ابو
عمرو كشّي ميگويد: گروهي از دانشمندان بر درستي احاديثي كه او صحيح دانسته، اجماع
نمودهاند و بر فقيه بودن او اعتراف دارند.
از مردم بصره شاگردان زياد و برجستهاي
داشت و محمّد بن ابي عمر ميگويد: ابان از همه مردم بيشتر حافظ حديث بوده است.
6ـ ابراهيم بن نعيم عبدي كناني : وي شخصي مورد وثوق، بزرگوار، از شخصيتهای اين فرقه(شيعه) و از بزرگاني است كه احكام و نظراتي از ايشان، استفاده كردهاند وی از امام صادق(ع) و فرزندش امام كاظم(ع) روايت كرده است و در سال 170 هـ ق از دنيا رفته است.
7ـ حسن بن محمّد بن سماعه كندي صيرفي: شيخ مفيد او را از جمله اصحاب امام كاظم(ع) دانسته و ميفرمايد: او واقفي مذهب است، با اين همه نوشتههاي خوبي كه دارد و در علم فقه از مرتبت و خالصي برخوردار بوده و در مسائل تيزبين است، ايشان 30 كتاب تأليف كرده و در ماه جمادي الاولي سال 263 هـ از دنيا رفته و ابراهيم بن محمّد علوي بر او نماز گذارده است.
8ـ حماد بن عثمان بن عمرو بن خالف كوفي، ساكن «عرزم» بود، وي مورد و ثوق و از امام صادق(ع)ـ و امام كاظم(ع) و امام رضا(ع) روايت كرده و در سال (190 هـ( در كوفه از دنيا رفته است.
9ـ يونس بن عبد الرحمن مولي آل يقطين: وي فردي صالح و داراي منزلت بزرگ و از اصحاب اجماع است، در ايام هشام بن عبد الملك متولد شده و از حضرت باقر(ع) ، امام صادق(ع) ، امام كاظم(ع) و امام رضا(ع) روايت كرده است، ايشان كتابهائي را تأليف كرده كه مورد توجه امام حسن عسگری قرار گرفته و فرموده: حق تعالي او را به هر حرفي نوري در روز قيامت عطا فرمايد. وي در سنه 208 هـ به رحمت خدا پيوست و در خبر است كه امام رضا(ع) سه دفعه بهشت را براي او ضامن شد.
در كتاب تحليلي بر زندگاني امام كاظم(ع) ترجمة عطائی به 319 نفر از اصحاب و راويان امام كاظم(ع) اشاره شده است.
منبع:باشگاه خبرنگاران